KUOLLUT 02.03.2019

Perustiedot


ensimmäinen kuva IM, toinen kuva marshmallow

Nimi: Fame's Gatsby "Jatsi" Syntynyt: 01.01.2015 (13v.)
Rotu & skp: New Forest & Ori Säkä: 140cm
Rekisterinumero: VH15-027-0141 Väri & Merkit: Tummanpunaruunikko
Kasvattaja: Fame Omistaja: Fame, Frida VRL-05826
Painotus: Kouluratsastus Koulutustaso: KoHeA, Re80cm

Arvonimet

Palkittu elokuun KTK tilaisuudessa KTK-I palkinnolla pistein 21+20+19+20=80p.
VIR MVA Ch myönnetty 04.09.2018
Palkittu maaliskuun NFL tilaisuudessa NFL-I palkinnolla pistein 19(10+9)+40+30+25+15,5(14+1,5)+8,5=138p.
Palkittu maaliskuun KRJ tilaisuudessa KRJ-I palkinnolla pistein 8+47+22+20+3=100p.
Palkittu toukokuun YLA tilaisuudessa YLA2 palkinnolla pistein 20(16+4)-23(17+6)-17-17-5=82p.


Ikääntyminen

Täytti 3v. 01.02.2015

01.02.2017 --> 10 vuotta
01.06.2017 --> 11 vuotta
01.10.2017 --> 12 vuotta
01.02.2018 --> 13 vuotta
01.06.2018 --> 14 vuotta
01.10.2018 --> 15 vuotta


Luonne

Tallimme suloisen Sanna tamman varsa on viimein syntynyt ja voi sitä itkua ja iloa, mitä tämä vekkuli tulee aiheuttamaan. Monta karkureissua ja varmasti paljon mustelmia, kun oria aletaan kouluttamaan!
Suloinen ja ehkä hiukan pitkillä piuhoilla varustettu ori on jo varsasta asti ollut helpohko käsitellä, sillä on kuitenkin reippaasti pilkettä silmäkulmassa. Ainut mitä pitää varoa ja ottaa huomioon, on sen nopeat takajalat. Mikään pelkuri se ei ole, joten ihan hyvin voi hoitaa normaalisti karsinassa eikä tarvitse pelätä että Jatsi poistuu paikalta kuullessaan jonkun pienen räsähdyksen jostakin päin maailmaa. On olemassa yksi asia, mitä Jatsi inhoaa yli kaiken; nimittäin takajalkojen koskeminen. Sen vuoksi kannattaakin olla tarkkana ja varovainen kun niihin laitetaan suojia. Taluttaessa Jatsi on melko normaali ori, siitä kannattaa kuitenkin pitää hyvin kiinni ettet pian huomaa katselevasi karkuun juoksevaa ponia. Joskus se innostuu esittelemään kauniita askeliaan ohikulkeville tammoille tai joskus jopa ruunille. Oviaukoissa kannattaa olla tarkkana, orilla on hieman huono tapa rynniä vauhdilla niistä. Kyllä sille käytöstavat on opetettu mutta toisinaan tuntuu että Jatsin muisti ei ole kovin hyvä.
Jatsi matkustaa oikein hyvin. Hyvät käytöstavat kuljetuksessa on yksi perusta mikä on pakko meidän hevosilla olla, kuljemme kuitenkin niin aktiivisesti kisoissa ja näyttelyissä. Karsinapaikaksi Jatsille on valikoitunut tallin reunimmainen karsina, se pitää omasta rauhasta ja joskus stressaantuu liiasta hälinästä. Yksi juttu mistä Jatsi tuntuu pitävän, on vesi. Ei niinkään letkulla pesemisestä, mutta kahlaamisesta ja uimisesta ori nauttii. Näin ollen uimista harrastetaan tämän herran kanssa useasti kesän aikana.
Ratsastaessa ori saattaa alkuun olla hieman säheltäjä, se tarvitsee koko ajan pientä tekemistä keskittyäkseen itse asiaan. Matalahkoista esteradoista se selviää kohtalaisesti, mikään esteratsu se kuitenkaan ei missään nimessä ole. Esteitä Jatsilla hypätään kuitenkin silloin tällöin mielenvirkistykseksi. Kouluratojen sisäpuolelle päästessään ori on ehdottomasti elementissään. Parhaimmillaan Jatsi on ohjelmissa, joissa on paljon vaihtelua ja se joutuu koko ajan keskittymään. Sillä on todella nopeat refleksit ja tuntuu että se vatsaa jokaiseen komentoon aivan sekunnin murto-osassa. Maastoon ori haluaa mieluusti hyvähermoisen kaverin turvakseen. Kun se huomaa että toinenkaan ei turhia hötkyile, orikin rentoutuu ja osaa nauttia niin rauhallisesta kuin reippaammastakin menosta.


