Perustiedot


Hippios

Nimi: Accident´s Happens KN Syntynyt: 16.02.2011 (20v.)
Rotu & skp: Ratsuponi (56.25%) ori Säkä: 140cm
Rekisterinumero: VH12-029-0132 Väri & Merkit: Punaruunikko
Kasvattaja: Krofnock Ranch, Saksa Omistaja: Fame, Frida VRL-05826
Painotus: Esteratsastus Koulutustaso: KoHeB, Re120cm

Arvonimet

(Palkittu maaliskuun ERJ tilaisuudessa ERJ-III palkinnolla pistein 7,5+47+10+14+10=88,5p.)
Palkittu lokakuun RPL tilaisuudessa RPL-III palkinnolla pistein 6(2,5+3,5)+9,5+15+6,6+1+5+2=45,1p.
Palkittu toukokuun YLA tilaisuudessa YLA3 palkinnolla pistein 25(17+8)-18(13+5)-17-14-4=78p.
Palkittu marraskuun ERJ tilaisuudessa ERJ-II palkinnolla pistein 9+47+10+11+15=92p.
Palkittu maaliskuun KTK tilaisuudessa KTK-III palkinnolla pistein 16+18+18+17=69p.


Ikääntyminen

Täytti 3v. 01.04.2011

01.05.2016 --> 19 vuotta
01.09.2016 --> 20 vuotta
01.01.2017 --> 21 vuotta
01.05.2017 --> 22 vuotta
01.09.2017 --> 23 vuotta
01.01.2018 --> 24 vuotta
01.05.2018 --> 25 vuotta
01.09.2018 --> 26 vuotta


Luonne

Aksu on komea, erittäin innokas ori. Vaikka ori totteleekin yleisesti ottaen mallikkaasti, välillä tehtävät tulee suoritettua turhan kovassa vauhdissa tai orimaisilla ideoilla soveltaen. Aksu ei ole mikään pienten tyttöjen lelliponi, vaikka komealta se kieltämättä näyttääkin.

Hoitaessa Aksu on hieman hermostunut, varsinkin karsinassa hoidettaessa. Saattaa kuopia, pyöriä tai joskus näykkiäkin. Näin ollen onkin parempi että ori hoidetaan käytävällä sen ollessa molemmilta puolilta kiinni. Pahoista tallitavoista on toruttava ja kyllä se ylimääräisen sähläämisen lopettaakin, kun huomaa ettei testaamisesta ole hyötyä sille. Kaviot nostaa usein mallikkaasti, ja antaa harjata joka puolelta itseään. Ei kuitenkaan pidä ylimääräisestä hellimisestä joten Aksun kohdalla tehdään vain pakolliset harjaukset ja annetaan sitten olla. Varusteiden laitto ei tuota yleensä ongelmia, kuolaimet tosin tulee lämmittää kylmillä ilmoilla huolellisesti koska kylmiä kuolaimia ori ei voi sietää. Taluttaessa ori saattaa säpsyä, muttei koskaan rynni taluttajan päälle eikä lähde lapasesta. Ryntäilyä esiintyy erityisesti silloin jos ori tietää pääsevänsä laitumelle herkuttelemaan. Traileriin tämä herra menee kumma kyllä mallikkaasti eikä sen asian kansa tarvitse tapella ollenkaan, matkustaakin se osaa kunnolla.

Ratsastaessakaan Aksu ei ole helpoimpia ratsuja turha luulo. Tykkää alkutunnista olla orimainen ja riepotella ratsastajaa sinne tänne. Yleensä ori kyllä rauhoittuu sillä kun sille keksii paljon tekemistä ja antaa hetken mennä hieman reippaammin. Reipas ja virkeä Aksu on kuitenkin aina, mutta alkutohinoiden jälkeen taitavan ratsastajan hallinnassa. Kouluratsastusta harjoitellessa orille kannattaa keksiä tehtäviä jatkuvasti sekä vaihdella tehtäviä. Muuten käy helposti niin että Aksu kyllästyy ja rupeaa keksimään aivan omia liikkeitä. Esteillä ori on todella reipas, joskus hieman liikaakin. Kunhan orin energisyyden saa kanavoitua oikein, on se varsinkin uusintaradoilla voittamaton! Teistä kannattaa olla tarkka, mutta muuten selvittää eteen tulleet esteet mallikkaalla ilmavaralla. Aksun kanssa kannattaa muistaa kyllin monipuoliset tehtävät, muuten sujuu yleensä hienosti.


