KUOLLUT 21.03.2018

Perustiedot


KKJ

Nimi: Väinölän Sonya "Sonja" Syntynyt: 12.12.2012 (10v.)
Rotu & skp: Ratsuponi (65,625%) tamma Säkä: 139cm
Rekisterinumero: VH15-029-0280 Väri & Merkit: Vaaleanpunarautias
Kasvattaja: Väinölän, Suomi Omistaja: Fame, Frida VRL-05826
Painotus: Kouluratsastus Koulutustaso: KoVaB, Re70cm

Palkittu maaliskuun KTK tilaisuudessa KTK-III palkinnolla pistein 13+18+18+18=67p.
Palkittu joulukuun KRJ tilaisuudessa KRJ-I palkinnolla pistein 7+43+25+20+5,5=100,5p. Ch, myönnetty 19.10.2017
Palkittu helmikuun YLA tilaisuudessa YLA2 palkinnolla pistein 16(16+0)-30(21+9)-17-16-6=83p.

Ikääntyminen

Täytti 4v. 12.04.2012

12.12.2012 --> 0 vuotta
12.04.2013 --> 4 vuotta
12.08.2013 --> 5 vuotta
12.12.2013 --> 6 vuotta
12.12.2014 --> 9 vuotta
12.04.2015 --> 10 vuotta
12.08.2015 --> 11 vuotta
12.12.2015 --> 12 vuotta


Luonne

Sonja on siitä kätevä poni, ettei sen ulkonäkö ole ristiriidassa luonteeseen. Lähes jokaisen ensimmäinen ajatus ponitamman nähdessään on, että se näyttää aivan villiponilta joka suuntaan harottavine jouhineen ja energiaa pursuavan olemuksen vuoksi, eikä mielikuva ole ollenkaan väärä. Luonteeltaan Sonja on melkoinen ikinuori villikko, joka ei ikinä lakkaa olemasta lapsi ja tekemästä lapsellisia juttuja. Edes se paljon puhuttu iän tuoma viisaus ja tasaisuus eivät tämän neitokaisen kanssa ole toteutunut – vaikka Sonja ei ihan nuorimmasta päästä enää olekaan, tuntuu siitä löytyvän enemmän varsamaisia piirteitä kuin koko tallin nuorisojengistä yhteensä.

Hoitajalla tulee olla rutkasti huumoria ja päättäväisyyttä, jos aikoo Sonjan kanssa tulla toimeen. Heti alkuun tamma kannattaa sitoa kiinni, sillä ponilla on tapana paeta paikalta hyvinkin liukkaasti, jos siihen vain pienikin mahdollisuus tulee. Toiseksi, hoitajan tulee jatkuvasti työskentelynsä lomassa seurailla Sonjan tekemisiä – tamma tuppaa nyhjäämään riimunnarun solmun hetkessä auki tai keksimään jotain muuta toimintaa, jolla piristää hoitajaa. Tai lähinnä saattaa tämän raivon partaalle. Sonja ei kuitenkaan missään nimessä ole ilkeä, joten sen toilailuja lukuun ottamatta hoitotoimien suorittaminen ei ole rakettitiedettä tai vaadi sen suurempia varustautumisia etukäteen. Varustaessa ponilla on taipumusta olla lapsellinen – milloin se ei avaa suutaan, milloin satulaa ei saa selkään kun tamma päättää väistää sitä, eikä suojienkaan jalkaan saaminen ole välttämättä ihan mutkatonta. Päättäväisellä komentamisella Sonja osaa asettua hetkeksi, mutta aloittaa leikkinsä pian uudestaan.

