KUOLLUT 17.03.2018

Perustiedot


mooa

Nimi: Fame's Melissa "Lissa" Syntynyt: 04.12.2012 (9v.)
Rotu & skp: New forest tamma Säkä: 141cm
Rekisterinumero: VH13-027-0264 Väri & Merkit: Punaruunikko
Kasvattaja: Fame Omistaja: Fame, Frida VRL-05826
Painotus: Esteratsastus Koulutustaso: KoHeB, Re120cm

Palkittu maaliskuun ERJ tilaisuudessa ERJ-II palkinnolla pistein 7,5+42+12,25+20+9=90,75p.
Palkittu elokuun KTK-tilaisuudessa KTK-I palkinnolla pistein 21+20+20+19=80p.
Ch, myönnetty 02.10.2017
Palkittu helmikuun YLA tilaisuudessa YLA2 palkinnolla pistein 18(13+5)-30(18+12)-17-14-5=84p.
Palkittu maaliskuun NFL tilaisuudessa NFL-I palkinnolla pistein 13(7+6)+40+28+30+14,5(14+0,5)+10=135,5p.

Ikääntyminen

Täytti 4v. 04.05.2013

04.12.2012 --> 0 vuotta
04.05.2013 --> 4 vuotta
04.08.2013 --> 5 vuotta
04.12.2013 --> 6 vuotta
04.04.2014 --> 7 vuotta
04.08.2014 --> 8 vuotta
04.12.2014 --> 9 vuotta
04.04.2015 --> 10 vuotta


Luonne

Fame’s Melissa, tutummin Lissa on new forest tamma, jonka elämästä ei puutu vauhtia ja vaarallisia tilanteita.

Lissa on niitä poneja, joka näyttää syötävän suloiselta, mutta jonka sisällä piilee jokin villieläin. Karsinan ovessa lukee valmiina varoitukset karkailijasta. Sitä ovea ei kannata avata ellei ole valmistautunut sujahtamaan sisään ja sulkemalla oven perässään äärimmäisellä nopeudella. Sisään päästyä kaikista viisainta on sitoa tamma kiinni. Lissa on yllättävän mukava harjata ja hoitaa, siitä kiertäviä villejä huhuja saattaa alkaa epäilemään. Varusteiden laitto alkaa olla jo hermoja raastavaa. Ponineiti ei alkuun ota millään suitsia päähänsä, puhumattakaan kuolaimista. Satulavyön kiristysvaiheessa Lissalle muodostuu yhtäkkiä yllättäen järkyttävän kokoinen raskausmaha, joka ei tunnu katoavan.

Tarhasta kiinniottaminen on Lissalle yksi iso leikki. Lähestyt sitä muka hämäävästi herkkujen kanssa riimunnaru selän takana. Tamma tulee luoksesi, nappaa niin paljon herkkuja kuin ehtii, ja kirmaa täyttä laukkaa pakoon. Kun vihdoin saat Lissan kiinni ja ulos tarhasta niin yksi sekunnin sadasosa riittää ja se on ensimmäisen jännän asian perässä. Tammaa saa kiskoa väkisin sisälle ja samalla vältellä varpaiden tallautumista.

Muiden hevosten kanssa tamma tulee toimeen päivästä riippuen. Joskus se pitää hauskaa muiden kanssa, kunnes yhtäkkiä alkaa haastamaan riitaa. Ratsastamassa se alkaa helposti tehdä samaa, joten on hyvä pysyä tarpeeksi kaukana muista ratsukoista.

Ratsastamassa voi suoraan sanoa, että ratsastajan alla on aikapommi. Koskaan ei voi olla varma mitä seuraavaksi tapahtuu. Se on kuitenkin varmaa, että Lissa on ehdottomasti esteratsu. Lissa on esteillä heti alusta alkaen virkeä ja täynnä energiaa. Alkuun olisi hyvä purkaa kunnolla energiaa, jottei tamma olisi hypätessä täysin villi. Ilopukittelu on Lissalle normaalia ja samoin kärsimättömyys. Se haluaa mennä heti ja täysiä. Lissalla on mahtava ponnistus ja se liitelee kepeästi vain hieman itseään pienempien esteiden yli. Selässä pitää olla koko ajan hereillä ja valmiina, sillä jos siellä ei ole, Lissa on valmis heittämään kyydistä pois.

