Perustiedot


marshmallow

Nimi: Fame's Zip Me Up "Ippu" Syntynyt: 07.02.2015 (7v., täytti 3v. 07.03.2015)
Rotu & skp: Ratsuponi (75%) & Ori Säkä: 146cm
Rekisterinumero: VH15-029-0275 Väri & Merkit: Punaruunikko
Kasvattaja: Fame, Suomi Omistaja: Fame, Frida VRL-05826
Painotus: Esteratsastus Koulutustaso: KoHeB, Re120cm

Arvonimet

Palkittu toukokuun KTK tilaisuudessa KTK-III palkinnolla pistein 17+17+17+18=69p.
VIR MVA Ch myönnetty 05.12.2020


Luonne

Halusin saada lisää kapasiteetikkaita ratsuponeja, joiden kanssa tavoitteet voisi nostaa hieman korkeammalle. Halusin ehdottomasti suvun jatkajan tallimme komealle orille Zipolle ja niin alkoikin sopivan tamman metsästys. Omasta talista ei tähän tarkoitukseen löytynyt sopivaa mutta onneksi sellainen löytyi lopuksi dumilta ja niin alkoi varsan odotus. Eikä ole kyllä ikinä tarvinnut katua!
Ruunikki poni kuikuilee sinua karsinastaan, se potkii samalla etujalallaan hermostuneesti karsinansa ovea ja pureskelee kaltereita malttamattomana. Ippu on varsin pieni ovela otus, joka keksii kyllä keinonsa saada tahtonsa läpi. Tarhasta poni on kova karkailemaan, se yrittää kaikkensa päästäkseen villiksi ja vapaaksi, joten Ipun löytääkin usein tarhailemasta lankuilla vuorattuun hiekkatarhaan. Mikäli tallille tullessasi huomasit vilahduksen puiden lomasta, et voi olla erehtymättä siitä, että ori innoissaan spurttailee ympäri tarhaansa, pukkilaukan kera.
Ipun kanssa hoitotoimenpiteet ovat mielenkiintoisia, sillä poni on selvästi perinyt isältään vallattoman tavan karata heti kun silmä välttää. Ippu ampaisee täyteen vauhtiin, mikäli karsinan ovi on jäänyt hiemankin raolleen. Ippu on karsinassa hoitaessa kärttyinen ja uhittelevakin. Se saattaa viskoa hermostuneesti päätään ja etujalkojaan, eivätkä kiukkuiset ilmeetkään ole orilta aivan uutta. Käytävällä varustaessa Ippu on kuitenkin kiltisti, eikä uhittele muutoin kun vain lievällä irvistelyllä satuloidessa. Kun Ipun oppii tuntemaan, orin kiukuttelutkin jäävät pois ja ponista kuoriutuu oikein hauska tapaus. Taluttaessa Ippu saattaa vaikuttaa kiltiltä, mutta ovelana ponina se livistää heti karkuun, jos huomaa taluttajansa silmän välttävän tai riimunnarun löystyvän. Tämän orin kanssa täytyy siis olla skarppina!

