KUOLLUT 26.06.2018

Perustiedot


Hippios

Nimi: Taifun´s Chevalier Syntynyt: 17.10.2010 (18v.)
Rotu & skp: Ratsuponi (62.5%), ori Säkä: 147cm
Rekisterinumero: VH11-029-0138 Väri: Liinaharjainen vaaleanrautias
Kasvattaja: EK., Ruotsi Omistaja: Fame, Frida VRL-05826
Painotus: Kouluratsastus Koulutustaso: KoHeA, Re90cm

Arvonimet

Palkittu elokuun KTK-tilaisuudessa KTK-III palkinnolla pistein 16+17+14+16=63p.
Palkittu huhtikuun YLA tilaisuudessa YLA3 palkinnolla pistein 22(14+8)-17(13+4)-17-14-3=73p.
Palkittu kesäkuun KRJ tilaisuudessa KRJ-III palkinnolla pistein 7+41+17+5,5+15=85,5p.

Ikääntyminen

Täytti 3v. 25.10.2010

17.10.2010 --> 0 vuotta
02.11.2010 --> 4 vuotta
02.02.2011 --> 5 vuotta
02.06.2011 --> 6 vuotta
02.02.2014 --> 14 vuotta
02.06.2014 --> 15 vuotta
02.10.2014 --> 16 vuotta
02.02.2015 --> 17 vuotta

Luonne

Kun Vallun näkee ensimmäistä kertaa, voisi erehtyä luulemaan oria adrenaliinia uhkuvaksi machoksi. Tätä ori ei kuitenkaan missään nimessä ole. Vallu on kyllä energinen ja virkeä, mutta ennemminkin herkkä kuin rohkea. Komean ulkomuodon taakse kätkeytyy herkkä ori joka reagoi vahvasti uusiin tilanteisiin ja tukeutuu ihmiseen pelottavassa tilanteessa. Hellyyttävää oria on myös mukava käsitellä. Se ei sählää tai steppaile harjatessa, vaan seisoskelee rennosti paikoillaan ja nauttii saamastaan huomiosta. Pientä pilkettä silmäkulmassa kuitenkin on ja Vallu saattaa kaataa harjapakin ja kuopia etujalallaan tylsistyessään.

Ratsuna Vallu on todella yhteistyöhaluinen ja nöyrä. Uutta asiaa treenatessa voi oriilla mennä sormi suuhun ja jalat solmuun. Pitkäjänteisen ja rauhallisen ratsastajan alla oppii nopeasti, vastoinkäymisistä ei saa missään tapauksessa lannistua. Ori on vastaanottavainen ja kuuntelee ratsastajan apuja tarkkaan. Lennokkaat liikkeet ovat mukavat istua ja komeaa katsottavaa. Vallu kantaa itsensä kunnolla kunhan ratsastaja on koonnut oriin kunnolla heti alkuun ja pistänyt tämän töihin. Jos oriin antaa velttoilla jo alkuverkan aikana, on ratsastajalla kova työ saada ori taas kuuliaiseksi. Oikean ratsastajan kanssa Vallu on todella mahtava kouluratsu, se työskentelee omalla moottorilla ja kuuntelee pienimmätkin avut. Esteillä ori pistää menemään turhankin kovaa vauhtia ja kuumuu usein liikaa. Ratsastaja saa tosissaan tehdä hommia jotta Vallu pysyy käsissä ja ettei homma leviä käsiin. Uset erikoisesteet tuottavat usein ongelmia, ori kavahtaa niitä ja tarvitsee paljon tukea ratsastajalta jotta uskaltaa ne hypätä.

Kisapaikalle saavuttaessa Vallu kiljahtelee kovaan ääneen niin että kaikki varmasti huomaavat orin saapuneen paikalle. Mitään kummempaa showta ori ei pistä pystyyn, vähän hermoilee uudesta paikasta ja vieraista hevosista. Kun kaiken hoitaa saman rutiinin mukaan pysyy myös Vallu rauhallisena kisakentälle asti. Jos rutiini jostain syystä rikkoutuu, on tiedossa vähän ylimääräistä steppailua ja hermoilua, ei mitään sen pahempaa. Verkassa ori on usein kuin superpallo ja jännittää hirmuisesti, tuttu ratsastaja saa kuitenkin orin rauhoittumaan helposti ennen varsinaista kisasuoritusta.