Sukutaulu

i. Mäntymetsän Daniel
nf, VaB, 70, m, 143cm
KTK-II
ii. Hewitt Love Delight

iii. Supreme Lovestory H
iie. Deli van der Hout
ie. Mäntymetsän Melrose

iei. Hallapuron Melbourne
iee. Mäntymetsän Sapphire
e. Gloria's Savannah
nf, HeA, 90, mrn, 139cm
KRJ-I, NFL-I, YLA2
ei. Aksel's Lanciano
nf, 138cm, koHeB, re100cm
eii. Alexander Neal
eie. Keri´s Gold
ee. Best Of Times
nf, 140cm, koHeA, re70cm
eei. Watson's Cebastian
eee. Heartbreaker Hondalie

Hewitt Love Delight on brittiläistä alkuperää oleva koulupainotteinen new forest, joka on valitettavasti jo edesmennyt. Mäntymetsän Ponitallin omistaja ehti kuitenkin astuttaa kolme tammaansa tällä kantakirjapalkitulla mustalla oriilla, joista jokainen varsa on osoittanut olevansa todella potentiaalinen kilpaponi. Love Delight kilpaili nuoruutensa kansainvälisillä kouluradoilla asti, keräten muutamia sijoituksia sekä voittoja helpon A:n tasolta. Ori on kunnostautunut myös näyttelykehissä ja siitä kielivät mm. kantakirjauksen II-palkinto sekä useita tunnustuksia myös ulkomaalaisilta tuomareilta. Love Delight jätti elämänsä aikana lähemmäs sata jälkeläistä, joiden joukosta löytyy suuri määrä myös jalostukseen hyväksyttyjä oreja eri maissa sekä useita prerium-tammoja, jotka edelleen ovat olleet merkittäviä nimiä NF-ponien suvuissa. Love Delight on merkitty myös jalostusarvokirjaimella A, joten se on huippuperiyttäjä.
Supreme Lovestory H
Deli van der Hout
Mäntymetsän Melrose on toisen polven Mäntymetsäläinen, jossa kasvattajansa aikoinaan näki sen verran potentiaalia että jätti tamman kasvamaan kotiin. Toisin kuin Love Delight jolla on osaltaan myös hollantilaiset verilinjat, tulee Melrose osaltaan suomalaisista, osaltaan puhtaista brittilinjoista. Tamma itsessään on kunnostautunut lähinnä harrasteratsuna sekä toimimalla terapiaratsuna, mutta nuorempana kilpaili lupaavalla juniorilla muutamissa helpoissa koulu- ja esteluokissa. Tamma on saanut näyttelyistä hyviä arvosteluja, mutta menestys on jäänyt jostakin syystä muutamaan sertifikaattiin. Kasvattaja on kuitenkin Melrosen kanssa vielä suhteellisen toiveikas, ja uskoo sen jälkipolvien olevan todella hienoja. Daniel on järjestyksessään toinen, ja Melrosen esikoinen Mäntymetsän Mimoca on osoittautunut rakenteellisesti hienoksi varsaksi. Jäämme odottamaan, millaisia nuorukaisia tamman jälkeläisistä vielä kasvaakaan.
Hallapuron Melbourne
Mäntymetsän Sapphire
C: 2. polvi VRL-00430, 3. polvi Frida