Tältä ponilta ei virtaa puutu! Ipulla on energiaa enemmän kuin kenelläkään tuntemallani ponilla, tai ainakaan vielä en ole yhtä energistä tavannut. Ippu on ratsastaessa omanlaisensa persoona, joten tiukkapipoisille ponitytöille tämä ori on aivan väärä valinta. Ippu on ovela myös ratsastaessa, se saattaa vaikuttaa olevansa täydellisesti ratsastajansa avuilla, mutta yhtäkkiä säntääkin maneesin kulmasta kiitopukkilaukkaa kauheiden äkkikäännösten kera. Ippu harrastaa kyllä spurtteja aika useinkin, joten ratsastajan kannattaa olla tarkkaavainen. Yleisesti Ippu on ratsastaa hyvin herkkä.
Koulukiemurat onnistuvat joskus hienosti, joskus tosin tuntuu, etteivät ne mitenkään onnistu. Ipulla on kyllä kapasiteettia kouluratsastuksenkin puolelle, liikettä tältä ponilta nimittäin löytyy. Jos liikkeen siis vain saa esille. Ippu taitaa oikeanlaisen ratsastajan alla koulukiemurat odottamattomankin hyvin, se on kuuliainen ja eikä sen keskittyminen herpaannu missään vaiheessa, myös hienot liikkeet saa hyvin esille. Vääränlaisella ratsastuksella Ipun liikkeet saa jännittyneiksi ja lyhyiksi tikityksiksi, pitkän verryttelyn tuloksena ponin saa lopulta rentoutumaan.
Hypätessä Ippu on erittäin vauhdikas ja energinen, ratsastaja saa olla pidättelemässä ponin vauhtia taukoamatta. Ippu rakastaa hypätä ja sen menoa on ihana katsella, poni pörheltää esteeltä toiselle korvat hörössä ja hyppää vaikka paikoiltaan! Ipun vauhti kiihtyy usein hurjaksi, mutta vauhdista huolimatta puomit pysyvät kannattimillaan. Ippu ei välitä huonoista hyppypaikoista tai huonoista lähestymisistä muutenkaan, mutta jos ratsastaja tuntuu olevan omissa ajatuksissaan, Ippu saattaa kieltäytyä odottamattoman yllättävästi todella reippaasta vauhdistaan... Siinäpä onkin sitten ratsastajalla kyydissä pysyttelemistä. Ippu ei kammoksu erikoisesteitä, hyppää esteen kuin esteen rohkeasti.
Maastossa orin meno kiihtyy hurjaksi, Ippu saattaa säikähtää aivan yllättäen jotain olematontakin? sännäten täyttä kyytiä eteenpäin. Maastolaukat Ippu ottaa liiankin tosissaan, sillä on kova kilpailuvietti eikä kamalaa haipakkaa porskuttavan ponin menoa saa kovemmatkaan pidätteet hidastumaan.
Kilpailuissa Ippu on erittäin energinen, varustaminen voi olla ongelmallista säpäkän ponin pyöriessä edestakaisin. Verryttelyssä ratsastajan olo voi olla epätoivoinen, poni porskuttelee eteenpäin sen minkä jaloistaan pääsee ja apujen kuuntelemisesta ei ole tietoakaan. Radalla ratsastajan tarvitsee vain ohjata poni keskelle estettä ja Ippu hoitaakin homman kotiin! Uusinnassa tällä ponilla pienten teiden tekeminen on erityisen helppoa, Ippu hyppää mistä vain, mitä vain. Tiivistettynä aivan huippu ruusukehai!


Sukutaulu

i. Hotroddin's Zippo
rp (75%), HeB, 130, prn, 147cm
YLA3, ERJ-II, RPL-II
ii. Doit's My Way
rp (75%), HeC, 135cm, 147cm
iii. Renovo's Hooghed
nf, 140cm
iie. Evangeline R
rp (50%, nf X trak), 147cm
ie. Grand Angel
rp (75%), HeA, 110, 145cm
iei. Unitas Orlando
rp (50%, nf X xx), 147cm
iee. Bird In Hand
nf, 140cm
e. Baby Bluebell
rp (75%), 110, trn, 145cm
ERJ-II
ei. Let It Be
nf, mrn, 143cm
eii. Letender
eie. Chip Up
ee. Campanula
rp (50%), prn, 143cm
eei. Ali Jarad
ox
eee. Bellflower
nf

Doit's My Way on isokokoinen myös leopardi värityksen saanut 147cm aluetason rataeste luokkia kisaava ratsuponi ori. Zippon tavoin vaativa, kuuma ja hankala ratsastaa. Ei anna ratsastaessa mitään ilmaiseksi ja usein ratsastuksen alussa ponin kanssa täytyy käydä perusasiat läpi ennenkuin poni alkaa kunnolla heräilemään työntekoon. Esteillä vauhdikas, kuuma ja vaikea ratsastaa. Ori on kuitenkin taitava hyppäämään ja tarkka jaloistaan joten virheitä ei tule kovassakaan vauhdissa. Doit's My Way on salamaponi, joka esteradalla yllättää nopeilla käännöksillään ja hyppykyvyllään.
Renovo's Hooghed on 140cm korkea tummanrautias new forest. Aikoinan se kisasi 120cm rataeste luokkia hyvinkin menestyksekkäästi. Nyt ori on siirtynyt eläkkeelle ja jalostuskäyttöön. Ori periyttää jälkeläisilleen vaativa ratsastettavuutta sekä kuumaa luonnetta. Ori on kuitenkin todella suosittu jalostuksessa näistä ominaisuuksista huolimatta koska se periyttää myös lähes rajatonta kapasiteettia. Jälkeläisiä orilla onkin useampi kymmenen.
Evangeline R on rodultaan ratsuponi tamma. Tämä 147cm korkea enkelimäisen kiltti poni on kisannut nuoruusvuosinaan helppoja koulu- ja rataesteluokkia sijoittuen lähes aina kärkiviisikkoon. Nykyään tamma on kevyessä harrastekäytössä ja toimii siinä ohella siitosponina. Tamma periyttää jälkeläisilleen kultaisin luonteen lisäksi todella korrektia rakennetta. Siro, ponikooksi iso ja atleettinen rakenne on omiaan esteponille.


