KUOLLUT 28.12.2014

Perustiedot


Huttis

Nimi: Apollo VIE Syntynyt: 15.04.2010 (26v.)
Rotu & skp: New Forest, ori Säkä: 142cm
Rekisterinumero: VH11-027-0082 Väri: Punaruunikko
Kasvattaja: Virallinen Omistaja: Fame, Frida VRL-05826
Painotus: Kouluratsastus Koulutustaso: KoVaB, Re70cm

Palkittu marraskuun YLA tilaisuudessa YLA3 palkinnolla pistein 20+29+14+29 = 92p.
Palkittu maaliskuun NFL tilaisuudessa NFL-II palkinnolla pistein 10-14-40-17-14-6=101p.
Palkittu heinäkuun KRJ tilaisuudessa KRJ-II palkinnolla pistein 17(4+7+6)-41-20-10-4,5=92,5p.

Ikääntyminen

Täytti 3v. 20.04.2010

15.04.2010 --> 0 vuotta
01.05.2010 --> 4 vuotta
01.09.2010 --> 5 vuotta
01.01.2011 --> 6 vuotta
01.05.2011 --> 7 vuotta
01.09.2011 --> 8 vuotta
01.01.2012 --> 9 vuotta
01.05.2012 --> 10 vuotta
01.09.2012 --> 11 vuotta
01.01.2013 --> 12 vuotta
01.05.2013 --> 13 vuotta
01.09.2013 --> 14 vuotta
01.01.2014 --> 15 vuotta
01.05.2014 --> 16 vuotta
01.09.2014 --> 17 vuotta
01.01.2015 --> 18 vuotta
01.05.2015 --> 19 vuotta
01.09.2015 --> 20 vuotta
01.01.2016 --> 21 vuotta

Luonne

Apollo VIE, lempinimeltään pelkkä Apollo, on monipuolinen oripoika. Se osaa olla hankala hoidettava ja käyttäytyä raivostuttavan orimaisesti, mutta näppärän ratsastajan alla poni muokkautuu täydelliseksi kouluratsuksi vaativiinkin luokkiin. Mikään estetykki Apollo ei ole, mutta yhteisen sävelen löydyttyä sen kanssa selviää kyllä esteradastakin.
Hoitaessa Apollo kokeilee jatkuvasti omia rajojaan. Se on suorastaan röyhkeä ja saattaa kylmän rauhallisesti esimerkiksi lähteä käsistä taluttaessa tai karata boksistaan kesken hoitohetken. Kokemattomat henkilöt harvoin edes haluavat ihailla ponia lähempää, sillä sen perusilme on hampaitaan naksutteleva luimuilija. Kun Apollo haluaa olla vaikea, se kieltäytyy kaikenlaisesta yhteistyöstä; ei nosta kavioitaan, näykkii, nostelee ja jopa sohii takasillan, pyörii ja karkailee. Onkin siis uskomatonta, kuinka lähes mahdottomalta tuntuva eläin muuttuu itsevarman käsittelijän otteissa. Orista katoaa kaikki uhma, kun hoitaja kerran oikein napakasti sitä komentaa ja tekee reippaasti loppuun mitä on aikonutkin. Apollon hoitamisesta voi yllättäen jopa nauttia, kunhan vain toimii itse oikein.
Ratsastaessa Apolloa ei tunnistaisi samaksi poniksi kuin tallissa. Se yksinkertaisesti rakastaa työntekoa ja on mitä loistavin kouluratsu. Poni on valtavan monipuolinen ja toimii niin osaamattomamman kuin kokeneenkin ratsastajan kanssa. Kunhan ratsastaja osaa olla helläotteinen, orilla ei ole mitään syytä hermostua. Se on rohkea ja helppo erilaisissa tilanteissa, mutta vaatii pehmeitä apuja. Kun palaset loksahtavat Apollon kanssa kohdalleen, siitä löytyy virheetön ruusukehai ja katsojien suosikki. Sympaattisen näköinen loistavaliikkeinen poni on elementissään yleisön edessä uusia haasteita kohdatessaan. Se janoaa uusien liikkeiden oppimista ja on äärettömän yhteistyöhalukas.
Niin hieno kuin Apollo kouluponina onkin, esteille se ei meinaa taipua. Ori ei selvästikään voi ymmärtää lainkaan, mitä hienoa kirkkaiden keppien yli liitelemisessä on. Se suhtautuu terveellä epäluulolla kaikkiin vähänkin erikoisempiin esteisiin ja tekee ratsastamisen ihmiselle hankalaksi. Poni vaatii selkäänsä rohkean ja kokeneen pilotin, jotta viitsisi ylittää ensimmäistäkään estettä. Se kiemurtelee ja hämmästelee tulevaa jo kentän toisesta päästä ja kieltää suunnattoman helposti jo monta metriä ennen hyppyä. Itse loikat ovat usein vinoja ja töksähteleviä, eikä ori mielellään antaisi anteeksi yhden yhtä mokaa ratsastajan puolelta.
Maastoon Apollo lähtee innoissaan hakemaan vaihtelua. Se on hauska kaveri metsäpoluille; reipas ja varmajalkainen. Oria saa jarrutella monessa kohtaa ja laukan hurmaan päästyään se ei ihan mielellään hidastaisikaan. Kivaksi maastoratsuksi Apollon kuitenkin tekee se, ettei se pelkää mitään. Tuli vastaan traktori, hirvi tai lastenrattaat, voi luottaa ponin lunkiin luonteeseen. Kisoissa herra on vauhdikkaampi ja kuumempi kuin kotona, mutta malttaa kyllä keskittyä suoritukseen. Ihmisten katseet saavat sen parantamaan ryhtiä entisestään ja liikkumaan vielä lennokkaammin kuin treeneissä. Ympärillä pörräävät tammat häiritsevät sitä vain silloin kun epätoivoinen kisahoitaja yrittää saada pörisevän orin kävelemään rauhallisesti kisa-alueella. Apollon kanssa on parasta omata hyvät käsilihakset ja roppa kaupalla kärsivällisyyttä.