Selkään noustessa Sonjalle on paras tehdä heti ensimmäisen askeleen aikana selväksi, ettei sen lapsellinen käytös sovi tähän tilanteeseen. Jos se ei onnistu, on menokin sen mukaista. Alkuun tamma yrittää helposti lintsata töistä joko keksimällä jotain pelättävää kentän kauimmaiseen nurkkaan tai raahustamalla kuin täi tervassa, kuuntelematta ratsastajaansa ollenkaan - silloin tällöin myös pahaa aavistamattoman kaksijalkaisen kiikuttaminen täyttä vauhtia sinne, minne mieli tekee, kuuluu tamman lintsaus yrityksiin. Päättäväinen ja osaava ratsastaja saa kuitenkin lähes poikkeuksetta Sonjan kuriin hetken taistelun jälkeen, jolloin tammasta kuoriutuu ihan näppärä ratsu, jota melkein voisi mennä sanomaan kuuliaiseksi ja nöyräksi, sekä mahdollisesti myös yritteliääksi ja ennen kaikkea yhteistyökykyiseksi.

Parhaimmillaan Sonja on koulukentillä, jossa tamman villikko ikinuori-imago jää unholaan ja tilalle tulee osaava ja näyttävä ponitamma, joka taitaa mitä tahansa aina Vaativa B-tasolle asti. Tamma kantaa itsensä ryhdikkäästi ja sen askellajejakaan ei voi mennä moittimaan – pehmeät, tasaiset ja lennokkaat, eikä tippaakaan ponimaiset. Kouluradoilla Sonjan kanssa pärjää myös hieman vähemmän kokemusta omaava ratsastaja, mutta ehdottomasti parhaimpia kykyjään näyttääkseen tamma vaatii taitavan ratsastajan, joka tietää mitä tekee.

Esteratsuna Sonja ei ole se luotettavin ja turvallisin vaihtoehto. Tammalla on taipumus kuumentua, jolloin ihan pienet pidätteet ei auta hillitsemään sen ylitse vuotavia menohaluja. Oikeanlaisen ratsastajan alla tamma on nopea ja ketterä poni, joka kuitenkin verottaa ratsastajan pienistä virheistä turhan helposti. Jos ratsastaja kerrankin jää hypyssä jälkeen, päätyy tämä seuraavalla esteellä melko suurella todennäköisyydellä maistelemaan hiekkaa, ellei ole erityisen tarkkana lähestymisen ja käskyjensä kanssa.

Kilpailupaikalla Sonja usein ihmettelee maailmanmenoa korvat ojossa ja kaula pitkällä kuin kirahvi. Tamma suhtautuu uusiin asioihin varsamaisella rohkeudella ja mielenkiinnolla, joten arkajalaksi sitä ei ainakaan pääse haukkumaan. Käsittelijän on oltava rauhallinen ja ennen kaikkea päättäväinen, sillä Sonjasta ei ikinä voi mennä sanomaan varmaksi, milloin tämä päättää lähteä tutkimaan jotain itseään kiinnostavaa lähemmin. Verryttelyssä ponitamma toimii pääosin hyvin, joskin tuntuu jäävän ihmettelemään ympäröivää maailmaa, mutta itse radalle päästessään se keskittyy täysillä siihen, mitä juuri sillä hetkellä on tekemässä.
C: Minja E.


Sukutaulu


i. Väinölän Emporio
rp (56,25%), rt, 145.5, VaB
KRJ-I, YLA2
ii. Armani
rp (50%), trn, 145.5, VaB
KRJ-II
iii. Fashion Thieves
trak, 169cm
iie. Guess' Evelyn
nf, 143cm
ie. Miss Dior
rp (62.5%), rn, 143cm, VaB
KRJ-I, KTK-II, YLA2
iei. Linore's Giorgio
rp (50%, holst x conn), 142cm
iee. Victoria's Rosalyn
rp (75%, rp 50% (xx x wB) x nf), 143cm
e. Väinölän Chanel
rp (75%), vkk, 138cm, VaB
KRJ-II
ei. Engour
wD, 149cm,
VIR MVA Ch, KTK-II, YLA2, VWY-III, ERJ-III
eii. Engarter
wD, 148cm
eie. Malyda
wD, 151cm
ee. Marine Groove
rp (50%), rn, 143cm, VaB
KRJ-II
eei. The Big 80's
holst, 172cm
eee. Olivia SWE
conn, 144cm