Sukutaulu


i. Thiraz
rp (75%), 148cm, koHeA, re100cm
ii. Reqbow Roat
nf, 143cm
iii.
nf, 148cm
iie.
nf, 148cm
ie. Nicata
rp (50%), 147cm
iei.
nf, 141cm
iee.
trak, 156cm
e. Rea-Hiz'n
rp (50%), 145cm, koVaB, re80cm
ei. Toy Ilea
ox, 151cm
eii.
ox, 155cm
eie.
ox, 150cm
ee. Mereh-Hiz'n
nf, 144cm
eei.
nf, 148cm
eee.
nf, 140cm

Vallun isä Thiraz on rautias ruotsalainen ratsuponi, jolta löytyy säkäkorkeutta 148 cm. Thiraz on aina syntymästään saakka asunut kasvattajallaan, jolta löytyi jo ennen ponin syntymää suuria suunnitelmia. Thiraz sai alkuunsa sukujuurien tutkimisesta ja vain parhaiden valitsemisesta. Oriin sukutaulusta löytyy vain parhaimmistoja kouluratsuja. Myös herra itse on osoittanut suurta kykyä kouluratsastuksessa aina helppo A tasolla saakka. Se on yksi Ruotsin tunnetuimmista oreista ja suosittu jalostusori myös luonteen takia. Hyvin yhteistyöhaluinen ja asiallinen julkisuudessa liikkuva herrasmies. Jälkeläisiä siltä löytyy kolmisenkymmentä, mutta oriin suosio on edelleen nousussa.
Isänisä Reqbow Roat on new forestin poni, ruunikko väriltänsä ja korkeutta löytyy 143 cm. Pienehkö ulkomuoto ei kuitenkaan kerro oriista kaikkea. Tämä vanha herra on luonteeltaan hieman kokeileva ja energinen aikapommi, mutta hoitaessa varsin mukava tapaus. Roat on menestynyt kouluratsu, joka niitti nuoruudessaan voittoja myös suuremmista nimikkokilpailuista. Näyttelyissä se on myös niittänyt kehuja upeiden liikkeiden avulla. Nykyään ori viettää eläkepäiviä kasvattajallaan, jossa se syntyikin. Jälkeläisiä Roatilta löytyy parisenkymmentä ja useimmat sen jälkeläisistä ovat niittäneet menestystä.
Isänemä Nicatarp on ratsuponi, jonka verestä löytyy new forestia ja trakehneria. Ulkomuodoltaan tamma näyttää enemmän pienikokoiselta trakehnerilta, jolta löytyy korkeutta 147 cm. Perimä on ainakin selkeä, kummalta tamma on rakenteen saanut. Rautias neito kilpailee aktiivisesti kouluratsastuksessa, vaikka ikääkin löytyy jo liki parikymmentä. Kuitenkin neido on ansainnut eläkepäivänsä jo aikaa sitten, mutta omistajansa lapsen kanssa kilpailee edelleen pienissä luokissa. Luonteeltaan hyvin rauhallinen ja kärsivällinen, joka sopii loistavasti pienimmille ratsastajille opettajaksi. Jälkeläisiä neidolta löytyy vain kolme, mutta ehkä eläkepäivillään sille teetetään vielä muutama varsa.

