KUOLLUT 13.03.2018

Perustiedot


Huttis&Tilli

Nimi: Fame's Vionna Syntynyt: 24.11.2012 (10v.)
Rotu & skp: Ratsuponi (68,75%) tamma Säkä: 146cm
Rekisterinumero: VH15-029-0274 Väri & Merkit: Ruunikko
Kasvattaja: Fame, Suomi Omistaja: Fame, Frida VRL-05826
Painotus: Esteratsastus Koulutustaso: KoHeB, Re120cm


Palkittu marraskuun ERJ tilaisuudessa ERJ-II palkinnolla pistein 7,5+43+22+15,5+9=97p.
Palkittu helmikuun YLA tilaisuudessa YLA2 palkinnolla pistein 20(15+5)-28(21+7)-17-15-4=84p.

Ikääntyminen

Täytti 4v. 34.03.2013

24.11.2011 --> 0 vuotta
24.03.2013 --> 4 vuotta
24.07.2013 --> 5 vuotta
24.11.2013 --> 6 vuotta
24.11.2014 --> 9 vuotta
24.03.2015 --> 10 vuotta
24.07.2015 --> 11 vuotta
24.11.2015 --> 12 vuotta


Luonne

Violetta on energiaa pursuava esteponi, josta voisi jopa tämän räjähtävän energian takia saada väärän kuvan. Neiti on kuitenkin kertakaikkisen loistava ratsu – esteille. Viola kiintyy hyvinkin paljon ihmisiin, mutta se vie aikaa ja vaivaa. Hän kuitenkin joka päivä yllättää monet ihmiset älykkyydellään.

Hoidettaessa neiti on aikamoinen säpsähtelijä, hän ei vain kerta kaikkiaan luota. Oikeissa ja kärsivällisissä käsissä Viola käyttäytyy mallikelpoisesti ja hänen kanssaan on helppo toimia. Kumisukaa ei ole suositeltavaa tuoda tämän säpäkän tamman lähelle sitä hän nimittäin inhoaa ja näyttääkin sen aika selvällä tavalla mm. nostelemalla etujalkojaan. Pehmeillä harjoilla ja rapsutellen mudan saa irtoamaan helpoiten ja haavoittumatta. Kiinni Violaa ei suositella sidottavaksi, hän nimittäin pysyy siinä ehkä noin viitisen minuuttia jonka jälkeen solmu on auki ja tamma tiessään.

Esteillä tammalle on harvoin vastusta muista. Taitaa olla neidin motto taidolla, tyylillä ja nopeudella. Nopeutta, tyyliä, taitoa tai ketteryyttä ei nimittäin puutu. Niinkin itsetietoinen kun Viola on, hän kuuntelee silti hyvin apuja. Parhaimman tuloksen saa kuitenkin silloin, kun antaa tamman tehdä rauhassa työnsä ja istuu itse mahdollisimman hiljaa. Poni mittaa itse askelten määrän ja pituuden parhaiten. Yleensä neiti kiitää luodinnopeasti radan puhtaasti läpi ja steppailee tyytyväisesti nopeimman ajan saaneena pois.

Kouluratsastus ei kuitenkaan ole Violan juttu. Hän on hidas sekä tahmea ja pakenee aina tilaisuuden tullen alta. Taitoa ja liikettä ponilta löytyy kyllä tunnin junttaamisen jälkeen, valitettavasti vain muutaman minuutin ajan jonka jälkeen ratsastajalta sekä ponilta loppuu kunto. Tätä inhoa olisi vaikea uskoa estetunneilla, sillä esteet nähdessään, alkuverkassa Viola tekee jokaisen pyydetyn koululiikkeen virheettömästi ja upealla energialla.

Maastossa neiti on varma ja kulkeekin juuri siksi usein ensimmäisenä jonossa. Pelloilla laukkaaminen talvisin ja kesäsin on Violan yksi lempipuuhista, silloin hän pistelee menemään niin kovaa, että välillä hirvittää. Loistavan tasapainon takia hän ei ole kuitenkaan toistaiseksi kertaakaan kaatuillut tai kompuroinut pahasti. Kun Viola on laitettu jonon ensimmäiseksi häntä on turha yrittää ohittaa, korvat kääntyvät luimuun ja vinkuminen alkaa heti kun toisen hevosen turpa ylittää hänen omansa. Muuten ongelmatilanteita ei oikeastaan ole.