Sukutaulu


i. Apologizer
rp (62,5%), 136cm, koHeB, re110cm
ii. Sawangizer
rp (50%), 146cm, koHe, recm
iii. Herman
xx, 164cm, koHe, recm
iie. Samanthe
nf, 142cm, koHe, recm
ie. Adarose
rp (75%), 144cm, koHe, recm
iei. Hardsome
nf, 148cm, koHe, recm
iee. Bellectre
rp (50%, conn X x), 147cm, koHe, recm
e. Priscilla SWE
rp (50%), 148cm, koVaB, re130cm
ei. My Ronald
rp (50%), cm, koHe, recm
eii. Shit Happens II xx
xx, cm, koHe, recm
eie. Bolivia Line
conn, cm, koHe, recm
ee. Berrychild D
nf, cm, koHe, recm
eei. Fantom Fuel
nf, cm, koHe, recm
eee. Pandora D
nf, cm, koHe, recm

Aksun isä Apologizer oli rautias melko pienikokoinen poniori. Silti se oli kapasiteetiltaan aika suuri, hyppäsi hyvällä menenstyksellä 110 sentin ratoja. Suvussaan sillä oli oli jonkin verran täysiveristä joka näkyi orin käyttäytymisessä, se oli liikkeiltään melko reaktiivinen joka oli tietysti vain hyväkin esteradoilla. Varsoja orilla teetettiin muutamia kappaleita muttei mitään suuria määriä. Kisauransa jälkeen se pääsi eläkepäiville joilla se ei tosin kauaa kerennyt olemaan ennenkuin se loukkasi jalkansa ja näin ollen oli pakko lopettaa.

My Ronald on musta, suurikokoinen ja vieläkin suurempi liikkeinen ori, joka on tehnyt kansallista tulosta hyvällä menestyksellä 110cm tasolla. Myös kentässä on tullut menestystä, itseasiassa ori on kilpaillut enemmän kenttää koska ratsastaja on siihen enemmän suuntautunut. Tässä lajissa ratsukko on myös osallistunut muutamaan otteeseen mestaruuskilpailuihin hyvin sijoituksin. Ronald on luonteeltaan melko helppo oriiksi, ja se on ahkera ja innokas hyppääjä. Maastoesteillä se on luotettava ja reipas, mikä onkin tuonut sille ja sen ratsastajalle monet palkinnot.
Shit Happens II on laukkasuvusta, mutta itse ori on koulutettu pienestä pitäen esteille. Kuumuus ja into ovat hyvin tallella, ja nopeat 130-140cm radat ovatkin orin ominta alaa. Aikaluokissa se onkin kova haastaja, ja melko pienen kokonsa ansiosta se on erittäin suosittu ponijalostuksessa.
Bolivia Line oli ruunikko welsh B tamma, jolla oli epätavallisen massiivinen runko, mutta hyvät liikkeet ja kehuttava luonne. Bolivia oli kaikille ystävällinen ja äidillinen tamma, joka teki siistin uran 110cm esteillä, minkä jälkeen samat omistajat pitivät sitä eläkeikään asti teettäen sillä muutaman varsan hyvillä oreilla.
Berrychild D on new forest tamma vanhasta, paljon meriittejä keränneestä suvusta. Berry itse on kisannut kaikkia yleislajeja hyvillä sijoituksilla, mutta pääasiassa se on kerännyt suurimmat mitalinsa esteiltä, vieläpä melko kovalta tasolta. Tamma on luonteeltaan vähän kärttyinen ja oman tiensä kulkia, mutta esteillä se on mitä mukavin ja luotettavin ratsu.
Fantom Fuel oli rautias new forest ori, ruuna kylläkin kuollessaan, joka kisasi pääasiassa kenttää pysytellen useita vuosia maansa kärjessä eri ratsastajien kanssa. Fantom oli oriaikoinaan melkoinen riiviö ja vaikea käsiteltävä, jonka vuoksi se ruunattiin muutamien astutusten jälkeen, koska jokaisen astutuksen myötä se kävi vain villimmäksi. Ruunauksen jälkeen Fantom rauhoittui melkoisesti, ja ura kenttäratsuna oli entistä loisteliaampi oriin keskittyessä kunnolla.
Bandora D oli kaunis, esteuransa alkuajoilla onnettomuuteen joutunut tamma, joka teki kuntoutumisensa aikana kaksi varsaa. Varsojen jälkeen tamma saatiin taas kuntoon, ja esteura sai nousta uuteen nousuun. Bandora tekikin hyviä ratoja 120cm tasolla, muttei päässyt ikinä näyttämään kynsiään korkeammalla tasolla ratsastajan ponivuosien loppuessa. Bandora asui samalla omistajalla elämänsä loppuun asti.
C: KJ.


