KUOLLUT 29.03.2018

Perustiedot


Tilli

Nimi: Sofianna v. Harley Syntynyt: 01.11.2012 (10v.)
Rotu & skp: New Forest tamma Säkä: 140cm
Rekisterinumero: VH13-027-0262 Väri & Merkit: Punaruunikko
Kasvattaja: Harley Stud Omistaja: Fame, Frida VRL-05826
Painotus: Kouluratsastus Koulutustaso: KoHeA, Re90cm

Palkittu joulukuun NFL tilaisuudessa NFL-I palkinnolla pistein 13,5 + 40 + 28 + 30 + 14,5 (14 + 0,5) + 5,5 = 131,5p.
(Palkittu huhtikuun KRJ tilaisuudessa KRJ-III palkinnolla pistein 7+41+12,75+20+4=84,75p.)
Palkittu joulukuun KRJ tilaisuudessa KRJ-I palkinnolla pistein 7+45+22,75+20+10=104,75p. Palkittu helmikuun YLA tilaisuudessa YLA2 palkinnolla pistein 17,5(12+5,5)-31(19+12)-17-13-6=84,5p.

Ikääntyminen

Täytti 4v. 01.11.2012

01.11.2012 --> 0 vuotta
01.03.2013 --> 4 vuotta
01.07.2013 --> 5 vuotta
01.11.2013 --> 6 vuotta
01.11.2014 --> 9 vuotta
01.03.2015 --> 10 vuotta
01.07.2015 --> 11 vuotta
01.11.2015 --> 12 vuotta


Luonne

Sofia ei ole koolla pilattu, mutta sille on siunaantunut sitäkin pippurisempi luonne. Tamma on varsin älykäs tapaus ja jos sen kanssa ei ole 110% hereillä, saattaa olla että selkäsi käännyttyä poni pinkaisee karsinasta ulos vapauteen. Mikään ilkeä tai vaarallinen tamma ei kuitenkaan ole.

Sofi ei ole luonteeltaan vaikea, se vain tarvitsee ihmisen joka ymmärtää sitä ja ponin varsin omituista ja kieroa huumorintajua. Tuttujen kanssa Sofi käyttäytyy varsin siivosti, vaikka sille tuottaakin suuria vaikeuksia pysytellä paikallaan. Jos se suostuukin pitämään jalkansa hetken lattiassa, se on joka tapauksessa seuraavassa hetkessä jo toisin päin tai vähintäänkin sivuttain. Harjaaminen on tästä syystä jokseenkin hankalaa, mutta onneksi Sofi ei ole kehitellyt toimenpiteeseen muita oikkuja vaan hyväksyy reipasotteisenkin harjauksen (ainakin hyvinä päivinä). Tästäkin hommasta selviää helpommin kunhan tamman hoitaa joko käytävällä tai karsinaansa kiinni sidottuna.

Kouluratsastuksesta Sofi nauttii ?vai pitäisikö sanoa että se nauttii nimenomaan ratsastajan kusettamisesta. Niin kauan kun ratsastaja on hereillä ja osaa ennaltaehkäistä tamman metkuilut ratsastus sujuu hyvin ja Sofi kulkee varsin mallikkaasti. Sillä samalla hetkellä kun huomio herpaantuu edes sekunnin puolikkaaksi, Sofi on jo napannut kuolaimesta kiinni ja sinkoaa riemukkaaseen pierupukkilaukkaan joka pudottaa huonoimmat rodeoratsastajat tantereeseen. Jos olet vielä tässä vaiheessa selässä, kannattaa napata harjasta kiinni ja toivoa parasta, putoaminen ei tunnu tässä konkurssissa enää miltään, mutta kavion jälki takamuksessa sen sijaan voi.
Määrätietoisella ja napakalla asenteella tamma kulkee hienosti ja sitä on ilo katsella kun ratsastajakaan ei irvistele selässä minkä kerkiää. Kunhan tamman keskittymisen voittaa, sillä on todella lennokkaat askeleet jolla hurmataankin kouluratojen tuomarit. Sofin ehdottomasti paras askellaji on laukka jonka ansiosta yleensä varsinkin laukkaosuuksien pisteet ovat korkeat.
Esteillä Sofi hyppää todella hyvällä tekniikalla, eikä tamma kyttäile minkäänlaisia esteitä. Vauhtikin pysyy hyvin käsissä, minkä vuoksi tammalla on oikein mukava välillä hypätä. Miksikään esteratojen rusettihaiksi siitä ei kuitenkaan ole.