Sukutaulu


i. Crownrock Sirocco
rp (62,5%), 148cm, koHeA, re130cm
ii. Crownrock Senator
rp (75%), 147cm, koVaB, re120cm
iii. Papagenua
lew, 145cm, re120cm
iie. Crownrock Esmeralda
rp (50%, nf X hann), 148cm, koHeA, re100cm
ie. Crownrock Monday
rp (50%), 148cm
iei. Buenos Noches xx
xx
iee. Embryo Breeze
nf
e. Ain't Goldilocks
rp (75%), 145cm, koHeB, re100cm
YLA2, RPL-III, ERJ-II
ei. Ain't Yours
rp (50%), 147cm, koHeB, re110cm
eii. Tivanno
rp (50%, xx X wC), 148cm
eie. Yorr Scarlet
rp (50%, trak X conn), 148cm
ee. Silky Surviver
nf, 140cm, koHeB, re100cm
eei. Motorbike Benjamin
nf, 137cm
eee. Emmy Grand
nf, 144cm

Crownrock Sirocco suurikokoinen ja upea ruunivoikko ori, jonka liikkeet tai luonne ei jätä ketään kylmäksi. Crownrock Sirocco on kisannut menestyksekkäästi eri lajeissa, mutta pääpainotus on ollut aina esteratsastuksessa. Periyttää jälkeläisilleen rohkean ja uteliaan luonteen, tämän takia Crownrock Sirocco jälkeläiset ovat selväpäisiä ja helppoja käsitellä tilanteessa kuin tilanteessa.
Crownrock Senator, on myös ruunivoikko ratsuponiori, ponivereltään 75%. Senator on syntynyt samalla kasvattajalla kuin Violan isäkin. Ori taitaa kouluratsastuksessa vaativan B:n liikkeet ja hyppää ratana 120cm, minkä takia se on varsin haluttu siitosori kotimaassaan Saksassa. Ori on luonteeltaan kiltti ja ihmisystävällinen, mutta samalla todella orimainen ja se pörhisteleekin alituiseen. Senator rakastaa esiintymistä erityisesti kouluradoilla ja tuomarit ihastuvatkin siihen kerta toisensa jälkeen. Säkäkorkeutta tältä hienolta orilta löytyy 147cm.
Papagenua on rodultaan lewitzer ja väriltään rodullensa tyypillisesti ruunikonkirjava. Papagenua on estepainotteinen ja hyppääkin erinomaisesti ratana 120cm sijoittuen useimmiten kärkipäähän. Ori on kunnostautunut myös kenttäratsastuksen puolella sijoittumalla Saksan kenttäratsastuscupin kärkeen vuonna 2010. Luonteeltaan Papagenua on lempeä käsitellä mutta haastava ratsastaa. Säkäkorkeudeltaan ori on 145cm.
Crownrock Esmeralda on myös saksalaiselta Crownrock-tallilta. Esmeralda on poikansa ja pojanpoikansa tapaan myöskin ruunivoikko ja säkäkorkeutta löytyy mukavat 148cm. Tämän hienon ja kipakan neidin poniveriprosentti on 50% ollessaan ensimmäisen polven hannover x new forest -risteytys. Esmeralda on rakenteeltaan hieman kömpelömmän näkönen, vaikka sitä se ei kuitenkaan ole. Tamma taipuu helpon A:n liikkeisiin ja hyppää ratana hieman yli metriä. Esmeralda on perityttänyt kaikille kolmelle jälkeläisilleen kaunista väriään, mutta ei onneksi hieman äkkipikaista ja vaikeaa luonnettaan. Isänemä Crownrock Monday on hieman tuntemattomammasta suvusta tuleva ratsuponitamma. Sekin on kuitenkin syntynyt ja kasvanut Gestüt Crownrock -tilalla Saksassa ja vaikuttaa siellä edelleen siitostammana. Mollyksi kutsuttu tamma on väriltään voikko ja säkäkorkeutta on 148cm, kuten tältä kasvattajalta tulevilla poneilla on tapana. Molly on ensimmäisen polven xx x nf -risteytys ja täten poniverta löytyy prosenteissa 50. Ulkomuodoltaan tamma on hyvin kaunis ilmestys ja sen silmät ovatkin suloisen suklaanruskeat, isot ja kirkkaat. Mollyllä kilpailtiin sen nuoruusvuosina rataesteiden parissa, suurimmat radat, joita tamma hyppäsi olivat 110 cm:n luokkaa.
Buenos Noches xx on tummanrautias englannintäysiveriori. Tämä säkärkorkeudeltaan 165cm oleva herra kilpaili junioriratsastajansa kanssa kenttäratsastuksessa menestyksekkäästi. Luonteeltaan ori on rodullensa tyypillisesti kuumahko ja totisesti reipas, mutta myös hyvin kiltti ja rehellinen. Jalostusorina Buenos Noches ei ole ollut mitenkään yltiöpäisen suosittu huolimatta sen hyvistä ominaisuuksista, mutta jälkeläisiä siltä löytyy Mondayn lisäksi kuusi kappaletta.
Embryo Breeze on yksi näyte saksalaisesta newforestinponikasvatuksesta. Väriltään tamma on kaunis voikko ja säkäkorkeudeltaan pienehkö, 140cm. Nimi tammalla ei ole maailman kaunein (...), mutta ulkonäko on todella upea! "Emmi" hyppää hienosti ja menee kouluakin kauniisti. Esteillä kapasiteettiä olisi ollut pidemmällekin, mutta tamma lopetti kilpailut 90cm-tasolla, kun sen jalka loukkaantui tapaturmaisesti laitumella. Tämän jälkeen Emmi on toiminut lastenratsuna ja siitostammana.