Aksel's Lanciano on suosittu jalostusori, pääasiassa hyvän rakenteensa ja ilmavien liikkeidensä ansiosta. Lanciano on nähty kansainvälisissä vaativan kouluratsastuksen luokissa ja hyvää menestystä keräten. Orin kanssa on yritetty myöskin esteratsun uraa, mutta vain 70cm radoilta on tullut jonkinlaista menestystä. Lanciano toimii nykyään pääasiassa opetusmestarina ratsastuskoululla ja ajoittain myös jalostuksessa. Varsoja orille on kertynyt melkein tusinan verran ja melkein järjestäen jokainen on myös aloittanut menestyksekkään kilpauran isänsä kavionjälkiä seuraten. Lanciano periyttää varsoilleen tummanruunikkoa väriä sekä kultaista ja herkkää luonnetta.
Alexsander Neal oli kouluratsastuksen kuningas vuonna 2004, mutta jäi pian pois radoilta hankosidevamman vuoksi. Kiitettävällä menestyksellä vaativissa koululuokissa pärjännyt, ja omistajansa ylpeäksi tehnyt Neal pysynee vielä pitkään Britannian muistetuimpien ponien listoilla. Ori toimi tuomionsa jälkeen vielä muutamia vuosia seurahevosena ratsastuskoululla, missä Lancianokin sai vahinkovarsana alkunsa. Todella upea ilmestys Neal oli myös kiiltävän mustan karvapeitteensä ansiosta, eikä yhden yhtä valkoista karvaa tainnut orista koskaan löytyä. Neal jouduttiin lopettamaan vuonna 2011 kun pelkkä käveleminenkin teki sen olon tukalaksi.
Keri's Gold on tavallisen ratsastuskoulun aivan tavallinen tuntiponi. Kauniin vaaleanruunikon värityksen saaneella tammalla on oikeassa takajalassa pitkä sukka, muuten merkitön. Vahinkovarsa Aksel's Lanciano on jäänyt tamman ainoaksi jälkeläiseksi. Nuoruusvuosinaan Gold kierteli aluetason kilpakentillä omistajansa kanssa, mutta menestys jäi vain haaveeksi. Keri on luonteeltaan kiltti ja kuuliainen, mutta tietää tarvittaessa oman arvonsa. Tamma toimii hyvin niin aloittelijoilla kuin kokeneilla, mutta tykkää alussa hieman testata ihmisen motivaatiota.
Best Of Times on upea, hohtavan kimo newforest. Tamma, joka omaa ihanan luonteen ja mitä sinisimmät silmät. Bessa on ollut koko ikänsä kasvattajallaan Amerikassa, tennesseeläisellä Lyydia Fluerilla. Lyydia pitää pienmuotoista ranchia, jonne on vuosien saatossa kulkeutunut jos jonkinlaista kaviokasta. Bessalla on oma ratsastaja tilalla, jonka kanssa he kilpailevat vaativissa koululuokissa satunnaisesti. Esteitä tammalla ei hypätä lainkaan vanhan jalkavamman vuoksi. Varsoja tammalle on kertynyt kolme ja jokainen näistä on jotenkin löytänyt tiensä aivan eri mantereelle kuin emänsä.
Watson's Cebastian on ratsastajansa luottoratsu esteradoilla. Ori hyppää loistavalla tekniikalla eikä jää kyttäilemään edes erikoisesteitä. Jokaisen yli mennään, kovaa ja korkealta. Cebu vaikuttaa nykyään Espanjassa, missä sen omistavalla nuorella parilla on pieni ponitalli. Oria käytetään paljon jalostuksessa sen menestyksekkään hyppykapasiteetin ja upean mustan värin vuoksi. Varsoja tällä komealla herralla on nopealla laskutoimituksella kuusitoista ja muutamia vielä on suunnitteilla. Ei mikään turha ori!
Heart Breaker Hondaliesta ei paljoa tiedetä tai muisteta, sillä tamma menehtyi vain kahdeksanvuotiaana ensimmäisen varsansa synnytyksessä. Tätä ennen Hondaa koulutettiin ahkerasti ja ehti tamma kiertääkin muutamia kansainvälisiä ratoja helpoissa koululuokissa. Liikettä tammalta löytyi ja sen hienot kiemurat onkin ikuistettu videolle. Honda oli siunattu todella loistavalla rakenteella ja ihanan vaaleanruunikon värityksellä. Sukkia tammalla oli jokaisessa jalassa ja päässä komeili tähtipiirto.
C: Frida, pidennys Sabina


Jälkeläiset


s. 19.02.2015 t. Soul of Morgana (e. Oldfell's Gabriella)
s. 18.11.2016 t. Cadogan Mystical Gaia (e. Roscoff Magic Mimosa)
s. . (e. )