Kouluratsastus on tamman heikompi puoli. Se ei jaksa kiinnostua ja keskittyä tarpeeksi pärjätäkseen. Liikkeet ja askellus Lissalla on hienon näköistä, jos sen vaan saa panostamaan.
C: Meeri M.


Sukutaulu


i. Poniniemen Arnthor
nf, 144cm, HeA, 120cm
ii. Löwers Arthruit
nf, 144cm, HeB, 80cm
VIR MVA Ch, KTK-III, ERL-III
iii. Baldasarre
nf, rn, 143cm
iie. Löwers Haile
nf, mrn, 146cm
ie. Leegtehof's Aldegonda
nf, 143, HeA, 130cm
Ch, KTK-II
iei. Leegtehof's Piranha
nf, trn, 147cm
iee. Leegtehof's Aleida
nf, km, 143cm
e. Celdery´s Melanie
nf, 142cm, HeB, 120cm
ERJ-II, KTK-II, ERL-II, YLA2, NFL-II
ei. Tallulah's Looser
nf, 140cm, re120cm
VIR MVA Ch, NFL-II, ERL-II
eii. Gallowner
nf, prt, 144 cm
eie. Olly´s Best
nf, trt, 146 cm
ee. Miff
nf, 145cm, re120cm
VIR MVA Ch, KTK-III, ERJ-I, YLA2, NFL-II
eei. Felix
nf, rn, 144cm
eee. Melanie
nf, km, 141cm

Lissan isä Poniniemen Arnthor on 144 senttiä korkea tummanruunikko ori joka kisaa esteillä 120 tasolla. Se on yksi Poniniemen hienoista kasvateista jonka molemmat vanhemmat ovat hyvin ansioituneita, itse ori ei ole kerennyt vielä laatuarvosteluihin. Jälkeläisiä orille on kertynyt Lissan lisäksi kaksi kappaletta joista molemmat kisaavat ahkerasti estekentillä Suomessa. Nykyisin ori on jo kisaeläkkeellä ja sillä onkin laatuarvostelut seuraavaksi edessä ja luultavasti vielä jalostuskäytössäkin sitä nähdään.
Baldasarre on Ruotsissa majaileva kiltti esteori, jonka isälinja on vertaansa vailla. Baldasarre on 143cm korkea ruunikko ori, tukevarakenteinen olematta kuitenkaan raskas. Baldasarre on kilpaillut menestyksekkäästi eri ratsastajien kanssa esteradoilla, hoitaen siinä samalla hienosti siitosuraansa. Jälkeläisiä orilta löytyy jo päälle 20, joista moni on menestynyt esteillä.
Löwers Haile on jo eläkeiän saavuttanut new forest tamma, jonka viimeinen varsa seitsemästä oli meidän Arttu. Löwers Haile on ollut koko ikänsä Stuteri Löwerin siitostammana sekä lasten opettajana, kiltin ja kärsivällisen luontonsa ansiosta. Tamman jälkeläisistä kolme on menestynyt aluetason kilparadoilla. Väriltään Löwers Haile on musta, kahdella etujalansukalla ja tähdellä varustettuna. Säkäkorkeutta tammalta löytyy 138cm.