Ain't Goldilocks ei varmasti tarvitse kenttäratsastukseen perehtyneelle asiantuntijalle selittää kuka oikein on Agge. Ulkonäoltään varsin vaatimattoman näköinen, 145cm, kimo tamma, ei luonteensakkaan puolesta vaikuta menestyvältä kilpahevoselta - tai edes hevoselta ollenkaan. Agge on varsinainen sylikoira ja mammanpoika, vaikka tamma saattaakin näyttää varsin lupsakalta tapaukselta, sitä se ei ole kun ensimmäinen maastoeste on istutettu sen eteen, Aggesta kuoriutuu varsinainen peto ja ruusukehai. Omistajansa kanssa napsiessaan ruusukkeita, jokaisen huulilla oli sama nimi - Agge. Tammasta kiinnostuttiin astutus mielessä, mutta mitenkään erikoisia tai tavallisesta poikkeavia varsoja Agge ei saanut.
Ain't Yours on upea isokokoinen 147cm, aluetason kenttäluokkia kisaava ratsuponiori. Hyvä, varma ja rohkea hyppääjä, jolta Agge on perinyt hyvän hyppytyylin. Toisin kuin Agge, Ain't Yours on vähän väliä kiukunpuuskia saava, hemmoteltu pikkukakara joka on tottunut saamaan tahtonsa läpi. Vaativa ja kuuma ratsastaa, saattaa herkästi tukeutua ratsastajan käsiin ja painaa kuolaimelle, varsinki tylsistyessään. Erittäin orimainen ja hankala poni jolla on kuitenkin kapasiteettia kenttäratsastuksessa.
Tivanno on ulkomuodoltaan pitkäjalkainen ja jalo. Säkäkorkeutta löytyy huimat 148cm eli juuri ponimitoissa. Tivannon suvusta löytyy täysiverisiä ja tämä takaa pienen pippurisuuden herran luonteeseen. Ratsastaessa mahdollisesti painaa vahvasti kuolaimelle varsinkin, jos ei tehdä kunnon alkuveryttelyä. Ori saattaa purraa kiinni kuolaimeen ja lähteä viemään ilman varsinasita päämäärää, mutta se tekee tätä suhteellisen harvoin (onneksi). Vauhtia ja notkeutta ori esittää parhaimmillaan esteradoilla. Orilla on kisattu niin este- kuin kenttäradoilla.
Yorr Scarlet on suurikokoinen tamma, 148cm, joka on juuri ja juuri ponimitoissa. Tamma on tottunut kaikenlaiseen hemmotteluun ja vaatii erikosikohtelua aina ennen kilpailuja. Hieronnat, hokit radoille ja kaikinpuolin erilaisia hemmotteluja. Tamma on tottunut tähän, jos sitä ei tehdä voidaan taata, että radasta ei tule hyvää. Tamma joko liikkuu laiskasti, ei liiku minnekkään tai ei nosta jalkoja kunnolla alleen. Tamma on tottunut saamaan tahtonsa läpi ja se osoittaa mieltään heti, jos jokin asia muuttuu. Tamma on muuten radoilla rauhallinen ja usein puhtaiden ratojen hyppääjä. Nopeudessa olisi vielä parantamisen varaa.
Violan emänemä Silky Surviver on helppojen kenttäluokkien hyppääjä 140cm New forest tamma, varma ja rohkea esteillä, ei kiellä tai sujahda ohi. Tykkää hyppäämisestä joten vauhti saattaa ajoittain olla kovaa menoa ja jarrut vähän hukassa. Muuten todella kiva poni, jolla on todella ihana ja kultainen luonne. Silky Surviver on kapasiteetikas sekä kenttä että esteratsastuksessa, koulussa hieman hidas ja tylsistynyt, mutta muuten oiken kiva ja helppo ratsastaa.
Motorbike Benjamin omaa 137cm säkäkorkeutta ja tulisen luonteen. Benjamin rakastaa hyppäämistä ja sen askeleet liidättää ratsastajan yli esteen, kuin esteen. Ainut vika on, että poni lähtee usein kilparadoilla käsistä ja meno saattaa yltyä hurjaksikin eikä siinä voi kuin toivoa, että mitään pahaa ei tapahdu. Benjamin on nopeutensa vuoksi voittanut useita kilpailuita helposti, kunhan radalla ei ole tullut pudotuksia. Tämä poni ei kiellä se menee yli. Kotitallilla Benjamin pysyy hallinnassa ja saadaa rauhallisia ratoja, mutta kilpailutilanne on aina toinen. Benjamin on virkeä ja hellyyttävä ori.
Emmy Grand on luotu kenttäradoilla. Poni ei pelästy helposti ja on varmajalkainen. Vauhtiakin neidistä löytyy tarpeen vaatiessa, mutta se pysyy täysin hallinnassa. Emmy Grand on 144cm korkea hyvä luonteinen tamma. Tamman tasainen luonne ja tasainen ura kilparadoilla tekevät siitä hyvän siitoshevosen.
C: Emän sukuselvitys Frida, loput emän sukarista Stina. Isän puolen sukari indy