Sukutaulu

i. Kir Royal
nf, 140cm, koVaB, re80cm
ii. Réverend iii. Foxdale
iie. Pernilla Kir
ie. Deianeira iei. Doncaster
iee. Sylphia
e. Nelda Delight
nf, 143cm, koHeA, re50cm
ei. Mahogny Boy eii. flash
eie. Timhy Tru
ee. Lime With eei. Acu Veloc
eee. Blond Sky

Apollon isä on ruunikko Kir Royal, jolta löytyy säkäkorkeutta 140 cm. Ori on kooulupainotteinen, ja on koulutettu aina vaativa B-tasolle. Sukat tällä on kaikissa levottomissa jaloissa, päässään komeilee kuonopiirto ja tähti. Esteille ori on koulutettu 80 sentin tasolle, mutta tässä lajissa ei ole poni kilpaillut. Jälkeläisiä orilta löytyy kolmisen kappaletta, ori ja kaksi tammaa.
Apollon isänisä on väriltään poikaansa tummempi ruunikko ja korkeampikin Réverand. Kouluratsastuksessa ori on menestynyt laajalti, helposta C:stä aina vaativaan B:hen kun voi kilpailla. Kolme jälkeläistäkin tältä löytyy, kaikki ovat kouluponeja, ja ovat myös menestyneet isänsä lailla. Ori kilpailee edelleen.
Apollon isänemä, 136 senttiä korkea Deianeira on niittänyt mainetta erityisesti näyttelyponina. Monia luokkavoittoja tammalta löytyy, ompa se kantakirjattukin toiselle palkinnolle. Ratsastuksessa ihan tavallinen ratsuponi. Tamman viisi jälkeläistä jatkavat tamman sukua edespäin, sekä kulkevat kavionjäljissä näyttelymenestykseen.