Grand Angelon pienisuuri 145cm, helppoja koulu ja rataesteluokkia kisannut karkkiponi. Vauhdikas esteillä kuumuava sulotar lumoaa ulkonäöllään, hyvällä hyppytyylillää ja upeilla liikkeillään. Rodultaan tamma on ratsuponi, ja väritykseltään kauniin vaaleanrautias. Luonteeltaan eloisa ja vauhdikas tamma mutta kuitenkin hoitaessa kiltti kaikkien rakastama ja rapsuteltava ponitamma.
Unitas Orlando on 147cm korkea welsh part bred. Tämä upea liikkeinen ori on kisannut he A:n koululuokissa saaden tulokseksi parhaimmillaan 64%. Esteilläkin se kisasi helpoissa luokissa suhteellisen menestyksekkäästi vaikkei se sen omin laji ollutkaan. Se kuitenkin periytti jälkeläisilleen suhteellisen hyvää hyppytyyliä ja kun tamma valittiin huolella, oli varsalla myös kiva kapasiteetti esteille. Luonteeltaan ori oli suhteellisen rauhallinen mutta sopivan kipakka kilpakentille.
Bird In Hand on kiltti, 140cm New forest tamma. Tamma on kisannut kohtalaisen menestyksekkäästi 120cm esteluokissa kahdella pikkutytöllä joskus nuoruudessaan. He sijoittuivat hyvin myös helpoissa koululuokissa. Oikea monitoimi poni joka sopii lajiin kuin lajiin. Ratsastaessa tamma oli hitaasti lämpiävä mutta kunnollisen veryttelyn jälkeen tamman liikkeet olivat todella ilmavat ja helpot istua.
C: Frida

Let It Be on mustanruunikko newforestinponiori, jolla on kisattu aktiivisesti este- ja kenttäratsastuksessa kohtalaisella menestyksellä. Ori on luonteeltaan aika äksy ja arka, mutta kisahevosena kova suorittaja ja ratsuna toimii kaikenikäisillä ja -tasoisilla ratsastajilla. Let It Be kantakirjattiin ykköspalkinnoin ja onkin jo monen vuoden ajan ollut kovin suosittu jalostuskäytössä.
Letender on musta newforestinponitamma, jolla kisattiin aktiivisesti etenkin kenttäratsastuksessa, mutta myös esteillä ja kouluratsastuksessa. Ori on luonteeltaan kovin herttainen ja hyväluonteinen, ja se on ollut hyvin suosittu jalostuksessa.
Chip It on tummanpunarautias newforestinponitamma, jolla kisattiin nuorena jonkin verran este- ja kouluratsastuksessa, mutta sittemmin se on toiminut paljon ratsastuskoulun tuntiponina hyvän ja rauhallisen luonteensa vuoksi. Tammalla on teetetty kolme varsaa.
Campanula on punaruunikko ratsuponitamma, jolla on kisattu menestyksekkäästi esteratsastuksessa 110 cm tasolla. Tämä ketterä ja kapasiteetikas poni on luonteeltaan hieman äkkipikainen, mutta kuitenkin rauhallinen ja mukava kaveri. Sillä on teetetty nuorena yksi varsa. Campanulaa näkee edelleen kisakentillä, eikä ikä paina 19-vuotiasta tammaa.
Emänisä Ali Jarad on ruunikonkimo arabialainen täysiveriori, joka on menestynyt etenkin näyttelykehissä, mutta sillä on kisattu myös kouluratsastuksessa ja lännenratsastuksessa. Tämä oikein mukava ja hyväluonteinen ori on ollut myös aika suosittu jalostuksessa.
Bellflower on tummanpunaruunikko newforestinponitamma, joka toimi nuorena ratsastuskoulun tuntiponina helpon ja rauhallisen luonteensa vuoksi, ja myöhemmin sillä on teetetty kuusi varsaa.


Jälkeläiset


s. . (e. )

