KUOLLUT 13.12.2015

Perustiedot


Tilli

Nimi: Poniniemen Médaille Syntynyt: 20.10.2012 (19v.)
Rotu & skp: New Forest, ori Säkä: 144cm
Rekisterinumero: VH13-027-0261 Väri & Merkit: Punaruunikko
Kasvattaja: Poniniemi Omistaja: Fame, Frida VRL-05826
Painotus: Esteratsastus Koulutustaso: KoHeB, Re120cm

Palkittu joulukuun NFL tilaisuudessa NFL-I palkinnolla pistein 11,5 + 40 + 29 + 30 + 20 (19 + 1) + 9 = 139,5p.
Palkittu tammikuun ERJ laatuarvostelussa ERJ-I palkinnolla pistein 7+42+22+22+14 = 107p.
Palkittu marraskuun YLA tilaisuudessa YLA2 palkinnolla pistein 25(17+8)-25(13+12)-17-14-5=86p.

Ikääntyminen

Täytti 3v. 20.12.2011

20.10.2011 --> 0 vuotta
20.02.2013 --> 4 vuotta
20.06.2013 --> 5 vuotta
20.10.2013 --> 6 vuotta
20.02.2014 --> 7 vuotta
20.06.2014 --> 8 vuotta
20.10.2014 --> 9 vuotta
20.02.2015 --> 10 vuotta

Luonne

Poniniemen Médaille eli Mini on mahdottoman suloinen, ponimainen ja suklaasilmäinen otus joka kuitenkin osaa tarpeen vaatiessa järjestää itselleen tekemistä.

Hoitaessa Mini on melkoisen paljon isänsä kaltainen, ja se jaksaakin seisoa paikallaan tiettyyn pisteeseen saakka. Tämän pisteen ohittuessa ori alkaa liikehtimään hermostuneesti, ei kuitenkaan koskaan potki, näyki tai tee muutakaan yhtä sopimatonta. Hoitaessa parasta olla kiinni käytävällä ja kaikkein mieluiten molemmilta puolilta. Jalat nostaa kiltisti, joskin saattaa harrastaa jos jonkinlaisia koiruuksia, kuten jalan pois vetämistä ja hoitajaan nojailua. Orilla on myöskin tapana silmät kirkkaina höristen kerjätä herkkuja tunkemalla uhkarohkeasti turpaansa taskuihin, käsiin ja jopa kädessä oleviin kypäröihin. Ilmaisee myös nälkäänsä upottamalla koko päänsä tyhjään ruokakuppiin ja huokaillen alakuloisesti. Ei metelöi, huuda tai riuhdo, saati sitten tee jotain vielä idioottimaisempaa, kuten hypi pystyyn tammojen lähellä. Oikein fiksu oripoika joka tietää tasan tarkkaan mitä saa tehdä mutta venyttelee mielellään rajoja itselleen sopivimmiksi. Taluttaessa reipas ja joskus jopa turhankin reipas. Ei koskaan tosin vedä, enemmänkin hienovaraisesti yrittää nopeuttaa taluttajan kävelytahtia nopeuttamalla tempoaan aina omituiseen käynnin ja ravin sekoitukseen saakka. Hidastaa kuitenkin kävelyvauhtiaan niin vaadittaessa jokseenkin ongelmitta. Pesu onnistuu hyvin, joskin ori usein viihdyttää itseään yrittämällä juoda letkusta tai vaihtoehtoisesti roiskuttamalla vettä ympäriinsä. Jälleen kerran ori on hyvä laittaa kiinni. Lastaus onnistuu hyvin, vaikkakin ori saattaa joskus tarvita hiukan kannustusta ennenkuin se uskaltaa kävellä sisälle asti kärryyn. Ajomatkat sujuvat kuitenkin aina asiallisesti.