Vallun emä Rea-Hiz'n on kaunis ratsuponitamma, joka on selkeästi perinyt isältään arabialaisen piirteitä, mutta samalla emältään hyvin sisukkaan luonteen. Rea on Alicia Vercen omistama, ruotsalainen ratsuponikasvattaja. Rea on Alician oma kasvatti, johon hän on panostanut hyvin paljon. Tää vaativan tason kouluratsu on rakenteeltaan ykkösen luokkaa, vaikka luonne onkin hyvin sisukas ja hieman itsepäinen. Kuitenkin kapasiteettia ja ulkonäköä löytyy. Tamman jälkeläiset ovatkin hyvin haluttuja ja niistä tarjotaan suuria summia. Jälkeläisiä neidolta löytyy vasta kaksi.
Emänisä Toy Ilea on jumalaisen komea arabialainen täysiverinen. Tämä kimo ori on niin ulkomuodoltaan, kuin sisäisestikkin varsin upea. Toy tuotiin aikoinaan Egyptistä, täysin näyttely ja siitosoriin tarkoituksiin. Oriin tultua Ruotsiin, huomattiin sen kapasiteetti vaativallakin tasolla kouluratsastuksessa. Tästä alkoi herran voittoputki ja kuuluisuus. Luonteeltaankin hyvin miellyttämisenhaluinen herra, joten periyttäjä siitosori on valmiina. Toy onkin varsin käytetty jalostuksessa ja enemmän nimenomaan ratsuponien jalostuksessa. Ulkomuotoaan se periyttää jälkeläisilleen ja pitkällekkin suvussa.
Emänemä Mereh-Hiz'n on rautias new forest, jonka Alicia hankki Saksasta aikoinaan. Tässä tammassa yhdistyi kevyt rakenne ja sisukas luonne, joka kiehtoi naista kovasti. Myöskään sen suvussa ei ollut mitään huonoa sanottavaa, päinvastoin suorastaan. Mere toimi valjakkoponina aikoinaan, mutta se on myös kilpaillut koulupuolella sijoittuen hyvin. Mitään suurempia luokkia se ei ole kilpaillut, mutta tamma periyttää hyvin kevyttä rakennettaan ja vaikka itseltään ei kapasiteettia löydy, löytyy se neidolta suvusta. Jälkeläisiä Mereltä löytyy neljä.
C: Vibaja

Jälkeläiset


s. 30.08.2015 t. Tequilaberry F (e. Jewelberry)
s. 14.11.2013 o. Razzle F (e. Fairtown Perle)

Päiväkirja & valmennukset
Koululmennus, valmentajana Cynoria
Maneesiin saapuessani vastassa oli valmiiksi lämmitelty ratsukko, joten saatoimme heti aloittaa työt. Tarkoituksena oli treenata ravilisäyksiä. Vallu vaikutti kuuliaiselta ja keskittyneeltä, ja vastasi apuihin herkästi ja tarkasti. Alkuun pyysin ottamaan muutamia väistöjä ravissa, ja ne sujuivat ratsukolta virheettömästi. Vallu hiukan pureskeli keskittyneenä kuolaintaan ja korvat liikuskelivat apujen tahtiin. Meno näytti erityisen vaivattomalta ja kevyeltä, poni tuntui suorastaan leijuvan hiukan maanpinnan yläpuolella. Tuli aika siirtyä itse valmennuksen pääaiheeseen, eli lisäyksiin. Pyysin ratsastamaan orin voltilta suoraksi ja lisäämään ravia heti suoristuksen jälkeen. Vallu esitteli varsin liidokasta ja näyttävää lisättyä ravia. Ori tuntui hieman kuumuvan, ja seuraavalla kerralla se lähtikin hyvin lennokkaasti lisäämään askeltaan. Pian lisäyksen jälkeen jostakin kuului kova kolahdus, ja Vallu säntäsi säikähtäneenä laukkaan. Ori ehti laukata puolisen kierrosta maneesia ympäri, kunnes ratsastaja sai sen taas hallintaansa ja hidastettua raviin ja siitä käyntiin. Sen jälkeen Vallu vaikutti melko jännittyneeltä ja selkeästi varautui uuteen kolahdukseen, mutta vaikka mitään ei enää kuulunut, sen oli vaikea rentoutua täysin. Niinpä loppuaika käytettiin ponin rennoksi saamiseen helpoilla harjoituksilla. Kun vihdoin Vallun jännitys alkoi hälvetä ja poni kulki taas kohtuullisen rentona ja keskittyneenä, hyvässä muodossa eteenpäin, oli aika lopettaa hyvään, onnistuneeseen hetkeen ja antaa rastsulle kiitokseksi pitkät ohjat.