Päiväkirja & valmennukset

Estevalmennus, valmentajana

Kilpailumenestys


Vain sijoitukset. Sijoituksia ERJ yht. 64kpl, voitot boldattu.
15.12.2016 - kutsu - VSN - rp orit - 4/9, RCH
21.05.2018 - kutsu - VSN - muut rp orit - 3/10, RCH
06.01.2019 - kutsu - NJ - ratsuponit - 6/12, irtoSERT
14.07.2020 - kutsu - NJ - rp orit - 7/7, irtoSERT
31.07.2020 - kutsu - NJ - ratsuponit - 7/9, irtoSERT
16.10.2020 - kutsu - NJ - poniorit - 9/12, MVA-SERT
23.10.2020 - kutsu - NJ - poniorit - 2/5, MVA-SERT
19.03.2015 - kutsu - ERJ - 120cm - 3/40
22.03.2015 - kutsu - ERJ - 120cm - 5/40
24.03.2015 - kutsu - ERJ - 120cm - 5/40
23.03.2015 - kutsu - ERJ - 110cm - 5/40
31.03.2015 - kutsu - ERJ - 110cm - 3/40
02.04.2015 - kutsu - ERJ - 110cm - 6/40
05.04.2015 - kutsu - ERJ - 110cm - 2/40
16.03.2015 - kutsu - ERJ - 120cm - 1/60
19.03.2015 - kutsu - ERJ - 120cm - 7/60
20.03.2015 - kutsu - ERJ - 110cm - 4/60
22.03.2015 - kutsu - ERJ - 120cm - 7/60
30.03.2015 - kutsu - ERJ - 120cm - 2/30
31.03.2015 - kutsu - ERJ - 120cm - 4/30
05.04.2015 - kutsu - ERJ - 120cm - 4/30
07.04.2015 - kutsu - ERJ - 120cm - 1/30
09.04.2015 - kutsu - ERJ - 120cm - 5/30
14.04.2015 - kutsu - ERJ - 120cm - 4/30
15.04.2015 - kutsu - ERJ - 120cm - 5/30
16.04.2015 - kutsu - ERJ - 120cm - 1/30
22.04.2015 - kutsu - ERJ - 120cm - 1/60
25.04.2015 - kutsu - ERJ - 120cm - 5/60
28.04.2015 - kutsu - ERJ - 120cm - 2/60
25.04.2015 - kutsu - ERJ - 110cm - 3/40
17.04.2015 - kutsu - ERJ - 110cm - 1/30
19.04.2015 - kutsu - ERJ - 110cm - 3/30
25.04.2015 - kutsu - ERJ - 110cm - 3/30
29.04.2015 - kutsu - ERJ - 120cm - 3/30
29.04.2015 - kutsu - ERJ - 120cm - 2/30
03.05.2015 - kutsu - ERJ - 120cm - 4/30
04.05.2015 - kutsu - ERJ - 120cm - 5/30
05.05.2015 - kutsu - ERJ - 120cm - 1/30
07.05.2015 - kutsu - ERJ - 120cm - 3/30
07.05.2015 - kutsu - ERJ - 120cm - 3/30
29.04.2015 - kutsu - ERJ - 110cm - 3/30
03.05.2015 - kutsu - ERJ - 110cm - 1/30
06.05.2015 - kutsu - ERJ - 110cm - 3/30
21.04.2015 - kutsu - ERJ - 120cm - 3/25
04.05.2015 - kutsu - ERJ - 120cm - 4/30
07.05.2015 - kutsu - ERJ - 110cm - 4/30
01.05.2015 - kutsu - ERJ - 120cm - 1/33
04.05.2015 - kutsu - ERJ - 120cm - 5/33
05.05.2015 - kutsu - ERJ - 120cm - 3/33
04.05.2015 - kutsu - ERJ - 120cm - 5/30
07.05.2015 - kutsu - ERJ - 120cm - 4/30
10.05.2015 - kutsu - ERJ - 120cm - 5/37
11.05.2015 - kutsu - ERJ - 120cm - 2/37
05.05.2015 - kutsu - ERJ - 120cm - 4/40
06.05.2015 - kutsu - ERJ - 120cm - 6/40
07.05.2015 - kutsu - ERJ - 120cm - 6/40
14.05.2015 - kutsu - ERJ - 110cm - 2/40
15.05.2015 - kutsu - ERJ - 110cm - 5/40
31.05.2015 - kutsu - ERJ - 110cm - 2/48
31.05.2015 - kutsu - ERJ - 110cm - 5/50
31.05.2015 - kutsu - ERJ CUP - 120cm - 13/208
31.08.2015 - kutsu - ERJ CUP - 110cm - 2/203
31.10.2016 - kutsu - ERJ CUP - 110cm - 2/228
31.10.2016 - kutsu - ERJ CUP - 120cm - 15/152
30.11.2016 - kutsu - ERJ CUP - 110cm - 4/165
31.12.2016 - kutsu - ERJ CUP - 120cm - 1/77
31.05.2017 - kutsu - ERJ CUP - 110cm - 17/170
30.06.2019 - kutsu - ERJ CUP - 120cm - 3/80
30.11.2019 - kutsu - ERJ CUP - 120cm - 5/56
31.12.2019 - kutsu - ERJ CUP - 120cm - 9/91
31.10.2020 - kutsu - ERJ CUP - 110cm - 2/42
31.10.2020 - kutsu - ERJ CUP - 120cm - 2/16
31.08.2021 - kutsu - ERJ CUP - 120cm - 4/102
Kyseessä on virtuaalihevonen!

Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!