Päiväkirja & valmennukset

Päiväkirjamerkintä 19.02.2015, kirjoittajana Frida
Tänään on suuri päivä, Jatsin ensimmäinen varsa on syntynyt! Jatsillekkin kävin asiasta mainitsemassa iltatallia tehdessäni mutta sitä ei tainnut uutiset niinkään kiinnostaa, vain taskussani olevat porkkanat... Maailmaan syntyi oikein soma ruunikko tamma hyvin pitkillä ja honteloilla jaloilla. Emänä varsalla on Oldsfellin todella sympaattisen oloinen ratsuponitamma, näin ollen varsastakin tulee rodultaan ratsuponi. Myös varsan emä on kouluradoilla loistanut joten varsan omistajat odottavat siitä varmasti tulevaisuuden kouluratojen tähteä. Mikäli varsa tulee ollenkaan isäänsä, tulee se pärjäämään siellä vallan mainiosti. Toivotaan että orilla olisi tulevaisuudessakin kysyntää jalostuksessa, on se niin komea, lahjakas ja hyväkäytöksinen että olisi kurjaa ellei se saisi siirtää näitä ominaisuuksia seuraavalle polvelle.

Päiväkirjamerkintä 11.11.2016, kirjoittajana Frida
Selailin netissä lähiseudun tapahtumakalenteria ja ajattelin että voisin jonkun ponin kanssa lähteä johonkin tapahtumaan. Löysinkin piakkoin kutsun jonka tapahtuma sijaitsi aika lähellä meitä. Osallistuimme Jatsin kanssa talvisiin leikkimielisiin pikanäyttelyihin joissa tuomarin oma mielipide ratkaisee, hänen mielestään söpöin poni voittaa! Luokkana meillä olisi poniorit, sinne lähti osallistuminen. Muutaman päivän päästä koitti näyttelypäivä ja aamulla pakkasin hyvin harjatun (ja toivottavasti hyvin käyttäytyvän...) ponin koppiin. Matkaan lähdin Jatsin kanssa kaksin ja matkamme sujui oikein hyvin. Perillä harjasin orin vielä kertaalleen kauttaaltaan ja lähdin kohti osallistujakehää. Osallistujia luokassamme oli tällä kertaa vain kaksi meidän lisäksemme. Asetuimme kaikki riviin ja jonkin aikaa tuomari tutki jokaista ponia vuoronperään ja oli hyvin mietteliään näköinen. Lopulta hän ilmoitti tehneensä päätöksen. Luokan voiton voi todella suloinen minishettis ja me jouduimme Jatsin kanssa tyytymään tällä kertaa viimeiseen sijaan. Päivä oli kuitenkin todella onnistunut ja meillä oli oikein hauskaa!

Päiväkirjamerkintä 01.05.2017, kirjoittajana Frida
Postilaatikkoon oli tullut kutsukirje juhannuksena järjestettäviin mätsäreihin. Luokkia oli niin poneille kuin hevosillekin ja Famesta lähdimme sinne useammankin ponin voimin. Jatsin ilmoitin ponioreihin ja -ruuniin. Myös toisesta tallistani tuli hevosia mukaan joten matkaan lähdimme autolla sekä vaunulla, mukaan avuksi tuli tyttäreni sekä yksi tallityöntekijöistä. Matka Nidavelliriin sujui hyvin, kerran pysähdyimme tarkastamaan ja juottamaan hevoset, ilma oli jo näin aikaisin kohtalaisen kuuma. Paikan päällä enenn luokan alkua kävimme vielä orin harjalla läpi, onneksi se ei ollut sotkenut itseään matkan aikana. Jatsi sai luokassaan vastaansa todella komean ponin ja tulos olikin sininen nauha. Lopputuloksena olimme kuitenkin luokkamme paras sininen! Jatsin käytös oli suorastaan mallikasta ja sain olla oriin tyytyväinen.