Kouluvalmennus, valmentajana Mari H.
Sain Vallusta heti sellaisen reippaan ja yhteistyökykyisen käsityksen. Tämä käsitys ei muuttunut valmennuksen aikana, koska Vallu oli koko ajan innolla odottamassa seuraava ohjetta. Ponin kanssa harjoittelimme laukanvaihtoa. Ensin käynnin kautta ja sitten suoraan puomien avuilla. Alkuun otettiin tietenkin kunnon verryttelyt. Ori ratsastettiin kunnolla kuulolle siirtymisillä ja pohkeenväistöllä. Kun Vallu oli lämmennyt kunnolla, aloitettiin laukkatyöskentely. Ensin työstettiin laukka kunnolla pyörimään ja sitten otettiin vaihdot mukaan. Vallu toimi erinomaisesti ja vaihdot onnistuivat hienosti käynnin kautta. Poni reagoi nopeasti niin pidätteisiin kuin pohkeisiin. Suorat laukavaihdot eivät ensin sujuneet, mutta kun muutin puomit kaarevalle uralle, niin nekin alkoivat sujua. Vallun kanssa pitää vain muistaa kunnon valmistelut ja selvät avut niin kaikki sujuu :).

Kouluvalmennus, valmentajana Cynoria
Tällä kertaa valmensinkin jo ennestään tuttua ratsukkoa, Fridaa ja Vallua. Valmennus aloitettiin verryttelemällä ensin kunnolla. Pyysin ratsastamaan paljon ympyröitä ja voltteja laukassa ja ravissa, jotta poni saatiin mukavan vetreäksi ja kuuliaiseksi. Alkuverkan jälkeen Vallulle annettiin hetkeksi pitkä ohja, jolloin kävin läpi päivän treeniohjelmaa. Tarkoituksena oli treenata laukanvaihtoja käynnin kautta. Muutaman kierroksen pitkin ohjin käveltyään Frida keräsi ohjat käteen, ja aloitimme heti laukassa. Vallu vaikutti kuuliaiselta ja vastasi herkästi ratsastajan apuihin. Pyysin tekemään kokorataleikkaan, jonka loppuvaiheessa tuli siirtyä käyntiin ja vaihtaa laukkaa. Ensimmäinen yritys itse asiassa onnistui ihan nappiin, mutta taas seuraavalla yrityksellä nousikin väärä laukka. Vallu alkoi selkeästi hieman kuumua ja heitellä päätään. Käskin ratsastajaa tekemään paljon puolipidätteitä, ja valmistelemaan poni kunnolla ennen laukanvaihtoa. Seuraava vaihto sujuikin oikein mukavasti, joten pyysin Fridaa antamaan ponin palkinnoksi laukata hetken aikaa kunnolla kenttää ympäri vapaammassa muodossa. Sen jälkeen vaihdettiin suuntaa ja otettiin laukanvaihtoja myös tähän kierrokseen. Kun vaihdot sujuivat hyvin, oli loppuverryttelyjen aika. Annoin neuvoksi Fridalle, että Vallun kanssa näköjään kannattaa jo alkuverryttelyissä ottaa kunnolla laukkaa, niin sitten poni on selkeästi keskittyneempi itse harjoitusten aikana.