Apollon emä on kouluponi Nelda Delight, jota kaveripiireissä Pipsaksi kutsutaan. Ruunikko helpon A:n tamma on nyttemmin eläkkeellä, mutta on kilpailu-urallaan muutaman kerran kouluratsastuksessa sijoittunut. JS on ponille näyttelyistä tullut.'
Apollon emänisä on valkosukkajalkainen pikimusta ori Mahogny Boy. Mainetta on tullut pääasiassa kouluratsastuksessa sekä Suomen että maan länsinaapurin alueella, vähän myös näyttelyistäkin. Korkeutta löytyy hivellen ponirajan yläkorkeutta, 145 senttiä.
Apollon emänemä, kymmenen new forestin emä Lime Whith on muidenkin suvussa esiintyjien tavoin koulupainotteinen. Toisaalta tamman väri on kimo, joka sentään erottaa tamman vähäsen muista Apollonin sukulaisista. Korkeus taas ei paljoa ponia suvusta erota, korkeus kun on 143 cm.
C: Miivi

Jälkeläiset

s. 05.05.2010 t. Fame´s Rianna (e. Davonna NY)
s. 01.12.2011 o. Nerian Happy Jake (e. Nerian Hippy Shake)
s. 03.01.2011 t. Fame's Primrose (e. Déja Vu Dainty )
s. 02.03.2012 t. Fame's Magaluna (e. Davonna NY)
s. 14.08.2012 o. Sir Callahan LAC (e. Nerian Lyrebird)
s. 30.08.2012 t. Apel Elea Fleur (e. Fame's Elea Belle)
s. 20.11.2012 t. Brienné v. Harley (e. Jefton's Beatrice)
s. 06.12.2013 o. GL Selfishness (e. GL Midnight Madness)
s. 27.01.2014 t. Hillamäen Northern Lights (e. Painswick African Escape)

Päiväkirja & valmennukset

Kouluvalmennus, valmentajana Tytti H.
Apollo liikkui hyvin kevyen näköisesti ja sillä oli orimainen tanssahteleva, reipas käyntiaskel. Kevyin avuin Frida siirteli Apollon raviin, jossa ori ensin protestoi hieman epätasaista tuntumaa siirtymisen jälkeen. Ohjastuntuman tasaantuessa ori tukeutui nätisti kuolaimelle ja liikkui hyvässä tahdissa. Apolloa ei paljoa tarvinnut muistutella tahdin ylläpitämisestä, vaan se piti itse huolta tahdin säilymisestä, mikä työmoraali, jos näin voisi sanoa! Teimme ravissa hieman pohkeenväistöä. Neuvoin Fridaa käyttämään pohjetta pulssimaisesti, sykähdyksittäin pitkäaikaisen puristuksen sijaan. Opettelimme hevosen takajalan liikkeiden tuntemista satulaan, jolloin ratsukon yhteistyö esimerkiksi tässä pohkeenväistössä paranisi. Aluksi oli askeleiden kanssa hieman sekoilua, mutta kun Frida löysi oikean tahdin, huomasi hän itsekin tehtävän helpottuneen. Apollo nautti Fridan kevyestä tuntumasta ja pehmeistä avuista. Laukassa teimme temponvaihteluja, pituushalkaisijalla keskilaukkaa ja päätyihin pääty-ympyrät kootussa laukassa. Ori kuumui hieman tehtävästä, eikä olisi halunnut lyhentää enää keskilaukan jälkeen koottuun laukkaan. Saimme hieman sitä haitariliikettä esiin, mitä halusinkin tehtävän jälkeen nähdä. Hyvin tasapainoisen oloinen ratsukko!

Kouluvalmennus, valmentajana Sonju
Astuessani maneesiin lämmittelitte jo Apollon kanssa. Rautias ori ravasi sulavasti pitkin uraa tehden erikokoisia voltteja ja erilaisia lisäyksiä. Lämmittelyjenne jälkeen aloitimme itse valmennuksen ja otimme tehtäväksemme kootut askellajit. Käynnissä ja ravissa tämä sujui erittäin hyvin, mutta laukassa pyysin huomioimaan takapään toimintaa. Seuraavalla kerralla tämä onnistuikin jo paljon paremmin, oikein hienoa! Seuraava tehtävämme oli laukanvaihto. Apollo oli oikein sulava liikkeistään ja vaihdotkin onnistuivat oikein mainiosti, eikä mitään erityisiä komplikaatioita tullut. Lopuksi teimme erilaisia siirtymisiä, kuten peruutuksesta suoraan laukannosto. Apollo työskenteli oikein mielellään ja onnistuikin tehtävissään oikein hyvin. Yhteistyönne sujui saumattomasti ja teitä oli oikein ilo valmentaa.