Sukutaulu

i. Rebentos Bombadil
ng, 142cm, prn, HeA, 90cm
KRJ-I, YLA3, NFL-II
ii. Löwers Birger
nf, 142cm, koHeA, re80cm
Ch, KTK-III, KRJ-II, YLA2
iii. Löwers Widsith
nf, m, 145cm
iie. Löwers D'anna
nf, trn, 136cm
ie. Hallbera
nf, 142cm, koHeA, re100cm
iei. Aikamoisen Haldor
iee. Linnehorn Madrona
e. Fame's Annabel
nf, 141cm, rt, HeA
NFL-I
ei. Parkways Ikaros
nf, trn, 144cm, VaB, 90cm
KRJ-II
eii. Parkways Ty
eie. Pickhills Samantha
ee. Gloria's Savannah
nf, mrn, 139cm, HeA, 90cm
KRJ-I, YLA2, NFL-I
eei. Aksel's Lanciano
nf, 138cm, koHeB, re100cm
eee. Best Of Times
nf, 140cm, koHeA, re70cm

Ruotsalainen new forest Löwers Widsith on 145cm korkea musta poni-GP luokkien koulutaitaja, joka on vieraillut aina kansainvälisillä radoilla asti. Kuten lukuisat koulusijoitukset kertovat, on Löwers Widsith niin rakenteellisesti kuin luonteeltaan sopiva kouluratsastukseen. Orin perusilme on ryhdikäs, irtonainen ja elastinen, mitkä yhdessä varmaan hurmaavat koulutuomarit. Muuten luonteeltaan herrasmiesmäinen ja erittäin ystävällinen ori on loistanut myös näyttelykehissä niin Ruotsin kuin Englanninkin maalla. Nyt jo 20 vuotta lähestyvä tummanpuhuva ori on ansaitulla siitosurallaan, kisaurilta eläkkeeltä. Ori periyttää jälkeläisilleen varsinkin upeita liikkeitään ja ryhtiään.
Löwers D'anna on pieni, 136cm korkea pullea tammamamma. Tämä tummanruunikko tamma taitaa kyllä Helppo A -tason liikkeet ja muodot, vaikkei sitä uskoisi tästä suuren ruoho-varsamahan omaavasta harmaantumaan päin olevasta rouvasta. Nuoruudessaan kaunis tummahko kompaktirakenteinen Löwers D'anna ihastutti kerran jos toisenkin kouluradoilla, mutta jäätyään siitostammaksi on se radoilla näkynyt lennokkuus kyllä hävinnyt. D'annan jälkeläiset sen sijaan ovat kuin mallikuvia tammasta nuorena. Luonteeltaan tamma on hieman ujo, mutta sydän täyttä kultaa. Kuitenkin ennen vanhaan siitä kuoriutui radalla oikea tannssijatar, joka rakasti esiintymistä.
C: Vipeltäjä
Aikamoisen Haldor on Riikka Aikamoisen oma kasvatti ja jalostusori. Aikamoisen Haldor on väriltään täysin kimo, mikä jo yksinään on omiaan keräämään herralle tammoja. Kun pakkaan lisätään vielä upea hyppykyky - ori on saanut hyväksyttyjä 130cm tasolta - ja komea II palkinnon ulkonäkö, on menestystarina valmis. Säkäkorkeutta tältä herrasmieheltä löytyy tasan 148cm verran.
C: annique