Kouluvalmennus, valmentajana kitatin
Vallu oli heti alkuverryttelyissä kevyt ja herkkä, se liikkui sulavasti ja koko ajan hieman kysellen, että "näinkö?". Alkuun halusin saada oria hieman rohkeammin liikkeelle. Jyrkät pohkeenväistöt ja rempseät temponvaihtelut auttoivat asiaa, joten piakkoin Vallu alkoi näyttää jo hieman vahvemmalta. Ratsastajaa kehotin muistamaan oman ylävartalon asennon. Täytyy istua keskellä satulaa, jos haluaa käyttää painoapuja. Alkuverryttelyt sujuivat hyvin myös laukassa, Vallu liikkui hyvin ja tarmokkaasti. Verkkojen jälkeen jatkoimme suoraan sulkutaivutuksilla. Vallu taipui vallan mainiosti ja suoriutui tehtävästä hyvin. Laukassa vaihdoimme taivutuksen avoon, ja jälleen kerran näin onnistunutta työtä. Hyvä! Lisäyksien kanssa jouduimme tekemään paljon toistoja. Vallu kyllä lisäsi, muttei ihan niin rohkeasti kuin olisin toivonut. Lopulta saimme orin räväkästi liikkeelle ja toimimaan. Laukkatyöskentelykin oli aivan eri näköistä, kun tarmokkuuden lisäksi näkyi myös kunnon askeleenpidennyksiä. Lopputunnin ratsukko teki ravityöskentelyä, rentoa eteen-alas meininkiä. Hyvää työtä!

Kouluvalmennus, valmentajana Sylvester
Taifun´s Chevalier, kouluvalmennus, 20.03.2012 Tunnin alkuvaiheessa ori vaikutti hyvin reippaalta ja ohjia kerättäessä ori reagoi hyvin kokoamisvaiheeseen. Alkuvolteilla se taipui hyvin, sisäasetus saisi olla hieman voimakkaampi, muttei karannut voltilta. Raviin siirtyminen oli reipas ja se työskenteli hyvin ratsastajan alla. Volteilla nätit taipumiset, ei punkea ulos tai sisään liikaa. Kulmissa ei ongelmia, nätit sisäasetukset ja maltilliset. Ravi käynti siirtymisissä ei malttanut kunnolla aluksi kävellä, mutta ratsastaja osasi hyvin korjata ja vaatia oriilta, joten ongelma ei ollut pitkäaikainen. Kolmet askeleen ravi-käynti siirtymisissä ei moitittavaa, ratsukko toimi hyvin yhteen. Temmonmuutoksia harjoitellessa ori näytti kyntensä ja olimme niin valmentaja kuin ratsastaja aika ällistyneitä, tosi hienot lisäykset ravissa heti alkuun. Kootussa ravissa ratsastaja kokosi oriin tosi hyvin alle. Varsinaisiin laukannostoihin päästyämme ori oli virkeällä ja innokkaalla tuulella, mutta ei suinkaan lähtenyt käsistä. Laukka-askelissa oli hyvin pontevuutta. Laukasta raviin siirtyminen oli siisti ja ori alkoi hakea kunnolla tuntumaa kuolaimeet ja astua paremmin takasilla alleen. Tunnin lopussa harjoitimme hieman lisää koottua ravia ja ori koottiinkin ihan pienimmilleen, jolloin askelissa oli komeasti korkuutta ja ori astui upeasti takasilla alleen. Lopputunti oli tottakai hymyä, olihan tunti mennyt upeasti. Mainiokas kouluratsu teillä!