Kouluvalmennus, valmentajana Cindi
Apollo liikkui reippaasti eteenpäin alkuverryttelyissä. Ori taipui hienosti ja kuunteli kaikkia apujasi heti. Aloitimme muutamalla pohkeenväistöllä molempiin suuntiin. Oikealle tehdessä Apollo muutamaan kertaan luikahti ulos liikkeestä. Pyysin Fridalta tarkempia apuja ja ori palasi oikealle uralle. Pohkeenväistön sujuttua moitteettomasti molempiin suuntiin siirryimme laukan vaihtoihin. Pienien alkuvaikeuksien jälkeen Apollo alkoi taas toimimaan ja muutaman onnistuneen vaihdon jälkeen siirryimme välikäynteihin. Välikäyntien jälkeen otimme vielä muutamat laukanvaihdot. Tunnin päätteeksi kävimme läpi avo- ja sulkutaivutuksia. Apollo toimi hiukan jäykästi, mutta loppua kohden paremmin. Kun taivutukset rupesivat osumaan kohdalleen päästin ratsukon loppu verryttelemään.

Kouluvalmennus, valmentajana Heidi
Apollo käveli maneesiin rintarottingilla hiukan pystyyn hyppien.Selvästi sillä oli energiaa ja se oli valmis toimimaan. Pyysin heitä valmistautumaan kun menin hakemaan autosta unohtamani kahvin. Älytöntä kyllä haluaisin, että olisi kesä ja kaunis sää eikä taivaalta sataisi niin paljoa lunta, että jalassani olisi kuudet sukat. Kun palasin oli Apollo kauniisti muodossa ja Frida ratsasti oria lempeästi, mutta päättäväisesti. Ensiksi otettiin hiukan avo ja sulkutaivotuksia, hiukan pitäisi saada oria taipumaan niin, että näkisi silmäkulmaa hiukan enemmän. Sitten koko rataleikkaa lisätyssä ravissa. Ori taivutti hyvin kauniisti jalkojaan ja pysyi hyvin tasapainossa. Pian halusin, että oria taivutettaisiin laukalla ympyrällä. Ori ei ensiksi nostanut loistavasti, mutta muutaman hiomisen jälkeen ori laukkasi miltein paikallaan kauniisti. Hyvin pyörivät etujalat, mutta takajalat eivät ole koko aikaisesti mukana. Loppu käynniksi otettiin hiukan pohkeenväistöä ja lisätyn ravin pätkiä. Sitten vielä käyntiä pitkin ohjin.

Kouluvalmennus, valmentajana Sabina
Kävellessäni kentälle päin näin Apollon kävelevän reippain askelin uralla ratsastaja jo selässään. Tervehdin ratsukkoa ja kerroin päivän harjoituksista. Ensin pyysin heitä tekemään muutamia siirtymisiä sekä ympyröitä jotta näkisin hieman ratsukon yhteistyötä. Hieman jäykän oloinen ori alkoi vetreytyä silmissä kun sai tehdä muutakin kuin käyskennellä uralla. Pyysin ratsukkoa keskihalkaisijalle kokeilemaan avotaivutuksia, alkuun käynnissä. Muutaman suoran jälkeen kehotin ratsastajaa siirtymään raviin ja uralle edelleen avojen merkeissä. Alkuun sain korjata ratsastajan apuja alituiseen mutta toistaminen taisi kannattaa, usean epäonnisemman suoran jälkeen ratsukko alkoi näyttää jo oikein hyvältä. Pyysin ratsukon suurelle pääty-ympyrälle ja kootun laukan pariin, se sujuikin jo oikein hyvin ja ratsastaja ansaitsi kehut. Loppukäyntien aikana annoin palautteen tunnista ja ratsastajan noustessa selästä silitin myös oria hetken verran. Kiitos!