Sonjann isänisänisä, 169cm korkea trakehnerorii Fashion Thieves on Saksassa syntynyt, mutta jo 3-vuotiaan Yhdysvaltoihin muuttanut kouluorii, jolta löytyy tuloksia Intermediate I -tasolta. Orii on kilpaillut 12-vuotiaaksi asti kuuluisan Ryan Rileyn nimissä ja Samantha Johnsonin ratsastamana, mutta 14-vuotiaana se myytiin takajalan ongelmien vuoksi harrastekäyttöön Etelä-Saksalaiselle ratsastuskoululle. Ratsastuskoululle muuttaessaan "Thieven" ruunaamista harkittiin pitkään, mutta uusi omistaja päätti lopulta jättää herrasmiehen oriiksi rauhallisen luonteensa ansiosta, ja se toimittaakin ratsastuskoululla nyt myös jalostusoriin virkaa. Kisakentillä Thieve tavataan vielä ajoittain tallin osaavampien ratsastajien kanssa, tosin vain alue- ja seuratasolla. Jälkeläisiä oriilta löytyy 11, joista Armani toistaiseksi ainoa ponivarsa.
Guess' Evelyn, Sonjan nf-rotuinen isänisänemä, on sukutaulussa ehdoton suosikkini! Olen tammaan tutustunut vierailtuani omistajan tallilla Yhdysvallan vierailuilla ja yksinkertaisesti rakastunut tamman koululiikkeisiin. Tämä rautias ponitamma kilpailee kuitenkin omistajansa tyttären kanssa kouluratsastuksen Helppo B -luokkien lisäksi myös esteratsastuksessa 80cm-tasolla. Erityisesti "Even" (huomatkaa erityisen hieno nimi! terv. omistaja Eveliina) laukka on saanut tuomarit hämilleen - sen sijaan käyntiliikkeissä riittäisi tekemistä. Tammaa olen kuitenkin yrittänyt ostaa kymmeniä ja taas kymmeniä kertoja siinä koskaan onnistumatta, mutta Armanin kautta meillä on pala Eveä tallilla - harmi vain, ettei Aksu sattunut perimään Eveltä niitä rauhallisia piirteitä hoitotilanteisiin, vaan sen sijaan tamman vauhdikkuuden ratsastustilanteista. Mutta laukan Aksu-mussukkamme on onneksi perinyt! Evelyniltä löytyy meidän Aksun lisäksi kolme muuta varsaa..
iei. Linore's Giorgio on 142cm korkea komea ratsuponiori. "Gio" on syntynyt ja elänyt Saksassa, jossa se on kilpaillut koulussa hyvin menestyen sekä kierrellyt näyttelyitä hakien jos jonkin moista meriittiä. Giolla on iso liuta jälkeläisiä, joista lähes kaikki ovat menestyneet joko esteillä, koulussa tai näyttelyissä. Gio on nykyään jalostuseläkkeellä ja hyvässä kunnossa, vaikka onkin jo 24-vuotias.
iee. on ratsuponitamma Victoria's Rosalyn. Sillä on kisattu kouluratsastuksessa helppo A -tasolla hienosti menestyen sekä myös jonkin verran rataesteitä, joissa tammalla on ollut tapana vähän kuumua liikaa, joten sijoituksia ei ole tullut monia estepuolelta. Näyttelytkään eivät ole jääneet Rosalyniltä kiertämättä, ja niissä se on saanut paljon kehuja. Rosalynillä on kaksi jälkeläistä, mutta se on vasta niin nuori, että lisää varsoja on varmasti tulossa myöhemmin.
C: Eveliina VRL-00288