Kouluvalmennus, valmentajana

Kilpailumenestys


Vain sijoitukset. Sijoituksia KRJ yht. 65kpl, voitot boldattu.
04.07.2015 - kutsu - NJ - nf orit - 2/11, irtoSERT
14.11.2015 - kutsu - NJ - nf orit - 2/12, irtoSERT
01.09.2015 - kutsu - NJ - muut ponit - 2/12, irtoSERT
24.12.2016 - kutsu - VSN - poniorit - 3/12, RCH
14.12.2016 - kutsu - VSN - nf orit - 3/8, RCH
12.12.2016 - kutsu - VSN - nf orit - 2/5, RCH
02.02.2017 - kutsu - VSN - nf orit - 2/11, RCH
22.03.2017 - kutsu - NJ - nf orit - 1/9, MVA-SERT
08.09.2018 - kutsu - NJ - nf orit - 1/12, MVA-SERT
20.03.2015 - kutsu - KRJ - HeA - 5/30
23.03.2015 - kutsu - KRJ - HeA - 3/30
24.03.2015 - kutsu - KRJ - HeA - 1/30
27.03.2015 - kutsu - KRJ - HeA - 4/30
28.03.2015 - kutsu - KRJ - HeA - 5/30
29.03.2015 - kutsu - KRJ - HeA - 1/30
10.03.2015 - kutsu - KRJ - HeB - 1/40
13.03.2015 - kutsu - KRJ - HeB - 3/40
17.03.2015 - kutsu - KRJ - HeB - 2/40
22.03.2015 - kutsu - KRJ - HeB - 4/40
22.03.2015 - kutsu - KRJ - HeB - 4/40
29.03.2015 - kutsu - KRJ - HeA - 6/60
14.03.2015 - kutsu - KRJ - HeA - 5/76
15.03.2015 - kutsu - KRJ - HeA - 8/76
16.03.2015 - kutsu - KRJ - HeA - 6/76
18.03.2015 - kutsu - KRJ - HeA - 4/76
18.03.2015 - kutsu - KRJ - HeB - 1/40
18.03.2015 - kutsu - KRJ - HeA - 1/40
23.03.2015 - kutsu - KRJ - HeB - 5/40
26.03.2015 - kutsu - KRJ - HeB - 4/40
26.03.2015 - kutsu - KRJ - HeA - 3/40
27.03.2015 - kutsu - KRJ - HeB - 6/40
31.03.2015 - kutsu - KRJ - HeB - 2/40
01.04.2015 - kutsu - KRJ - HeA - 1/50
05.04.2015 - kutsu - KRJ - HeA - 7/50
07.04.2015 - kutsu - KRJ - HeA - 1/50
08.04.2015 - kutsu - KRJ - HeA - 7/50
14.04.2015 - kutsu - KRJ - HeA - 2/50
16.04.2015 - kutsu - KRJ - HeA - 1/50
06.04.2015 - kutsu - KRJ - HeA - 1/40
08.04.2015 - kutsu - KRJ - HeA - 5/40
09.04.2015 - kutsu - KRJ - HeA - 7/50
14.04.2015 - kutsu - KRJ - HeA - 1/50
12.04.2015 - kutsu - KRJ - HeA - 2/30
18.04.2015 - kutsu - KRJ - HeA - 3/30
16.04.2015 - kutsu - KRJ - HeA - 1/40
17.04.2015 - kutsu - KRJ - HeA - 5/40
17.04.2015 - kutsu - KRJ - HeB - 5/40
18.04.2015 - kutsu - KRJ - HeB - 3/40
25.04.2015 - kutsu - KRJ - HeA - 1/50
26.04.2015 - kutsu - KRJ - HeA - 5/50
29.04.2015 - kutsu - KRJ - HeA - 5/50
03.05.2015 - kutsu - KRJ - HeA - 3/50
04.05.2015 - kutsu - KRJ - HeA - 5/50
16.04.2015 - kutsu - KRJ - HeA - 4/40
19.04.2015 - kutsu - KRJ - HeA - 4/40
23.04.2015 - kutsu - KRJ - HeA - 6/40
15.04.2015 - kutsu - KRJ - HeB - 3/29
15.04.2015 - kutsu - KRJ - HeB - 2/29
20.04.2015 - kutsu - KRJ - HeB - 2/29
23.04.2015 - kutsu - KRJ - HeB - 3/29
23.04.2015 - kutsu - KRJ - HeB - 2/29
20.04.2015 - kutsu - KRJ - HeA - 6/40
23.04.2015 - kutsu - KRJ - HeA - 2/40
21.04.2015 - kutsu - KRJ - HeA - 5/28
22.04.2015 - kutsu - KRJ - HeA - 2/28
27.04.2015 - kutsu - KRJ - HeA - 4/28
01.05.2015 - kutsu - KRJ - HeA - 1/40
31.05.2015 - kutsu - KRJ CUP - HeA - 7/370
31.07.2015 - kutsu - KRJ CUP - HeB - 22/274
29.02.2016 - kutsu - KRJ CUP - HeA - 17/344
31.07.2016 - kutsu - KRJ CUP - HeA - 1/330
31.12.2016 - kutsu - KRJ CUP - HeB - 12/287
31.05.2017 - kutsu - KRJ CUP - HeA - 5/242
31.10.2017 - kutsu - KRJ CUP - HeB - 27/297
Kyseessä on virtuaalihevonen!

Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!