Parkways Ty on brittiläisen Parkway -siittolan kasvatti, ja toimii siellä edelleen jalostusorina. Koska Ty on ainoastaan 135cm korkea, ei siitä kaavailtu kummempaa kilpaponia, mutta odotusten vastaisesti se hyppäsi parhaimmillaan kansallisia 120cm -luokkia. Lisäksi se on kilpaillut kouluratsastuksessa helppo A -tasolla. Aluksi ori kantakirjattiin II -palkinnolla, mutta suoritustensa vuoksi se nostettiin I -luokkaan. Ty on luonteeltaan menevä, ja siksi hieman haastava ratsastaa. Jalostusorina Ty on varsin kysytty, mutta kilpauransa vuoksi se ei ole vielä kovin montaa tammaa astunut. Suurin osa orin vanhemmista jälkeläisistä on kuitenkin päätynyt kilpaponeiksi, vaikka yksikään ei vielä isänsä tasolle.
Pickhills Samantha on brittiläissyntyinen, juuri ja juuri ponin mittoihin jäänyt tamma, joka on näyttänyt kyntensä niin kouluradoilla kuin näyttelyissäkin. Samantha on toiminut junioriratsuna useammalla ratsastajalla, parhaimmillaan kansallisissa luokissa. Sen liikkeet ovat todella ilmavat ja lennokkaat, ja etenkin sen ravia on kehuttu useampaan kertaan. Tummanrautias tamma on luonteeltaan rauhallinen ja kuuliainen, ja käyttäytyy etiketin mukaan myös kilpailuissa. Samantha ei ole vielä siirtynyt siitostammaksi, mutta varsoi ennen kilpauraansa yhden varsan.
C: idam
Aksel's Lanciano on suosittu jalostusori, pääasiassa hyvän rakenteensa ja ilmavien liikkeidensä ansiosta. Lanciano on nähty kansainvälisissä vaativan kouluratsastuksen luokissa ja hyvää menestystä keräten. Orin kanssa on yritetty myöskin esteratsun uraa, mutta vain 70cm radoilta on tullut jonkinlaista menestystä. Lanciano toimii nykyään pääasiassa opetusmestarina ratsastuskoululla ja ajoittain myös jalostuksessa. Varsoja orille on kertynyt melkein tusinan verran ja melkein järjestäen jokainen on myös aloittanut menestyksekkään kilpauran isänsä kavionjälkiä seuraten. Lanciano periyttää varsoilleen tummanruunikkoa väriä sekä kultaista ja herkkää luonnetta.
Best Of Times on upea, hohtavan kimo newforest. Tamma, joka omaa ihanan luonteen ja mitä sinisimmät silmät. Bessa on ollut koko ikänsä kasvattajallaan Amerikassa, tennesseeläisellä Lyydia Fluerilla. Lyydia pitää pienmuotoista ranchia, jonne on vuosien saatossa kulkeutunut jos jonkinlaista kaviokasta. Bessalla on oma ratsastaja tilalla, jonka kanssa he kilpailevat vaativissa koululuokissa satunnaisesti. Esteitä tammalla ei hypätä lainkaan vanhan jalkavamman vuoksi. Varsoja tammalle on kertynyt kolme ja jokainen näistä on jotenkin löytänyt tiensä aivan eri mantereelle kuin emänsä.


Jälkeläiset


s. 09.11.2013 o. Fame's Fairfax (i. Foxlike Breezy)
s. 09.02.2014 t. Fame's Lavianne (i. Walking Skeleton F)
s. 15.05.2014 t. Wister Schnapps Out Of It (i. Painswick Théo)
s. 15.07.2014 t. Fame's Bluebell (i. Nerian Blueburst)
s. 30.06.2014 t. Fame's Zamantha RPL-II, ERJ-II (i. Fool's Gold)
s. 02.07.2015 o. Fame's Kingston (i. Winterhawk)
s. 28.11.2015 t. Fame's Emmeline (i. Poniniemen Syrah)
s. 17.08.2016 o. Fame's Saturnion (i. Marvel Kronos)
s. . (i. )