Kilpailumenestys


Vain sijoitukset. Sijoituksia KRJ yht. 71kpl, voitot boldattu.
02.05.2016 - kutsu - NJ - rp orit - 1/12, irtoSERT
21.05.2018 - kutsu - VSN - muut rp orit - 2/10, RCH
12.05.2011 - kutsu - KRJ - HeA - 5/40
18.05.2011 - kutsu - KRJ - HeA - 1/50
22.05.2011 - kutsu - KRJ - HeA - 7/50
27.05.2011 - kutsu - KRJ - HeA - 2/50
29.05.2011 - kutsu - KRJ - HeA - 2/50
10.05.2011 - kutsu - KRJ - HeA - 4/50
12.05.2011 - kutsu - KRJ - HeA - 4/50
13.05.2011 - kutsu - KRJ - HeA - 4/50
05.05.2011 - kutsu - KRJ - HeA - 5/100
07.05.2011 - kutsu - KRJ - HeA - 2/100
10.05.2011 - kutsu - KRJ - HeA - 3/100
10.05.2011 - kutsu - KRJ - HeA - 6/98
21.05.2011 - kutsu - KRJ - HeA - 4/60
29.06.2011 - kutsu - KRJ - HeA - 4/50
01.08.2011 - kutsu - KRJ - HeA - 4/40
07.08.2011 - kutsu - KRJ - HeA - 1/40
14.08.2011 - kutsu - KRJ - HeA - 5/60
01.09.2011 - kutsu - KRJ - HeA - 6/60
24.09.2011 - kutsu - KRJ - HeA - 3/50
29.09.2011 - kutsu - KRJ - HeA - 1/50
19.09.2011 - kutsu - KRJ - HeA - 3/50
04.09.2011 - kutsu - KRJ - HeA - 1/26
15.09.2011 - kutsu - KRJ - HeA - 2/40
20.08.2011 - kutsu - KRJ - HeA - 5/48
14.11.2011 - kutsu - KRJ - HeA - 1/40
13.11.2011 - kutsu - KRJ - HeA - 6/40
21.11.2011 - kutsu - KRJ - HeA - 8/80
28.01.2012 - kutsu - KRJ - HeA - 6/40
02.02.2012 - kutsu - KRJ - HeA - 6/40
12.02.2012 - kutsu - KRJ - HeA - 6/60
12.02.2012 - kutsu - KRJ - HeA - 5/40
06.02.2012 - kutsu - KRJ - HeA - 1/50
05.03.2012 - kutsu - KRJ - HeA - 1/60
07.03.2012 - kutsu - KRJ - HeA - 6/50
01.03.2012 - kutsu - KRJ - HeA - 2/40
04.03.2012 - kutsu - KRJ - HeA - 2/40
06.03.2012 - kutsu - KRJ - HeA - 4/50
18.02.2012 - kutsu - KRJ - HeA - 6/100
08.03.2012 - kutsu - KRJ - HeA - 6/60
07.03.2012 - kutsu - KRJ - HeA - 1/60
08.03.2012 - kutsu - KRJ - HeA - 2/60
25.03.2012 - kutsu - KRJ - HeA - 3/40
26.03.2012 - kutsu - KRJ - HeA - 5/40
30.03.2012 - kutsu - KRJ - HeA - 3/40
02.04.2012 - kutsu - KRJ - HeA - 3/60
31.03.2012 - kutsu - KRJ - HeA - 2/40
25.03.2012 - kutsu - KRJ - HeA - 6/50
25.04.2012 - kutsu - KRJ - HeB - 3/40
26.04.2012 - kutsu - KRJ - HeB - 6/40
30.04.2012 - kutsu - KRJ - HeB - 1/40
27.04.2012 - kutsu - KRJ - HeA - 7/60
28.04.2012 - kutsu - KRJ - HeA - 7/60
08.05.2012 - kutsu - KRJ - HeA - 6/60
10.05.2012 - kutsu - KRJ - HeA - 3/60
11.05.2012 - kutsu - KRJ - HeA - 5/60
16.05.2012 - kutsu - KRJ - HeA - 1/70
09.05.2012 - kutsu - KRJ - HeA - 6/40
23.05.2012 - kutsu - KRJ - HeA - 5/30
15.05.2012 - kutsu - KRJ - HeA - 1/40
27.05.2012 - kutsu - KRJ - HeA - 2/30
23.05.2012 - kutsu - KRJ - HeA - 4/50
26.05.2012 - kutsu - KRJ - HeA - 4/50
26.05.2012 - kutsu - KRJ - HeA - 1/50
27.05.2012 - kutsu - KRJ - HeA - 5/50
20.05.2012 - kutsu - KRJ - HeB - 2/40
27.05.2012 - kutsu - KRJ - HeA - 3/60
30.05.2012 - kutsu - KRJ - HeA - 2/60
13.5.2012 - kutsu - KRJ - HeB - 7/58
11.5.2012 - kutsu - KRJ - HeA - 1/31
13.5.2012 - kutsu - KRJ - HeA - 4/31
31.08.2016 - kutsu - KRJ CUP - - 18/316

Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!