Jälkeläiset


s. 07.11.2013 o. Fame's Happydaze (i. Happyboa Champ)
s. 25.01.2014 t. Fame's Come As You Are (i. Carusos Notre
s. 08.07.2014 t. Fame's Fenella (i. Fifth Bird Goes Tweet) Myynnissä!
s. 20.06.2015 t. Fame's Kinder Ghost (i. Mulberry Phoebus)
s. 13.09.2017 o. Fame's Mystical Voyager (i. Multicolour)
s. . (i. )

Päiväkirja & valmennukset


Estevalmennus, valmentajana Moona
Aloitimme valmennuksen verryttelemällä ensin käynnissä ja ravissa. Frida sai Violan rennoksi ja kulkemaan pitkin reippain askelin, tehdessään voltteja ja kiemurauria. Itse kyhäilin ratsukolle esteitä hyppyverkan vuoksi. Viola kurkkaili esteiden valmistusmista kiinnostuneena kävellessään pitkin ohjin, ja siitä huomasin kuinka innoissaan se oli. Frida nosti muutamia kertoja laukan molempiin suuntiin, ja Viola tietenkin kuunteli todella hyvin eikä nostoissa ollut ongelmia. Alkuun hypättiin pientä pystyä, korkeudeltaan 40cm. Viola tuli sen kuin vettä vaan muutaman kerran, joten nostin sen melkein heti 60cm. Tamman hyppytyyli on ihailtava ja Frida ratsasti sitä kokeneesti. Puolessa välissä hieman taukoiltiin, samaan aikaan rakensin valmennuksen päätehtävää eli rataa. Viola pärski selvästikin hyvin tyytyväisenä itseensä onnistuneiden hyppyjen jälkeen. Radan esteet olivat kaikki metristä ylöspäin, mutta Fridan sanojen mukaan se ei olisi tammalle ongelma. Ensimmäisellä kerralla vasta itsekin tajusin, että Violahan katsoo itse parhaimmat paikat hypätä. Niinpä siinä sitten katselin tämän lahjakkaan ponin menoa kun se hyppäsi radan muutamaan kertaan puhtaasti. Loppuvalmennuksesta otimme hetken aikaan kiemuria ja kahdeksikkoja ja 120cm muuriakin kokeiltiin. Aluksi Viola katsoi sitä hieman epäillen mutta kuitenkin hyppäsi sen ketterästi yli.