Päiväkirja & valmennukset

Kouluvalmennus, valmentajana Hilla
Sofi käveli reippaasti maneesille kun kävelin parivaljakon perässä. Hiukan steppausta, mutta Fridan selkään noustessa tamma seisoi nätisti paikallaan ja antoi Fridan nousta selkäänsä. Aloiteltiin alkukäynneillä ja nopeilla ravi siirtymisillä. Sofi teki reippaasti töitä vaikka ensiksi olikin hieman tahmea. Kun otimme hiukan laukkaa niin tamma heräsi hyvin ja toimi kuin unelma. Fridan ilmeestä huomasi, että hän nautti kun hevonen toimi ja askeleet olivat hyvät. Ruvettiin sitten ravissa hiukan pyöristämään volteilla ja tekemään vetreyttä kolmikaarisella kiemurauralla. Sofi rupesi hyvin taipumaan ja sitten käyntiin. Uraa pitkin ja koko rataleikkaa. Sitten pitkien sivujen keskellä pysähdys ja 5 askelta pakkia. Hyvä treeni ja siihen sitten lopettelimme.

24.1.2015 Käytöskoulua kentällä, kirjoittanut VRL-13384
Tänään Peikonmäelle saapui melko lupaava pariskunta: Frida ja Sofia-tamma. Ihastuin heti punaruunikkoon Sofiaan, vaikka tamma olikin melko vekkuli hoidettaessa ja aina tilaisuuden tullen venkslasi jotakin aivan turhaa. Luvassa olikin yritys saada ratsukon yhteistyöstä parempaa. Kentällä Sofia pisteli menemään siistiä tikitystä, mutta heti kun Frida rentoutui, tamma iski kaasun pohjaan. Ehdotin Fridaa antamaan tammalle tekemistä: jotakin, mikä on ratsastajalle helppoa, mutta vie energiaa hevoselta. Päädyimme yhdessä tekemään avotaivutusta Sofialle vaikeammassa suunnassa, jonka Frida osasi vaikka silmät kiinni. Hän taisi pitää siitä, ja tammakin sai tekemistä. Järjestimme tammalle paljon tekemistä eikä aikaakaan kun ruunikko keskittyi hienoon työskentelyyn, kunhan sai välillä osakseen napakkaa muistuttelua. Tunti kului yllättävän nopeasti, ja suorastaan harmitti kun tämä kaunis ja veikeä poni lähti tallipihasta hienon ponitallin trailerilla.

Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Frida
Aamulla herätessäni pihalla oli kaunis auringonpaiste. Puiden lehdet olivat syksyn ansiosta kauniin väriset ja aurinko vielä korosti sitä, joten mikä olisikaan parempi päivä maastolenkille! heitin vaatteet niskaan ja nappasin leivän sekä kahvikupin käteen, suunta kohti tallia. Sofiin tuntui tarttuvan hyvä tuuleni koska tänään se ei vastustellut ollenkaan vaan sain varustaa sen aivan rauhassa. Vielä kypärä päähän, ponin selkään ja kohti metsää. Olimme retkellämme melkein kaksi tuntia. Välillä samoilimme rauhallisesti metsässä mutta sopivan paikan tullen annoin Sofin antaa parastaan ja kiisimme hurjaa vauhtia pitkin pellon reunaa. Laukkapätkien jälkeen tamma venytteli rennosti kaulaansa ja pärskähteli tyytyväisen kuuloisesti. Tallilla se sai ekstra annoksen porkkanoita, kevyen loimen niskaansa ja pääsi tarhaan nauttimaan loppu päivästä.