Jälkeläiset


s. 13.08.2012 o. Humbau's Bourbon (e. Brianna Yente)
s. 16.08.2012 o. Spite of Yeneva (e. Cecily LAC)
s. 12.10.2014 o. Ontario Days (e. Oceanside VAL)
s. 21.12.2014 o. Me Murphy (e. Fame's Cherokee)
s. 25.12.2016 t. PP's Mindcut (e. Sahne Filanda)
s. . (e. )


Päiväkirja & valmennukset


Estevalmennus, valmentajana Laura M.
Olit jo maneesissa verryttelemässä Aksua kun saavuin paikalle. Kehotin jatkamaan verryttelyjä kun itse aloin kasaamaan kaikenlaisia erikoisesteitä. Sinun ja Aksun yhteistyö näytti sujuvan oikein hyvin ponisi innostuksesta riippumatta. Kyhäsin teille pienen verryttelyeteen jota saittekin hetken hyppiä itsekseen. Muutaman kerran mainitsin sinun turhasta myötäämisestä ja korjasitkin asian hyvin. Aloitimme erikoisesteiden hyppäämisen noin 80 senttisellä muurin näköisellä esteellä jossa tippuvat osat oli pahvia. Aksu kopautti takasensa yhteen laatikkoon ja sen muistaen poni hyppäsi toisella kerralla kunnon ilmavaralla. Muidenkin esteiden hyppelyt sujui hyvin, muutaman kerran Aksu kielsi koska vauhtia oli liian vähän metriselle okserille jonka alla oli vesimatto. Ratsastit seuraavan kierroksen reippaammin ja hypytkin sujui paljon paremmin. Tähän onnistumiseen oli hyvä päättää valmennus.

Estevalmennus, valmentajana Tierra
Olitte jo kävelemässä kentällä kun tulin paikalle. Aloittelimme rauhallisella ravilla ja erilaisilla taivutuksilla ja kaarilla. Aksu oli kuulema oma itsensä, vähän peeloili ja loikki väistellen pensaikon mörköjä. Sait sen hienosti pohkeiden väliin ja kuuntelemaan, varsinkin ravissa. Huomautin pari kertaa jäykkyydestäsi, sillä ori selvästi rauhoittui kun itse rentouduit selässä. Varsinkin lantiosta polviin lihaksiin kannattaa kiinnittää huomiota, ettei vahingossa jännitä niitä silloin kun ei ole tarve. Tein aluksi pienempiä ristikoita ja yhden jumppasarjan. Aksu suorastaan hyökkäsi niille ja jouduin käskemään teidät useaan kertaan voltille ja käyttämään istuntaa apuna vauhdin rauhoittamiseen. Ensimmäinen ristikko meni liioitellulla loikalla, mutta kun pidit ohjat käsissä tarkemmin muilla esteillä, hypyt olivat sujuvampia ja kauniimpia. Tein muutaman isomman esteen ja ratsastit ratoja. Seurasin sivusta ja korjasin muutamia virheitä mitä hypyistänne löytyi, sekä keskityin ennen kaikkea siihen että ori hyppäisi rennosti ja hallitusti. Kun pyrit olemaan rento ja rauhallinen, Aksu kuunteli hyvin ja hypyt olivat komeita. Kaikkiaan lupaava ratsukko, vaikka tekemistä löytyykin jonkin verran.

Estevalmennus, valmentajana Sabina
Kokosin hieman haastavampaa esterataa ratsastajan taluttaessa uteliaan Aksun kentälle. Aloitimme tunnin puomiharjoituksilla ja erilaisilla kuvioilla sekä siirtymisillä jotta ori saisi tarpeeksi veryttelyä pian koittavalle radalle. Reippaasti ja lennokkain askelin puomit ylittävä Aksu halusi pian jotain muutakin toimintaa ja vilkuili jatkuvasti esteiden suuntaan. Aloitimme ensin jumppasarjalla joka oli osa lopputunnista kokeiltavaa rataa. Alkuun pyysin ratsukkoa ylittämään hieman alle metrin korkuiset esteet hillityssä laukassa eikä pudotuksia tullut. Korotettuani sarjaa metrikahteenkymmeneen osui orin kavio hieman viimeiseen esteeseen, näin pudottaen puomin. Toisella kertaa ratsukko ylitti sarjan kuin leikiten, jättäen vielä reilusti ilmavaraa esteille. Muutaman raviympyrän ja hetken reippaan käynnin jälkeen oli aika siirtyä isompiin sarjoihin, meinaan kahdentoista esteen radalle, joista kaikki olivat yli metrin korkuisia. Aksu innostui toden teolla ja ratsastaja joutui hieman pidättelemään ennen kuin päästi orin reippaaseen laukkaan ja kohti ensimmäistä estettä. Kaksi kertaa radalla ja kumpikin ilman virheitä, hienoa! Loppuveryttelyn aikaan annoin ratsastajalle palautteen tunnista.