eii. Engarter oli erittäin menestynyt näyttelyissä ja kouluratsastuksessa. Näyttelyistä Engarter suorastaan kahmaisi irto-sertejä ja LKV1, BIS1 ja muotovalio-titteli on sen parhainta satoa sieltä. Kouluradoilla se kulki Vaativa B:tä, jossa se sai yhteensä 39 voittoa, joka on mahtava määrä. Jälkeläisiä tämä hurmuri ehti saada neljä, kunnes kuoli liikenne-onnettomuudessa rekan törmätessä traileriin. Engarter ei kärsinyt ollenkaan, vaan kuoli välittömästi. Se oli kuollessaan vain 15-vuotias. Tätä rautiasta oria jäi kaipaamaan todella moni ympäri Eurooppaa. Engarter oli säältään 148cm ja näyttelyissä erityisesti sen lihaksia kehuttiin. Ratsastaessa sillä oli miellyttävä ja pitkä askel. Esteillä se kuumui helposti, mutta se oli silti hyvä esteratsu. Luonteeltaan se oli hieman vaativa.
eie. Malyda on miellyttävä luonteeltaan ja todella taitava kouluratsu. Tamman säkäkorkeus on hienot 151cm. Siltä sujuu esim. piaffe mutta tosin vähän nuorempana. Tällä hetkellä 23-vuotias koulupainotteinen tamma viettää eläkepäiviään Iso-Britannian maalaismaisemissa, lähinnä laitumella oleskellessa. Nuoruudessaan se kisasi kouluratsastuksen lisäksi esteitä, myös maastossa ja valjakkoa. Malyda on saanut kolme varsaa, jotka kaikki olivat oreja, eikä lisää ole enää tiedossa. Se meinattiin lopettaa kaksi vuotta sitten, kun sillä oli paha kuume, joka kesti kauan. Suunniteltua lopetuspäivää edeltävänä päivänä sen huomattiin olevan paranemaan päin. Rautias tamma selvisi kuumeesta parin viikon sairastelun jälkeen ja on taas "elämänsä kunnossa". Malyda oli aika vaikea totuttaa nuorena hevosena suitsiin ja nykyäänkin sillä käytetään pehmeää kuolainta. Sen askellajit ovat nopea tempoisia, ehkä vähän jopa rynniviä.
C: Milbu
eei. The Big 80's on ylpeilevä, 172 senttinen holsteinori täynnä elämää. Kyseinen ori syntyi Amerikassa ja se tuotiin suomeen noin 4-vuotiaana kilpailemaan. Koulutus oli Amerikan jäljiltä jäänyt hieman puolitiehen, mutta orista kasvoi siitä huolimatta kelpo kisaheppa! Iso ego, vaikea luonne, kouluratojen tähti - näistä on The Big 80's tehty. Haluttuna siitosorina 'Benillä' on peräti 16 jälkeläistä, joista viisi edustaa ponirotuja.
eee. Olivia SWE on syntynyt Ruotsissa ja sillä on ollut siellä muutamia koteja ja nykyään tamma asustelee Suomessa, Mikkelin lähialueilla. 'Olivia' on pippurinen esteratsu, jonka kanssa pitää aina tapella kaikesta. Esteillä se kuitenkin antautuu ratsastajan ohjeille - ja vauhdin huumalle tietenkin. Kovaa ja korkealta on tämän tamman motto! Mitään mestarisuorituksia tamma ei tee, mutta se on jonkin verran esteradoilla saanut mainetta ja kunniaa.
C: Eveliina VRL-00288

Jälkeläiset


s. 03.11.2013 o. Fame's Logan (i. Chester SLC)
s. 28.11.2013 o. Fame's Tornado (i. Nerian Tornadoes)
s. 10.07.2014 o. Fame's Baxter (i. Smurffing Breezy)
s. . (i. )