Kilpailumenestys


Vain sijoitukset. Sijoituksia ERJ yht. 72kpl, voitot boldattu.
20.02.2013 - kutsu - KRJ - HeA - 1/40
21.02.2013 - kutsu - KRJ - HeA - 4/40
24.02.2013 - kutsu - KRJ - HeA - 4/40
25.02.2013 - kutsu - KRJ - HeA - 2/40
26.02.2013 - kutsu - KRJ - HeA - 4/40
27.02.2013 - kutsu - KRJ - HeA - 1/40
28.02.2013 - kutsu - KRJ - HeA - 2/40
16.02.2013 - kutsu - KRJ - HeA - 2/40
19.02.2013 - kutsu - KRJ - HeA - 4/40
03.03.2013 - kutsu - KRJ - HeA - 1/60
04.03.2013 - kutsu - KRJ - HeA - 3/60
24.02.2013 - kutsu - KRJ - HeA - 2/40
25.02.2013 - kutsu - KRJ - HeA - 1/40
27.02.2013 - kutsu - KRJ - HeA - 6/40
27.02.2013 - kutsu - KRJ - HeA - 2/40
28.02.2013 - kutsu - KRJ - HeA - 4/40
01.03.2013 - kutsu - KRJ - HeA - 4/40
14.02.2013 - kutsu - KRJ - HeA - 1/40
18.02.2013 - kutsu - KRJ - HeA - 1/40
19.02.2013 - kutsu - KRJ - HeA - 1/40
19.02.2013 - kutsu - KRJ - HeA - 4/40
11.04.2013 - kutsu - KRJ - HeA - 7/100
12.04.2013 - kutsu - KRJ - HeA - 5/100
13.04.2013 - kutsu - KRJ - HeA - 6/100
04.04.2013 - kutsu - KRJ - HeA - 6/50
06.04.2013 - kutsu - KRJ - HeA - 5/50
17.02.2013 - kutsu - KRJ - HeA - 5/28
05.04.2013 - kutsu - KRJ - HeA - 2/40
02.05.2013 - kutsu - KRJ - HeA - 6/40
03.05.2013 - kutsu - KRJ - HeA - 5/40
09.05.2013 - kutsu - KRJ - HeA - 2/40
10.05.2013 - kutsu - KRJ - HeA - 2/40
21.04.2013 - kutsu - KRJ - HeB - 2/25
06.05.2013 - kutsu - KRJ - HeA - 4/50
01.05.2013 - kutsu - KRJ - HeA - 3/87
13.05.2013 - kutsu - KRJ - HeB - 7/50
16.08.2013 - kutsu - KRJ - HeB - 5/30
17.08.2013 - kutsu - KRJ - HeB - 1/30
18.08.2013 - kutsu - KRJ - HeB - 5/30
01.09.2013 - kutsu - KRJ - HeA - 3/30
17.08.2013 - kutsu - KRJ - HeB - 1/40
18.08.2013 - kutsu - KRJ - HeB - 5/40
21.08.2013 - kutsu - KRJ - HeB - 5/40
24.08.2013 - kutsu - KRJ - HeB - 6/40
06.09.2013 - kutsu - KRJ - HeB - 1/30
06.09.2013 - kutsu - KRJ - HeA - 3/30
09.09.2013 - kutsu - KRJ - HeB - 3/30
27.10.2013 - kutsu - KRJ - HeA - 3/40
25.10.2013 - kutsu - KRJ - HeA - 2/50
28.10.2013 - kutsu - KRJ - HeA - 5/50
17.02.2014 - kutsu - KRJ - HeB - 4/50
18.02.2014 - kutsu - KRJ - HeB - 3/50
23.02.2014 - kutsu - KRJ - HeB - 1/50
26.02.2014 - kutsu - KRJ - HeB - 6/50
31.12.2013 - kutsu - KRJ CUP - HeB - 25/467
15.11.2014 - kutsu - KRJ - HeA - 3/40
16.11.2014 - kutsu - KRJ - HeA - 4/40
17.11.2014 - kutsu - KRJ - HeA - 6/40
02.11.2014 - kutsu - KRJ - HeB - 4/40
02.11.2014 - kutsu - KRJ - HeB - 4/40
03.11.2014 - kutsu - KRJ - HeB - 6/40
05.11.2014 - kutsu - KRJ - HeB - 2/40
08.11.2014 - kutsu - KRJ - HeB - 1/40
09.11.2014 - kutsu - KRJ - HeB - 6/40
10.11.2014 - kutsu - KRJ - HeB - 3/40
15.11.2014 - kutsu - KRJ - HeB - 6/40
16.11.2014 - kutsu - KRJ - HeB - 1/40
19.11.2014 - kutsu - KRJ - HeB - 4/40
31.08.2015 - kutsu - KRJ CUP - HeB - 3/338
31.01.2016 - kutsu - KRJ CUP - HeA - 8/420
31.07.2016 - kutsu - KRJ CUP - HeA - 12/330
31.08.2016 - kutsu - KRJ CUP - HeB - 1/316
Kyseessä on virtuaalihevonen!

Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!