Estevalmennus, valmentajana kitatin
Superkomea Aksu oli jo maneesissa ratsastajansa kanssa verkkaamassa, kun saavuin paikalle. Ori luikerteli ratsastajan kanssa kuin käärme ja meinasi vähän pukitellakin alkuun. Laitoin ratsukolle muutamia erilaisia linjoja pystyyn ja sivusilmällä vilkuilin Aksun venkoilua ja temppuilua. Käskin ratsukkoa tekemään paljon temponvaihteluita, jotta orin saisi paremmin kuulolle. Se auttoi, sillä nopeasti Aksu oli kuulolla ja teki töitä oikein. Alkuverryttelyn jälkeen laitoin 17 metrin estelinjan valmiiksi. Ratsukko pyyhälsi linjan ensin neljällä laukka-askeleella, vaikka olin juuri sanonut, että viidellä. Aksu ei ilmeisesti ollut kovinkaan yhteistyökykyinen, sillä sain itse mennä seisomaan keskelle linjaa, jotta ori saatiin pysähtymään ja jarruttamaan kunnolla. Joidenkin toistojen jälkeen homma alkoi näyttää siedettävälle, joten nostin esteitä ja lisäsin jälkimmäisen esteen taakse vielä sarjana okserin. Nyt ratsukolle tulikin miettimistä, kun pitäisi päästä rauhassa lähestymään sarjalle, mutta sarja pitäisi hypätä melko reippaasti. Ensimmäisellä kerralla sarjalle tuli epämääräinen pudotus, mutta toisella kerralla kuski muisti jarruttaa ajoissa ja antaa Aksun liikkua kohti sarjaa, joten tehtävä onnistui. Muutaman toiston jälkeen päästin ratsukon loppuverkkaan hyvin sujuneen päivän jälkeen.

Estevalmennus, valmentajana Mariella
Olin laittamssa verryttelyrataa valmiiksi, kun Aksu saapui ratsastajansa kanssa kentälle. Aksu kävi kuumana jo alkuverryttelyissä: lämmittelykäynti vaihtui nopeasti raviksi ja ravi nopeasti laukaksi. Ratsukolla meni pitkään, ennen kuin Aksu keskittyi kunnolla pyyntöihin. Olin kuitenkin varautunut hieman vaativampaan valmennuskertaan, joten verryttelyradalla oli erilaisia puomiratoja. Opastin ratsukkoa käymään ne ensin käynnissä läpi, että Aksu oppisi radat, ja sen jälkeen ravaamaan radan. Aksu innostui oikein kunnolla ja radat suoritettuaan teki muutamat pukittelut. Lämmittelyn jälkeen alkoi oikea valmennus. Rataan kuului viisi estettä, jotka olivat 110-120cm:n korkuisia. Aksu oli jo rauhoittunut, joten itse hyppiminen onnistui kauniisti. Aksun liitävät hypyt olivat erittäin ihanaa katseltavaa, ja sitä sai katsoa pitkään, kun ratsukko toisti sarjan kolmeen kertaan. Aksu oli kovan treenin jälkeen hikinen ja ohjastin ratsukon loppuraveille. Ratsukko teki loppuvenytykset itsenäisesti sillä aikaa kun minä siivosin radan pois.