Koulussa Mini on usein hiukan vetelä, ja tajutessaan päivän aiheen olevan kouluratsastus se usein näyttääkin erittäin nyrpeää naamaa huokaillen dramaattisesti. Osaa tahmailla oikein kunnolla, ja usein sitä saakin herätellä oikein kunnolla ja hartaasti, ennenkuin se vertyy ja alkaa jopa liikkumaan. Kisoissa tätä ongelmaa hyvin harvoin esiintyy, sillä orilla tuntuu olevan jonkinlainen tarve esiintyä katsomolle - tai sitten ratsastaja herättelee sen tarpeeksi nopeasti ja napakasti kilpailupaikoilla. Tasan tarkkaan osaa kaikki koululiikkeet omalta tasoltaan ja jopa joitain irtonaisia ylimääräisiä liikkeitä, ja omaa hyvät, ponimaisen pienet ja pehmeähköt askeleet. Kauniit askellajit ja varsinkin hieno, pyörivä laukka. Usein laukka kuitenkin muuttuu kaahottamiseksi, varsinkin jos ratsastaja ei muista aina välillä keksiä orille jotain muutakin tehtävää. Ei jaksaisi millään pitää yllä tavallista rentoa laukkaa kierrosta enempää, vaan kiihdyttää hiljalleen korvat hörössä ja pärskien. Käynnissä Miniä saa muistutella tämän tästä että pysähtyä ei saa ennenkuin lupa annetaan. Herkkä suu. Ei siedä nykimisiä.

Esteillä Mini taas loistaa; sen koko ilme selvästikkin kirkastuu, korvat nousevat pystyyn ja koko hevonen ikään kuin ryhdistäytyy. Askel pitenee ja vauhti kiihtyy sitä mukaa kun esteen koko nousee, ja orin kanssa onkin hyvä olla tarkkana siitä, ettei orille anna liikaa päätäntävaltaa. Liikaa ohjaa saadessaan Minillä on nimittäin tapana sulkea silmänsä ja korvansa kaikelta ratsastajan tasolta tulevalta ohjeilta ja tehdä niinkuin se itse parhaaksi näkee. Hyppää hyvin ja hyvällä tekniikalla, joskin itsesuojeluvaisto ponilla usein on hukassa sen rynnätessä huonosta lähestymisestä liian lujaa satakymmenensenttisen okserin yli - tai läpi. Ei varo jalkojaan ja tuskin kieltäisi edes yksi jalka irti ja toinen poikki. Osaa toisaalta kyllä melko hyvin katsoa ponnistuspaikat ja on aina selkeästi iloinen päästessään hyppäämään. Pienet virheet saa helposti hiottua pois napakoilla avuilla ja puolipidätteillä valmistelemalla, joskin esteillä valmistelua ei tarvita läheskään niin paljoa kuin koulussa. Hyppää hyvin myös maastossa.

Sukutaulu

i. Maraca
nf, 142cm, prn, HeB, 120cm
ERJ-II, YLA2, NFL-II
ii. Arrythmia
nf, 139cm, koHeB, re110cm
iii. Pragmatics
iie. Hallucination
ie. Triangle
nf, 141cm, koHeB, re120cm
iei. Sonor
iee. Trinity
e. Kyeheart Wind Waker
nf, 146cm, trn, HeA, 130cm
ei. Kyeheart Berastian
nf, m, 146cm
eii. Fenmore Sir Duncan
nf, m, 145cm
eie. Dahlia Brown
nf, rn, 142cm
ee. Kyeheart Wind Maker
nf, rn, 144cm
eei. Roman's Hamlet
nf, trt, 146cm
eee. Kyeheart Windless
nf, rn, 138cm