Estevalmennus, valmentajana Nizza
Valmennus aloitettiin pitkällä alkuverryttelyllä, sillä Viola oli harvinaisen jäykkä ratsastaa. Frida työskenteli pitkän aikaa tehokkaasti tamman kanssa ja sai sen viimein rentoutumaan ja vertymään, jolloin pystyimme aloittamaan verryttelytehtävän. Olin laittanut maahan puomirivistön, jotka oli ympyrä uran kaarella. Tamma ravasi niiden yli pääty-ympyrällä virheettömästi ja kuten Frida olikin kertonut, se mitotti itse välit. Tehtävää vaikeutettiin hieman niin, että piti tehdä sama laukassa, mutta neiti teki senkin tyylipuhtaasti. Olin tyytyväinen, joten siirryimme itse päätehtävään. Laitoin neljä pientä pystyä, korkeudeltaan n. 40cm ympyrälle niin, että ne olivat tasaisin välimatkoin. Tehtävänä oli saada askelmäärät pysymään samoina joka välissä. Frida ja Viola laukkasivat reippaasti ja suorittivat jopa tämän tehtävän loistavasti. Pyöritin parivaljakkoa kuitenkin ympyrällä vielä muutamien kierrosten ajan, jolloin oli suunnan vaihto. Tehtävä onnistui molempiin suuntiin hyvin ja tamma vertyi loppua kohden yhä enemmän. Parin työskentely oli upeaa katsottavaa ja yhteistyö oli lähes saumatonta.

Estevalmennus, valmentajana Ficena
Viola oli aivan täpinöissään päästyään hyppäämään. Alkuverryttelyissä Frida oli antanut sen hieman päästellä höyryjä, eikä vaatinut paljoa. Neuvoin Fridaa pysymään selässä paikoillaan ja rauhassa, mutta vaikuttamaan kuitenkin hevoseen, että hevonen ei vie metriäkään vaan Frida vie hevosta. Aluksi ratsukko hyppäsi pystyä, muutaman kerran tamma tuli liian lähelle estettä, joten laitoin ratsukolle puomin esteen eteen. Aluksi Viola katsoi puomia kummissaan, mutta hyppäsi kuitenkin yli. Hypyt paranivat, joten siirryttiin hyppäämään sarjaa. Sarjalla Fridan tehtävä oli pitää linja suorana, keskellä esteitä ja Viola sai aluksi itse määrittää askeleensa. Huomasimme, että tamma toimii kyllä hyvin ilman pidättelyjä tai hoputtamista. On kuitenkin tärkeää, että hevonen muotoutuu ratsastajan ohjeiden mukaisesti, joten aloitettiin sarjan välillä kokoamaan laukkaa niin, että väliin tuli yksi laukka enemmän kuin aiemmin. Frida sai hyvin pidätettyä laukkaa ja hypyt pysyivät hallittuina, lisäämisessä tosin oli hieman ongelmia. Violan askel ei meinannut venyä, ei sitten millään. Ratsukko laukkasi yhden pitkän sivun oikein reippaasti, jotta saataisiin liikettä ja se auttoikin vähän. Pienen komentamisen jälkeen tamma alkoi venyttämään askeltaan vähitellen. Kahden täydellisen suoriutumisen jälkeen päästin ratsukon loppu verkkailemaan.