Kilpailumenestys


Vain sijoitukset. Sijoituksia ERJ yht. 74kpl, voitot boldattu.
05.02.2017 - kutsu - NJ - rp orit - 3/8, irtoSERT
31.07.2017 - kutsu - NJ - muut rp orit - 3/5, irtoSERT
28.04.2011 - kutsu - ERJ - 120cm - 1/50
29.04.2011 - kutsu - ERJ - 120cm - 2/50
21.04.2011 - kutsu - ERJ - 120cm - 6/69
15.05.2011 - kutsu - ERJ - 120cm - 4/40
18.06.2011 - kutsu - ERJ - 120cm - 3/40
22.09.2011 - kutsu - ERJ - 120cm - 1/50
16.10.2011 - kutsu - ERJ - 120cm - 5/30
17.10.2011 - kutsu - ERJ - 120cm - 2/30
12.10.2011 - kutsu - ERJ - 120cm - 7/50
30.09.2011 - kutsu - ERJ - 120cm - 4/100
20.10.2011 - kutsu - ERJ - 120cm - 6/60
12.10.2011 - kutsu - ERJ - 120cm - 1/30
07.11.2011 - kutsu - ERJ - 120cm - 6/50
14.10.2011 - kutsu - ERJ - 120cm - 2/50
28.10.2011 - kutsu - ERJ - 120cm - 3/30
02.11.2011 - kutsu - ERJ - 120cm - 1/30
02.11.2011 - kutsu - ERJ - 120cm - 7/50
18.10.2011 - kutsu - ERJ - 110-120cm - 5/30
30.10.2011 - kutsu - ERJ - 120cm - 4/40
10.11.2011 - kutsu - ERJ - 120cm - 3/40
18.11.2011 - kutsu - ERJ - 120cm - 1/40
19.11.2011 - kutsu - ERJ - 120cm - 6/40
24.11.2011 - kutsu - ERJ - 120cm - 5/60
20.11.2011 - kutsu - ERJ - 120cm - 1/40
18.11.2011 - kutsu - ERJ - 120cm - 4/50
21.11.2011 - kutsu - ERJ - 120cm - 6/50
24.11.2011 - kutsu - ERJ - 120cm - 6/40
14.12.2011 - kutsu - ERJ - 120cm - 6/40
30.12.2011 - kutsu - ERJ - 120cm - 4/40
31.12.2011 - kutsu - ERJ - 120cm - 3/40
03.01.2012 - kutsu - ERJ - 120cm - 2/50
03.02.2012 - kutsu - ERJ - 120cm - 5/30
06.02.2012 - kutsu - ERJ - 120cm - 3/40
24.01.2012 - kutsu - ERJ - 120cm - 1/37
27.01.2012 - kutsu - ERJ - 120cm - 3/37
28.01.2012 - kutsu - ERJ - 120cm - 5/35
30.01.2012 - kutsu - ERJ - 120cm - 5/40
01.02.2012 - kutsu - ERJ - 120cm - 3/40
03.02.2012 - kutsu - ERJ - 120cm - 5/50
05.02.2012 - kutsu - ERJ - 120cm - 6/50
06.02.2012 - kutsu - ERJ - 120cm - 3/50
06.02.2012 - kutsu - ERJ - 120cm - 6/78
07.02.2012 - kutsu - ERJ - 120cm - 7/75
03.03.2012 - kutsu - ERJ - 120cm - 1/30
05.03.2012 - kutsu - ERJ - 120cm - 4/50
10.03.2012 - kutsu - ERJ - 120cm - 6/50
04.03.2012 - kutsu - ERJ - 120cm - 1/50
07.03.2012 - kutsu - ERJ - 120cm - 3/50
03.03.2012 - kutsu - ERJ - 120cm - 4/60
04.03.2012 - kutsu - ERJ - 120cm - 4/60
25.04.2012 - kutsu - ERJ - 120cm - 5/30
02.04.2012 - kutsu - ERJ - 120cm - 3/30
03.04.2012 - kutsu - ERJ - 120cm - 3/30
06.04.2012 - kutsu - ERJ - 120cm - 2/30
04.04.2012 - kutsu - ERJ - 120cm - 3/50
12.04.2012 - kutsu - ERJ - 120cm - 2/40
23.04.2012 - kutsu - ERJ - 120cm - 1/40
25.04.2012 - kutsu - ERJ - 120cm - 3/40
02.05.2012 - kutsu - ERJ - 120cm - 3/40
05.05.2012 - kutsu - ERJ - 120cm - 4/50
25.04.2012 - kutsu - ERJ - 120cm - 7/60
27.04.2012 - kutsu - ERJ - 120cm - 7/60
02.05.2012 - kutsu - ERJ - 120cm - 7/50
03.05.2012 - kutsu - ERJ - 120cm - 6/50
06.05.2012 - kutsu - ERJ - 120cm - 1/50
07.05.2012 - kutsu - ERJ - 120cm - 7/50
01.05.2012 - kutsu - ERJ - 120cm - 4/50
30.06.2012 - kutsu - ERJ CUP - 110cm - 1/176
30.06.2012 - kutsu - ERJ CUP - 120cm - 2/167
30.09.2012 - kutsu - ERJ CUP - 110cm - 7/223
30.04.2013 - kutsu - ERJ CUP - 120cm - 2/216
31.05.2013 - kutsu - ERJ CUP - 120cm - 18/190
28.02.2014 - kutsu - ERJ CUP - 120cm - 22/298
31.10.2014 - kutsu - ERJ CUP - 110cm - 17/380
Kyseessä on virtuaalihevonen!

Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!