Arrhytmia oli punaruunikko 139 cm korkea upea ori. Luonteeltaan se oli hyvin omanarvonsa tunteva mutta silti melkein jokaisen käsiteltävissä. Ori hyppäsi esteitä aina 110 cm tasolle asti ja koulua Helppo B asti. Käynti oli matkaavoittavaa ja hienoa, ravi elastista ja korkeaa sekä laukka ilmavaa ja tasapainoista. Luonteeltaan tämä ori on täyden kympin arvoinen. Rotu ja orileimat olivat herralla kohdallaan ja rakennekkin oikein nätti. Orilla oli isot ruskeat silmät ja vahva kaula. Valioitunut jälkeläisnäyttöjen perusteella. Oriilla on toistasataa toistaan aina vain hienompaa ja hienompaa varsaa. Yli 30 oria on KTK I ja 60 tammaa samoin. Sitten on toisen ja kolmannen palkinnon hevosia. Varsat ovat myös perineet todella hyviä käyttö ominaisuuksia, erityisesti hyppy ja ravi ovat hyvin periytyviä.
Pragmatics oli kauniin mustanruunikko ja 140cm korkea. Ori kantakirjattiin I palkinnolla ja kahden vuoden jälkeen hänet oli ruunattava kivessyövän takia ja siksi se myytiinkin harrastekäyttöön. Ori ei ehtinyt jättää montaakaan jälkeläistä ja niistä vain yksi ori palkittiin I palkinnolla. Pragmatics omasi todella kauniin ja elastisen ravin. Laukka oli aina kovin etupainoista, mutta se ei menoa haitannut. Rakenteeltaan korrektilla orilla oli hyvä pää ja erityistä kunniaa se sai jalka-asennoistaan. Ori periytti myös hyviä ratsastusominaisuuksia.
Isänisänemä oli lumenvalkea kaunokoinen. Tämä kimotamma Hallucination toi jokaiseen varsaansa todella hienon ulkomuodon ja jalon ravin. Tamma oli vain siitoshevosena, kunnes eräs nainen ihastui siihen niin paljon että osti tamman. Kyseisen naisen kanssa tamma kiersi vielä useissa kisoissa jonka jälkeen se siirtyi eläkkeelle ja perheen pieniä lapsia viihdyttämään. Kultaisen ja tasaisen luonteensa ansiosta se soveltui siihen hommaan mainiosti.

Triangle oli ruunikko läsipäinen tamma. Triangle jätti lukuisia hyviä käyttö poneja. Tamma oli hyvä esteponi ja se pärjäsikin omistajansa kanssa aika korkeillakin radoilla. Trianglella oli myös nätit raviliikkeet, niitä aina kehuttiin. Rakenteeltaan se ei ollut mikään kovin kummoinen mutta nätti tämä tamma oli ja luonteeltaan sitäkin kivempi. Tammalla on kolme varsaa joista kaikki on hyvin kauniita, niistä tulee olemaan vielä suurta apua New Forestin ponien jalostuksen kannalta.
Sonor oli tummanruunikko ori. Sonorilla on useuta jälkeläisiä joka johtuu varmasti sen pärjäämisestä kilparadoilla. Ori sai uransa aikana useita kansallisia voittoja. Rakenteeltaan korrektilla orilla oli hienot liikkeet ja hyvä hyppy. Se oli eteenpäin pyrkivä ja positiivinen. Luonteeltaan hieman orimainen mutta kuitenkin päättäväisellä käsittelyllä hyvin käyttäytyvä.
Rhytm oli kimo tamma. Rhytmillä oli nätti rakenne ja kivat liikkeet. Tamma oli tavallisen perheen harrastekäytössä ja se kisasi lähinnä aluetasolla esteitä ja koulua. Sen kanssa on myös käyty matkaratsastuksessa ja epävirallisissa laukkakisoissa, joissa se on menestynyt hyvin. Varsoja se sai elämänsä aikana vain kaksi omistajien kiinnostuksen puutteen vuoksi. Se oli kuitenkin loistava emätamma.
C: Iiskala, muokkaus Frida


Jälkeläisets. 02.10.2013 o. Rotvallin Halifax (e. Jefton's Adeleine)
s. 11.11.2013 o. Fifth Quite a Catch ERJ-II (e. Tjanina Ring)
s. 07.10.2013 o. Alexander LAC (e. Minuet R)
s. 05.05.2013 t. Fame's Maynight Entity (i. Poniniemen Médaille)
s. 01.09.2014 t. Untuvapilven Melodia (e. Untuvapilven Aprilli)
s. 07.12.2014 o. Me Mercedes (e. Pikkupellon Mermaid)
s. 16.01.2015 t. Funfair's May Marleen (e. Ashford Merrietta)
s. 17.02.2015 t. Fame's Windchime (e. Poniniemen Carina)
s. 29.03.2015 o. Bluebrint von Dows (e. Fame's Blueberry)
s. 22.04.2015 o. Marvel Magus (e. Dragonet)
s. . (e. )