Isänisänä komeilee New forest-ori Tallulah's Looser eli Taku. Taku on väriltään punarautias ja säkää löytyy 140cm. Tämä lempeä ja hellyydenkipeä oripoika on estepainoitteinen ja pärjännytkin hyvin jopa 120cm tasolla. Taku rakastaa hyppäämistä ja onkin varmasti perinyt sen isältään. Orin hyvästä rakenteesta kertoo muutamat näyttely menestykset. Mellu on tällä hetkellä orin ainut jälkeläinen.
Emänisänisän nimi on Gallowner. Kalleksi kutsuttu ori oli estepainoitteinen ja pienestä koostaan huolimatta erinomainen hyppääjä. Isommatkin esteet hoituivat ongelmitta ja Kallesta näki että se nautti sydämensä pohjasta hyppäämisestä. Tämä energinen ori onkin periyttänyt hyppykykyään ja energiaansa eteenpäin monien jälkeläisten muodossa.
Emänisänemänä haahuilee tamma Olly's Best. Bella oli tosiaan hiukan sellainen haahuilija ja oman tiensä kulkija. Se kuitenkin rakasti hoitohetkiä, ja oli ratsastaessa mukava, mutta kisapaikoilla tuli ongelmia. Bella ei ensinnäkään ollut maailman paras matkustaja, vaan oli matkalla todella hermostunut. Kisapaikoilla se oli todella rauhaton, eikä keskittynyt mihinkään. Bellalla ei siis parin yrityksen jälkeen enää kisattu, mutta se on ihastuttanut lasten ratsuna. Bellalta löytyy pari jälkeläistä, jotka eivät onneksi ole perineet äitinsä kisakammoa.

Emänemänä tunnetaan tamma nimeltään Miff. Tämän lyhyen mutta ytimekkään nimen taakse kätkeytyy sympaattinen ponineiti. Miff on estepainoitteinen, vaikka tamman näyttävistä liikkeistä olisi hyötyä koulukentillä. Ongelmana on että ponineiti kyllästyy tehtäviin nopeasti, joten vauhdikas esteratsastus on enemmän sen mieleen. Miff ponkaiseekin helposti 120cm korkeiden esteiden yli, ja kisasijoituksia löytyy mukavasti. Jälkeläisiä Miffillä on kaksi.
Emänemänisä on nimeltään Felix. Felix on ruunikko new forestin poni-ori, jolta löytyy säkäkorkeutta 144cm. Tämä pirtsakka poika on yleispainotteinen ja oikea helmi. Felix on todella taitava niin kouluradalla kuin esteillä. Koulussa ori säväyttää pitkällä ja lennokkaalla askeleellaan, jota se on myös periyttänyt jälkeläisilleen. Esteillä poika lennähtää helposti 120cm korkeiden esteiden yli. Jälkeläisiä Felixiltä löytyy 5 kappaletta, jotka ovat kaikki pärjänneet hyvin esteillä ja myös koulussa.
Emänemänemä on kimo Melanie. Mellun nimi juontaa juurensa tämän söpön ponitamman nimestä, mutta tätä Melanieta kutsuttiin Minniksi. Minni oli 141cm korkea ja yleispainotteinen kisatamma. Minni pärjäsikin hyvin niin koulu- kuin estekisoissa ja kyllähän se kävi kokeilemassa taitojaan myös kenttäkisoissa. Suuri sydämminen tamma antoi kaikkensa kisakentillä ja pärjäsikin todella hyvin. Esteillä Minni pääsi parhaimmillaan jopa lähemmäs 130cm korkeiden esteiden yli. Minni on jättänyt myös 5 lahjakasta varsaa.


Jälkeläiset


s. 16.11.2013 t. Fame's Mckenzie (i. Space Phantom SLC)
s. 14.06.2014 t. Fame's Vienna (i. Rockfest Weist BL)
s. 16.07.2014 o. Fame's Matrix (i. Painswick Théo)
s. 21.02.2013 t. Fame's Citrus Cream (i. Freddie-Road NH)
s. 08.06.2015 o. Fame's Frodo (i. Roanoke Felix)
s. 31.11.2015 t. Fame's Jenella (i. Funfair's Jeremie)
s. 16.09.2015 t. Fame's Valerie (i. Me Samwise)
s. . (i. )