Estevalmennus, valmentajana


Kilpailumenestys


Vain sijoitukset. Sijoituksia ERJ yht. 61kpl, voitot boldattu.
03.11.2017- kutsu - VSN - muut rp tammat - 3/11 QA, RCH
03.03.2013 - kutsu - ERJ - 120cm - 5/30
05.03.2013 - kutsu - ERJ - 110cm - 4/30
22.02.2013 - kutsu - ERJ - 110cm - 1/40
27.02.2013 - kutsu - ERJ - 110cm - 3/40
28.02.2013 - kutsu - ERJ - 110cm - 5/40
01.03.2013 - kutsu - ERJ - 110cm - 2/40
25.02.2013 - kutsu - ERJ - 110cm - 1/40
28.02.2013 - kutsu - ERJ - 120cm - 6/40
01.03.2013 - kutsu - ERJ - 110cm - 5/40
04.03.2013 - kutsu - ERJ - 120cm - 5/40
14.03.2013 - kutsu - ERJ - 120cm - 3/40
15.03.2013 - kutsu - ERJ - 120cm - 3/40
10.04.2013 - kutsu - ERJ - 110cm - 1/50
05.03.2013 - kutsu - ERJ - 120cm - 4/50
02.03.2013 - kutsu - ERJ - 110cm - 5/40
07.03.2013 - kutsu - ERJ - 110cm - 2/40
10.03.2013 - kutsu - ERJ - 110cm - 6/40
05.04.2013 - kutsu - ERJ - 120cm - 5/30
29.03.2013 - kutsu - ERJ - 120cm - 2/100
08.05.2013 - kutsu - ERJ - 120cm - 4/30
12.05.2013 - kutsu - ERJ - 120cm - 2/30
05.05.2013 - kutsu - ERJ - 120cm - 5/40
12.05.2013 - kutsu - ERJ - 120cm - 5/50
31.05.2013 - kutsu - ERJ - 110cm - 7/50
31.05.2013 - kutsu - ERJ - 120cm - 5/50
13.05.2013 - kutsu - ERJ - 120cm - 7/50
16.05.2013 - kutsu - ERJ - 120cm - 1/50
30.06.2013 - kutsu - ERJ CUP - 110cm - 2/248
19.08.2013 - kutsu - ERJ - 120cm - 3/30
14.08.2013 - kutsu - ERJ - 120cm - 3/26
15.08.2013 - kutsu - ERJ - 120cm - 5/26
16.08.2013 - kutsu - ERJ - 120cm - 5/26
23.10.2013 - kutsu - ERJ - 110cm - 4/30
28.10.2013 - kutsu - ERJ - 110cm - 5/30
04.11.2013 - kutsu - ERJ - 120cm - 4/40
06.11.2013 - kutsu - ERJ - 120cm - 3/40
10.11.2013 - kutsu - ERJ - 120cm - 3/40
23.10.2013 - kutsu - ERJ - 120cm - 3/23
01.11.2013 - kutsu - ERJ - 110cm - 2/30
03.11.2013 - kutsu - ERJ - 110cm - 1/30
04.11.2013 - kutsu - ERJ - 110cm - 1/30
04.11.2013 - kutsu - ERJ - 110cm - 3/30
22.02.2014 - kutsu - ERJ - 120cm - 4/30
22.02.2014 - kutsu - ERJ - 120cm - 3/30
21.02.2014 - kutsu - ERJ - 120cm - 5/30
20.10.2014 - kutsu - ERJ - 110cm - 6/60
22.10.2014 - kutsu - ERJ - 120cm - 3/60
04.11.2014 - kutsu - ERJ - 120cm - 6/50
04.11.2014 - kutsu - ERJ - 120cm - 3/50
05.11.2014 - kutsu - ERJ - 120cm - 2/50
06.11.2014 - kutsu - ERJ - 120cm - 7/50
08.11.2014 - kutsu - ERJ - 120cm - 2/50
10.11.2014 - kutsu - ERJ - 120cm - 7/50
11.11.2014 - kutsu - ERJ - 120cm - 5/30
14.11.2014 - kutsu - ERJ - 120cm - 5/50
18.11.2014 - kutsu - ERJ - 120cm - 1/50
26.10.2014 - kutsu - ERJ - 110cm - 5/27
30.11.2014 - kutsu - ERJ CUP - 120cm - 2/203
31.01.2015 - kutsu - ERJ CUP - 120cm - 19/221
30.06.2015 - kutsu - ERJ CUP - 110cm - 20/240
30.09.2015 - kutsu - ERJ CUP - 120cm - 1/84
Kyseessä on virtuaalihevonen!

Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!