Päiväkirja & valmennukset

Estevalmennus, valmentajana reibili
Saavuitte orin kanssa maneesille jonne olin pystyttänyt valmiiksi pienen esteradan joka koostui 90cm korkuisista esteistä. Alkuverkasa ori oli hieman jäykän oloinen mutta vertyi kuitenkin pikkuhiljaa ja alkoi liikkua rennosti. Ratsastajan istunnassa ei juurikaan ollut huomautettavaa joten päästin teidät hyppäämään. Ensimmäiselle esteelle tullessa oli pientä ongelmaa vauhdin kanssa, sitä oli nimittäin liikaa ja ori kielsi kun se sekosi hieman askelissaan ennen estettä. Kokeilitte uudelleen ja sait vauhtiakin säädettyä hyvin ja ori hyppäsi esteen hyvin. Toinen este meni moitteetta yli ja kolmannelle meinasi taas vauhti kiihtyä liiaksi, mutta selvititte esteen kuitenkin kunnialla. Neljännellä esteellä puomi tipahti mutta vain nipin napin eikä tämän jälkeen enää viidennellä estellä ollut ongelmia. Pyysin ratsastamaan vielä radan läpi, eikä tällä kertaa ollut ongelma paria kolahdusta lukuunottamatta, voit siis olla tyytyväinen hevosesi ja itsesi suoritukseen. Loppuverkat saitte tehdä itsenäisesti.

Estevalmennus, valmentajana Pöpi
Ori oli alkuverryttelyissä hyvin jähmeä, ja sitä piti taivutella paljon. Ratsastajan piti tehdä reilusti töitä että hevonen liikkui ja työskenteli kunnolla, ja vasta sitten he saivat ratsastaa harjoitteluristikolle. Ristikko sujui oikein hienosti ja ori hyppäsi ilmavasti, mutta silti ratsastajan hallinnassa pysyen. Rata alkoi pystyllä, jonne ori laukkasi innokkaasti päätään heitellen. Frida pisti hevosen kuitenkin keskittymään ja ratsukko pääsi kunnialla esteen yli. Seuraavalla esteellä puomi kolahti askeleiden sekoamisen takia mutta toisella yrittämällä ratsukko hyppäsi esteen kunnialla yli. Loppuradalla jouduin huomauttelemaan istunnasta muutamaan otteeseen, mutta muuten tämä valmennus meni oikein hienosti. Tulevaisuudessa voisit hieman enemmän pitää orin kuulolla jottei turhia puomien tippumisia tulisi. Loppuverryttelyissä otettiin ravia ja sitten pitkät käyntipätkät.

Estevalmennus, valmentajana Cindi
Ratsukko ravaili lämmittelyiksi, kun kyhäsin verryttelyä varten ristikon ja kaksi pystyä. Samalla kun katselin Minin ensimmäisiä hyppyjä tänään taiteilin kasaan oikean kuntotreenin. Tällä kertaa rataan kuului kahdeksan estettä, jotka oli sijoitettu kahdeksi kolmen esteen sarjaksi ja yhdeksi okseriksi ja muuriksi. Aloitimme työskentelyn sarjoilla, jotka Mini hyppäsi hyvin, hieman kiemuraisilla teillä. Uudella yrityksellä sait orin mahduttamaan tietyn määrän askelia väleihin ja pidettyä tiet huolellisina. Kolmannella kerralla ori otti yhden askeleen liikaa toisen sarjan viimeisellä esteellä ja pudotti. ?Tarkemmat pidätteet ja huolellisuutta siihen että Mini oikeasti kuuntelee sinua.? Orilla tuntui vauhti vähän nousseen päähän ja hypättyänne sarjan vielä kerran puhtaasti oli välikäyntien aika. Kävellessänne selitin seuraavaa tehtävää, joka alkoi muurilta, jatkui tiukan mutkan kautta okserille ja siitä ensimmäiselle sarjalle, josta taas tiukan mutkan kautta muurille ja muurilta toiselle sarjalle. Aloititte hyvin, Mini ei epäröinyt hetkeäkään korkean muurin edessä, tie okserille oli vähän huono, mutta selvisitte siitä yli josta jatkoitte sarjan tyylikkäästi. Seuraava mutka kävi liian tiukaksi ja Mini kielsi muurille. Uusi yritys reippaasti ja viimeinen sarja hienosti. Seuraavalla yrityksellä tiet olivat jo paljon paremmat, eikä Mini kieltänyt kertaakaan. Vielä muutaman onnistuneen radan jälkeen päästin teidät taas hikisenä aloittelemaan loppuverryttelyä.