Päiväkirja & valmennukset


Estevalmennus, valmentajana reibili
Tulit takaisin valvovan silmäni alle tällä kertaa hienon tamman kanssa. Tamma oli alkuverkasta asti todella pörhäkkänä ja virtaisan näköinen, se liikkui reippaasti mutta rennosti. Laukannostossa meinasi riemu revetä ja tamma heitti pienet pukit. Saitte luvan suunnata radalle kohti ensimmäistä estettä. Jouduit hieman rauhoittamaan vauhtia tämänkin hevosen kanssa, mutta tällä kertaa ei tullut kieltoa vaan pääsitte esteen yli hienosti. Tamma heitti esteiden väliin jälleen pienen ja huomaamattoman pukin ja ylititte tämän jälkeen myös esteen numero 2. Tammalla on voimakas takasosa ja kapasiteettiä isommillekin esteille. Esteelle kolme meinasi tulla kielto mutta autoit hyvin tamman yli esteen. Loput kaksi estettä selvititte pienten kolausten kera mutta kuitenkin ilman tiputuksia. Pyysin taputtamaan tammaa kaulalle kehuiksi jonka jälkeen saitte tehdä loppuverkat itsenäisesti.

Estevalmennus, valmentajana KJ
Frida ja Lissa olivat jo jonkin aikaa verrytelleet valmiiksi maneesissa kun vihdoin olin saanut esteet rakennettua. Ratsukon työskentely näytti hyvältä, tamma kulki rennosti ja pyöreänä kohtalaisen hyvällä temmolla. Ratsastajan istunnassa korjasin aluksi hartioita suorempaan ja leukaa ylös, turha tuijotella hevosen korvia kun eivät ne sieltä minnekään karkaa. Ennen hyppäämistä ratsukko sai tehdä hetken kontrolliharjoituksia kahdeksikolla. Halusin siirtymät ja nostot terävemmiksi ja ratsukon vielä enemmän hereille ja töihin, hevonen näytti hieman siltä että tekee juuri sen verran kuin siltä vaaditaan. Estetehtävinä meillä olisi kaarreharjoituksia ja laukan kontrollointia lyhyestä isoon laukkaan ja toisinpäin. Hypyt olivat alusta asti sujuvia mutta halusin hieman voimakkaampia hyppyjä ja Lissaa hieman enemmän ylöspäin ja avaamaan takajalkojaan. Emme hypänneet tänään mitään korkeusennätyksiä mutta kohtalaisen kokoisia tehtäviä kuitenkin. Viimeisenä ratsukko tuli pysty-okserilinjaa jossa okserin edessä oli apupuomi tuomaan ratsukkoa hieman lähelle ja ponnistamaan enemmän ylös- kuin eteenpäin. Hyvin ratsukko nappasi juonesta kiinni, huomenna hyppäisimme lisää.

Estevalmennus, valmentajana KJ
Valmennusrupeamamme toisena päivänä Fridalla ja Lissalla olisi edessään rataharjoituksia. Kahdeksan esteen rata ei ollut turhan helppo mutten uskonut sen tuottavan ratsukolle mitään vaikeuksiakaan. Aluksi harjoittelisimme sitä osissa ja lopuksi kokonaisuutena. Ratsukon saatua lihaksensa lämpimiksi aloitettiin hypyt aluksi kahdella ristikolla joita molempia nostin reunoistaan reippaasti ylöspäin muutaman hypyn jälkeen. Tehtävä oli oiva auttamaan ratsastajaa tulemaan aivan keskelle estettä ja poni yleisesti ottaen nostaa jalkojaan paremmin tämäntyyppisillä harjoituksilla. Alusta asti Lissa oli eilistä terävämpi hypyissään ja näytti vahvasti siltä että mitä suuremmaksi esteet nousivat sitä enemmän se otti homman tosissaan. Lopuksi tultu rata onnistui aivan erityisen hyvin, ratsukko keskittyi erinomaisesti eikä virheitä tullut. Varsinkin oksereilla venymiseen olin hyvin tyytyväinen.