Kilpailumenestys


Vain sjoitukset. Sijoituksia KRJ yht. 69kpl, voitot boldattu.
28.11.2010 - kutsu - KRJ - VaB - 5/60
12.01.2011 - kutsu - KRJ - VaB - 2/30
19.02.2011 - kutsu - KRJ - VaB - 6/40
10.02.2010 - kutsu - KRJ - VaB - 6/50
14.02.2010 - kutsu - KRJ - VaB - 2/50
10.02.2011 - kutsu - ERJ - VaB - 4/50
11.02.2011 - kutsu - KRJ - VaB - 4/50
05.05.2011 - kutsu - KRJ - VaB - 2/30
13.05.2011 - kutsu - KRJ - VaB - 2/50
05.05.2011 - kutsu - KRJ - VaB - 2/50
18.05.2011 - kutsu - KRJ - VaB - 4/30
20.05.2011 - kutsu - KRJ - VaB - 3/30
27.05.2011 - kutsu - KRJ - VaB - 4/50
28.05.2011 - kutsu - KRJ - VaB - 1/50
06.05.2011 - kutsu - KRJ - VaB - 1/100
06.05.2011 - kutsu - KRJ - VaB - 4/40
07.05.2011 - kutsu - KRJ - VaB - 4/40
15.05.2011 - kutsu - KRJ - VaB - 6/63
21.05.2011 - kutsu - KRJ - VaB - 1/30
05.05.2011 - kutsu - KRJ - VaB - 9/100
08.08.2011 - kutsu - KRJ - VaB - 5/50
30.06.2011 - kutsu - KRJ - VaB - 2/40
18.07.2011 - kutsu - KRJ - VaB - 6/50
19.07.2011 - kutsu - KRJ - VaB - 5/50
17.08.2011 - kutsu - KRJ - VaB - 5/50
28.07.2011 - kutsu - KRJ - VaB - 4/100
03.08.2011 - kutsu - KRJ - VaB - 2/50
31.07.2011 - kutsu - KRJ - VaB - 5/50
02.08.2011 - kutsu - KRJ - VaB - 1/50
29.08.2011 - kutsu - KRJ - VaB - 3/50
02.09.2011 - kutsu - KRJ - VaB - 7/60
27.08.2011 - kutsu - KRJ - VaB - 2/50
29.08.2011 - kutsu - KRJ - VaB - 7/50
01.09.2011 - kutsu - KRJ - VaB - 4/50
24.09.2011 - kutsu - KRJ - VaB - 4/50
25.09.2011 - kutsu - KRJ - VaB - 1/50
14.09.2011 - kutsu - KRJ - HeA - 2/50
16.09.2011 - kutsu - KRJ - VaB - 4/50
18.09.2011 - kutsu - KRJ - VaB - 3/50
19.09.2011 - kutsu - KRJ - VaB - 3/50
27.09.2011 - kutsu - KRJ - VaB - 1/30
12.09.2011 - kutsu - KRJ - VaB - 10/100
11.10.2011 - kutsu - KRJ - VaB - 5/50
13.10.2011 - kutsu - KRJ - VaB - 1/50
21.08.2011 - kutsu - KRJ - VaB - 1/47
12.11.2011 - kutsu - KRJ - VaB - 7/49
21.11.2011 - kutsu - KRJ - VaB - 3/50
23.11.2011 - kutsu - KRJ - VaB - 1/50
27.11.2011 - kutsu - KRJ - VaB - 2/50
29.11.2011 - kutsu - KRJ - VaB - 7/50
16.11.2011 - kutsu - KRJ - VaB - 4/40
08.02.2012 - kutsu - KRJ - VaB - 1/50
31.01.2012 - kutsu - KRJ - VaB - 5/50
05.02.2012 - kutsu - KRJ - VaB - 1/60
16.02.2012 - kutsu - KRJ - VaB - 1/100
16.02.2012 - kutsu - KRJ - VaB - 2/100
09.03.2012 - kutsu - KRJ - VaB - 1/40
02.03.2012 - kutsu - KRJ - VaB - 5/40
03.03.2012 - kutsu - KRJ - VaB - 6/40
16.02.2012 - kutsu - KRJ - VaB - 4/100
17.02.2012 - kutsu - KRJ - VaB - 2/100
08.03.2012 - kutsu - KRJ - VaB - 7/60
09.03.2012 - kutsu - KRJ - VaB - 2/60
22.02.2012 - kutsu - KRJ - VaB - 7/50
23.02.2012 - kutsu - KRJ - VaB - 3/50
07.03.2012 - kutsu - KRJ - VaB - 5/60
09.03.2012 - kutsu - KRJ - VaB - 5/60
31.05.2012 - kutsu - KRJ CUP - HeA - 21/242
20.07.2012 - kutsu - KRJ CUP - VaB - 24/246
Kyseessä on virtuaalihevonen!

Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!