Estevalmennus, valmentajana hilma
Tänään pitäisin harjoitella Minin kanssa hieman esteitä. Ori näytti alkuverryttelyissä erittäin virkeältä, eikä oikein tahtonut kuunnella ratsastajan apuja. Ensin olin ajatellut, että tänään hypättäisiin vain pieniä jumppasarjoja, mutta ennestään tiesin jo, että niillä Mini muuttui helposti laiskaksi ja sitä ei enää huvittanut tehdä töitä. Aloin pystyttämään sitten isompia erikoisesteitä, joista Mini piti. Ori ei kuitenkaan pääsisi tänään helpolla, vaikka se nauttikin okserien ja muurien ylittämisestä. Alkuverryttelyn jälkeen ori alkoi kuunnella ratsastajaansa, joten pääsimme aloittamaan. Ensimmäisenä hypättäisiin pieni okseri muutaman kerran ja sitten siirtyisimme suurempiin esteisiin. Pienen okserin se hyppäsi kevyesti suurella ilmavaralla. Nostin okserin ja ratsukko lähestyi taas reippaasti estettä. Ori tahtoi hypätä suurella ilmavaralla, sekä pitkällä hypyllä. ”Ota se kunnolla lyhyeksi ja pidä vastaan, ettei se pääse hyppäämään liian aikaisin! Kun sillä on vähän vähemmän vauhtia, se ei voi myöskään hypätä liian suuresti. Mini kyllä hyppää todella hyvin ja hyvä juttu, että se saa esteisiin ilmavaraa, mutta uusinnassa on aivan turha hypätä liian korkealle ja pitkälle. Siinä menee vain paljon aikaa hukkaan,” selitin ja seuraavalla kerralla ori hyppäsikin jo paljon pienemmän hypyn. Tunnin aikana Minin ns. nopeushyppy kehittyi hurjasti; se hyppäsi sopivan pituisella kaarella ja sopivalta etäisyydeltä esteeseen. Kun Minin kanssa vähän aikaa harjoittelee, siitä tulee aivan mahtava estetykki, joka perusradalla ylittää esteet korkealta ja uusinnassa sitten nopealla hypyllä.

24.1.2015 Puuhailua Minin kanssa, kirjoittanut VRL-13384
Pitkän odotuksen jälkeen pääsin viimein Frida-tätini luokse Fameen katselemaan, millaista suuren tallin elämä on. Haltioissani sain olla joka asiassa, kaikki tehtiin ihan eri tavalla kuin kotona ratsastuskoululla. Ystävystyin myös naapurissa pienessä huvilassa asuvan Marikan kanssa, ja saimme luvan mennä liikuttamaan Miniä yhdessä. "Kunhan ette hyppää", Frida mutisi. Iloinen ori olikin haltioissaan kun tajusi että tänään päästään treeniin, ja jaksoi seistä paikallaan kun hoidimme herran Marikan kanssa yhdessä. Tänään se olisi kuin aivan oma ponimme. Mini käveli innokkaasti vierellämme maneesiin, mutta kun ei nähnyt esteitä, jumittuikin yhtäkkiä paikoilleen ja painoi päänsä alas. Ihan tylsää. Siinä sitten Marikan kanssa työnnettiin takapuolesta ja vedettiin kuolaimesta. Joku tallityöntekijäkin käveli ohi ja kysyi tarvitaanko apua, mutta sanoin sille että ei todellakaan. Kyllä se Mini sitten lähti liikkeelle, kun Marika löysi tyhjän karkkipussin taskustaan ja rapisteli sitä. Palkkioksi hän sai ratsastaa ensin ja rautaisella taidollaan sai kuin saikin Minin hereille. Itselleni tämä oli jo tuttua, ratsastuskoulun hevoset on aina sellaisia. Olen jo tottunut, eikä se tunnu kenkkuilulta. Sen sijaan kun salaa kokosimme pari kavalettia tuntui hurjalta, kun Mini pisteli menemään sellaista vauhtia että melkein tipuin suorallakin. Paras päivä pitkään aikaan tämä oli silti!