Kilpailumenestys


Vain sijoitukset. Sijoituksia ERJ yht. 51kpl, voitot boldattu.
21.11.2015 - kutsu - NJ - nf tammat - 2/12, irtoSERT
12.12.2016 - kutsu - VSN - nf tammat - 3/4, RCH
03.08.2017 - kutsu - NJ - nf tammat - 4/9, irtoSERT
09.04.2017 - kutsu - NJ - nf - 2/5, irtoSERT
30.05.2017 - kutsu - NJ - nf tammat - 6/9, irtoSERT
27.02.2013 - kutsu - ERJ - 120cm - 3/40
03.03.2013 - kutsu - ERJ - 120cm - 1/40
25.02.2013 - kutsu - ERJ - 120cm - 6/40
05.03.2013 - kutsu - ERJ - 120cm - 1/40
06.03.2013 - kutsu - ERJ - 120cm - 4/40
26.02.2013 - kutsu - ERJ - 110cm - 3/40
01.03.2013 - kutsu - ERJ - 110cm - 2/40
02.03.2013 - kutsu - ERJ - 120cm - 1/40
03.03.2013 - kutsu - ERJ - 120cm - 1/40
11.04.2013 - kutsu - ERJ - 110cm - 6/50
12.04.2013 - kutsu - ERJ - 110cm - 3/50
08.03.2013 - kutsu - ERJ - 110cm - 6/40
14.03.2013 - kutsu - ERJ - 120cm - 4/40
20.03.2013 - kutsu - ERJ - 120cm - 6/41
30.04.2013 - kutsu - ERJ - 120cm - 5/30
29.03.2013 - kutsu - ERJ - 110cm - 1/100
08.05.2013 - kutsu - ERJ - 120cm - 3/30
10.05.2013 - kutsu - ERJ - 120cm - 5/30
11.05.2013 - kutsu - ERJ - 120cm - 2/30
12.05.2013 - kutsu - ERJ - 120cm - 3/30
03.05.2013 - kutsu - ERJ - 120cm - 2/40
28.05.2013 - kutsu - ERJ - 120cm - 3/30
14.05.2013 - kutsu - ERJ - 120cm - 1/50
15.05.2013 - kutsu - ERJ - 120cm - 6/50
16.05.2013 - kutsu - ERJ - 120cm - 3/50
30.06.2013 - kutsu - ERJ CUP - 120cm - 16/216
14.08.2013 - kutsu - ERJ - 120cm - 1/26
15.08.2013 - kutsu - ERJ - 120cm - 1/26
29.10.2013 - kutsu - ERJ - 110cm - 3/30
09.11.2013 - kutsu - ERJ - 120cm - 2/40
26.10.2013 - kutsu - ERJ - 120cm - 3/50
01.11.2013 - kutsu - ERJ - 120cm - 1/50
23.10.2013 - kutsu - ERJ - 120cm - 2/26
25.10.2013 - kutsu - ERJ - 120cm - 1/23
22.02.2014 - kutsu - ERJ - 120cm - 4/30
23.02.2014 - kutsu - ERJ - 120cm - 1/30
01.03.2014 - kutsu - ERJ - 120cm - 4/30
01.03.2014 - kutsu - ERJ - 120cm - 2/30
04.03.2014 - kutsu - ERJ - 120cm - 5/30
28.06.2014 - kutsu - ERJ - 110cm - 1/44
25.10.2014 - kutsu - ERJ - 110cm - 6/60
04.11.2014 - kutsu - ERJ - 120cm - 2/50
08.11.2014 - kutsu - ERJ - 120cm - 7/50
09.11.2014 - kutsu - ERJ - 120cm - 6/50
13.11.2014 - kutsu - ERJ - 120cm - 5/50
20.11.2014 - kutsu - ERJ - 120cm - 4/50
20.11.2014 - kutsu - ERJ - 120cm - 4/50
26.10.2014 - kutsu - ERJ - 120cm - 2/15
31.01.2015 - kutsu - ERJ CUP - 110cm - 1/274
30.11.2016 - kutsu - ERJ CUP - 110cm - 14/165
30.11.2016 - kutsu - ERJ CUP - 120cm - 11/124
Kyseessä on virtuaalihevonen!

Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!