Päiväkirja & valmennukset


Estevalmennus, valmentajana


Kilpailumenestys


Vain sijoitukset. Sijoituksia KRJ yht. 51kpl, voitot boldattu.
30.01.2013 - kutsu - NJ - muut varsat - 3/12 LKV3, irtoSERT, JS
12.03.2013 - kutsu - NJ - ratsuponivarsat aikuiskuvilla - 1/7, irtoSERT
24.04.2015 - kutsu - NJ - ratsuponitammat - 3/12, irtoSERT
01.09.2016 - kutsu - NJ - muut ponit - 3/11, irtoSERT
15.12.2016 - kutsu - VSN - rp tammat - 3/9, RCH
24.02.2013 - kutsu - KRJ - VaB - 5/40
24.02.2013 - kutsu - KRJ - VaB - 6/40
25.02.2013 - kutsu - KRJ - VaB - 5/40
26.02.2013 - kutsu - KRJ - VaB - 6/40
26.02.2013 - kutsu - KRJ - VaB - 2/60
28.02.2013 - kutsu - KRJ - VaB - 7/60
04.03.2013 - kutsu - KRJ - VaB - 5/60
21.02.2013 - kutsu - KRJ - VaB - 1/40
22.02.2013 - kutsu - KRJ - VaB - 4/40
27.02.2013 - kutsu - KRJ - VaB - 4/40
02.03.2013 - kutsu - KRJ - VaB - 1/40
04.03.2013 - kutsu - KRJ - VaB - 1/60
08.03.2013 - kutsu - KRJ - VaB - 1/60
10.03.2013 - kutsu - KRJ - VaB - 6/60
02.03.2013 - kutsu - KRJ - VaB - 6/40
25.02.2013 - kutsu - KRJ - VaB - 1/40
27.02.2013 - kutsu - KRJ - VaB - 2/40
23.03.2013 - kutsu - KRJ - VaB - 6/40
25.03.2013 - kutsu - KRJ - VaB - 6/40
10.04.2013 - kutsu - KRJ - VaB - 1/100
11.04.2013 - kutsu - KRJ - VaB - 8/100
13.04.2013 - kutsu - KRJ - VaB - 6/100
12.05.2013 - kutsu - KRJ - VaB - 1/60
13.05.2013 - kutsu - KRJ - VaB - 7/60
02.05.2013 - kutsu - KRJ - VaB - 3/40
03.05.2013 - kutsu - KRJ - VaB - 5/40
05.05.2013 - kutsu - KRJ - VaB - 6/40
06.05.2013 - kutsu - KRJ - VaB - 5/50
09.05.2013 - kutsu - KRJ - VaB - 2/30
16.05.2013 - kutsu - KRJ - VaB - 1/30
17.05.2013 - kutsu - KRJ - VaB - 3/30
02.05.2013 - kutsu - KRJ - VaB - 5/40
03.05.2013 - kutsu - KRJ - VaB - 5/66
30.04.2013 - kutsu - KRJ CUP - VaB - 20/369
30.05.2013 - kutsu - KRJ CUP - VaB - 18/225
04.09.2013 - kutsu - KRJ - HeA - 3/40
09.09.2013 - kutsu - KRJ - HeA - 3/40
30.10.2013 - kutsu - KRJ - VaB - 3/50
20.02.2014 - kutsu - KRJ - VaB - 1/40
21.02.2014 - kutsu - KRJ - VaB - 3/40
24.02.2014 - kutsu - KRJ - VaB - 2/40
26.02.2014 - kutsu - KRJ - VaB - 2/40
27.02.2014 - kutsu - KRJ - VaB - 4/40
16.11.2014 - kutsu - KRJ - VaB - 6/40
05.11.2014 - kutsu - KRJ - VaB - 2/40
07.11.2014 - kutsu - KRJ - VaB - 5/40
10.11.2014 - kutsu - KRJ - VaB - 1/40
11.11.2014 - kutsu - KRJ - VaB - 2/40
01.11.2014 - kutsu - KRJ - VaB - 4/30
31.05.2015 - kutsu - KRJ - VaB - 1/46
30.09.2015 - kutsu - KRJ CUP - HeA - 12/361
Kyseessä on virtuaalihevonen!

Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!