KilpailumenestysVain sijoitukset. Sijoituksia ERJ yht. 49kpl, voitot boldattu.
18.02.2013 - kutsu - KRJ - 110cm - 2/40
19.02.2013 - kutsu - ERJ - 110cm - 3/40
02.03.2013 - kutsu - ERJ - 120cm - 3/30
04.03.2013 - kutsu - ERJ - 110cm - 4/30
04.03.2013 - kutsu - ERJ - 120cm - 5/30
05.03.2013 - kutsu - ERJ - 110cm - 5/30
22.02.2013 - kutsu - ERJ - 110cm - 4/40
25.02.2013 - kutsu - ERJ - 110cm - 6/40
27.02.2013 - kutsu - ERJ - 110cm - 6/40
25.02.2013 - kutsu - ERJ - 120cm - 2/40
27.02.2013 - kutsu - ERJ - 120cm - 4/40
27.02.2013 - kutsu - ERJ - 120cm - 4/40
28.02.2013 - kutsu - ERJ - 120cm - 3/40
06.03.2013 - kutsu - ERJ - 120cm - 3/40
28.02.2013 - kutsu - ERJ - 120cm - 2/40
03.03.2013 - kutsu - ERJ - 110cm - 5/40
14.03.2013 - kutsu - ERJ - 120cm - 1/40
02.03.2013 - kutsu - ERJ - 120cm - 1/50
14.03.2013 - kutsu - ERJ - 120cm - 1/40
15.03.2013 - kutsu - ERJ - 120cm - 1/40
08.05.2013 - kutsu - ERJ - 120cm - 1/30
31.05.2013 - kutsu - ERJ CUP - 120cm - 1/190
04.05.2013 - kutsu - ERJ - 120cm - 3/100
08.05.2013 - kutsu - ERJ - 120cm - 1/100
14.05.2013 - kutsu - ERJ - 120cm - 1/50
15.05.2013 - kutsu - ERJ - 120cm - 7/50
16.08.2013 - kutsu - ERJ - 120cm - 5/26
01.09.2013 - kutsu - ERJ - 110cm - 3/37
07.11.2013 - kutsu - ERJ - 120cm - 4/40
08.11.2013 - kutsu - ERJ - 120cm - 2/40
10.11.2013 - kutsu - ERJ - 120cm - 4/40
24.10.2013 - kutsu - ERJ - 120cm - 6/50
29.10.2013 - kutsu - ERJ - 120cm - 7/50
02.11.2013 - kutsu - ERJ - 120cm - 2/50
04.11.2013 - kutsu - ERJ - 110cm - 5/30
13.02.2014 - kutsu - ERJ - 110cm - 4/50
21.02.2014 - kutsu - ERJ - 120cm - 4/30
22.02.2014 - kutsu - ERJ - 120cm - 1/30
22.02.2014 - kutsu - ERJ - 120cm - 4/30
28.02.2014 - kutsu - ERJ - 120cm - 5/30
20.05.2014 - kutsu - ERJ - 110cm - 6/39
17.10.2014 - kutsu - ERJ - 120cm - 6/60
20.10.2014 - kutsu - ERJ - 120cm - 3/60
05.11.2014 - kutsu - ERJ - 120cm - 7/50
11.11.2014 - kutsu - ERJ - 120cm - 2/50
20.11.2014 - kutsu - ERJ - 120cm - 3/50
31.10.2014 - kutsu - ERJ CUP - 120cm - 1/299
01.11.2014 - kutsu - ERJ - 120cm - 3/24
28.02.2015 - kutsu - ERJ CUP - 120cm - 6/193
Kyseessä on virtuaalihevonen!

Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!